41

Odp: Wiosna 2014

Byłem dzisiaj obejść pola, niestety zboża dostały po du... za ciekawie to nie wygląda, szykuję się powtórka z rozrywki i powtórne siewy

42

az tak źle? bo u mnie tylko czubki lisci przypalone mrozem

Rolnik z powołania:-)

43

Ja nie byłem patrzyć jeszcze ale mam strach. U mnie było 0 śniegu a kilka nocy było poniżej -15 C ;///

44

Na Dolnym Śląsku tego problemu chyba nie ma  byla okrywa śnieżna ja oglądałem  swoją zimową  jest ok ale są może rejony w Polsce że przemarznięcia  występują.

45

T o u mnie w tym roku ok , przynajmniej narazie , a co będzie dalej to się zobaczy.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

46

u nas wszędzie wszystko żółte

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

47

U nas nie ciekawie. Pola mają piaskowy kolor. z bliska trochę lepiej. Upalone 1/3 wysokości roślinek. Puki co do likwidacji to sie nie kwalifikuje.

48

Koło mnie już wyjechali z saletrosanem na rzepaki i pszenice

mdw

49

Ja to zrobiłem już w poniedziałek ...

50 Ostatnio edytowany przez androl (2014-02-12 13:04:01)

Ja całe szczęście nie mam tego dylematu, bo u nas dopiero miejscami wyłania się zboże z pod  śniegu. Wam koledzy z DŚ nie zazdroszczę bo to nawet nie połowa lutego wegetacja rusza no to trzeba siać, bo kłosy będą krótkie, ale co będzie gdy za 2-3 tyg. jak w razie przyjdą większe mrozy bez okrywy śnieżnej :hmmm:
Bądź tu mądry i pisz wiersze.

51

wczoraj o 6 rano +5, a dziś o tej samej porze -5

gg 5118068

52

Można powiedzieć że u nas też wiosna choć na podwórku 10 cm śniegu to znajomy zatankował 10 tyś litrów wody i pojechał pryskać ciekawe co go tak pobudziło.

53

Jako miłosnik meteorologi po przejrzeniu kilku  stron w sieci i nie mówię o WP.PL o Onet PL zaczynam zastanawiać się czy rozpocząć przygotowań wiosennej sraczki polowej.
Ten tydzień do końca jeszcze będę malarzem tynkarzem i akrobatą na strychu a jak prognozy się nie zmienią to od poniedziałku trza sie brać za rozsiewacz ( muszę ustawić zasuwy nie równo sypie na lewo i prawo)  i siewnik ( trza przespawać redlice) a i w 323 zrobic koło bo powietrze spierd....
2 lata temu ruszyłem 8 marca rok temu 3 z "poslizgiem" do 10 kwietnia...

54

Jak się nic nie zmieni to w tym miesiącu posieje jare, niestety dzisiaj stwierdziłem że kawałek pszenżyta jest do zaorania, zobaczymy co będzie dalej

55

Ja tez w chwili obecnej nie mam dylematu czy siac nawozy, bo po pierwsze 3p rozebrany, a po drugie błoto, nawet w nocy nie ma przymrozku

56 Ostatnio edytowany przez zorak (2014-02-14 11:00:44)

wracam wczoraj z roboty, a tu u mnie na wsi sezon w pełni: pługi ziemię przewracają, talerzówki mieszają. Gdyby nie luty (troszke strach że ktoś pod...li) to idealne warunki na obornik i orkę - ziemia by się jeszcze uleżała.

gg 5118068

57

Ja dzis wode z przenicy przepuszczałem, to ziemia jest jeszcze zamarznięta. pusciło na jakies 15cm dalej zamarznięte

58

No ja dziś robiłem test talerzówki w kukurydzy

E 516 na części
Telefon 695 076 269

59

I jak zadowolony z efektu?

mdw

60

Pewnie za tydzień ruszę z saletrosanem na rzepak, na pszenicę się jeszcze zobaczy