Odp: Wiosna 2014
Byłem dzisiaj obejść pola, niestety zboża dostały po du... za ciekawie to nie wygląda, szykuję się powtórka z rozrywki i powtórne siewy
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2014
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 … 34 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Byłem dzisiaj obejść pola, niestety zboża dostały po du... za ciekawie to nie wygląda, szykuję się powtórka z rozrywki i powtórne siewy
az tak źle? bo u mnie tylko czubki lisci przypalone mrozem
Ja nie byłem patrzyć jeszcze ale mam strach. U mnie było 0 śniegu a kilka nocy było poniżej -15 C ;///
Na Dolnym Śląsku tego problemu chyba nie ma byla okrywa śnieżna ja oglądałem swoją zimową jest ok ale są może rejony w Polsce że przemarznięcia występują.
T o u mnie w tym roku ok , przynajmniej narazie , a co będzie dalej to się zobaczy.
u nas wszędzie wszystko żółte
U nas nie ciekawie. Pola mają piaskowy kolor. z bliska trochę lepiej. Upalone 1/3 wysokości roślinek. Puki co do likwidacji to sie nie kwalifikuje.
Koło mnie już wyjechali z saletrosanem na rzepaki i pszenice
Ja to zrobiłem już w poniedziałek ...
Ja całe szczęście nie mam tego dylematu, bo u nas dopiero miejscami wyłania się zboże z pod śniegu. Wam koledzy z DŚ nie zazdroszczę bo to nawet nie połowa lutego wegetacja rusza no to trzeba siać, bo kłosy będą krótkie, ale co będzie gdy za 2-3 tyg. jak w razie przyjdą większe mrozy bez okrywy śnieżnej :hmmm:
Bądź tu mądry i pisz wiersze.
wczoraj o 6 rano +5, a dziś o tej samej porze -5
Można powiedzieć że u nas też wiosna choć na podwórku 10 cm śniegu to znajomy zatankował 10 tyś litrów wody i pojechał pryskać ciekawe co go tak pobudziło.
Jako miłosnik meteorologi po przejrzeniu kilku stron w sieci i nie mówię o WP.PL o Onet PL zaczynam zastanawiać się czy rozpocząć przygotowań wiosennej sraczki polowej.
Ten tydzień do końca jeszcze będę malarzem tynkarzem i akrobatą na strychu a jak prognozy się nie zmienią to od poniedziałku trza sie brać za rozsiewacz ( muszę ustawić zasuwy nie równo sypie na lewo i prawo) i siewnik ( trza przespawać redlice) a i w 323 zrobic koło bo powietrze spierd....
2 lata temu ruszyłem 8 marca rok temu 3 z "poslizgiem" do 10 kwietnia...
Jak się nic nie zmieni to w tym miesiącu posieje jare, niestety dzisiaj stwierdziłem że kawałek pszenżyta jest do zaorania, zobaczymy co będzie dalej
Ja tez w chwili obecnej nie mam dylematu czy siac nawozy, bo po pierwsze 3p rozebrany, a po drugie błoto, nawet w nocy nie ma przymrozku
wracam wczoraj z roboty, a tu u mnie na wsi sezon w pełni: pługi ziemię przewracają, talerzówki mieszają. Gdyby nie luty (troszke strach że ktoś pod...li) to idealne warunki na obornik i orkę - ziemia by się jeszcze uleżała.
Ja dzis wode z przenicy przepuszczałem, to ziemia jest jeszcze zamarznięta. pusciło na jakies 15cm dalej zamarznięte
No ja dziś robiłem test talerzówki w kukurydzy
I jak zadowolony z efektu?
Pewnie za tydzień ruszę z saletrosanem na rzepak, na pszenicę się jeszcze zobaczy
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 … 34 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2014
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo