Temat: siewnik na przedni tuz
dzień dobry!! czy można założyć taki wątek? Jak popełniłem gafę proszę o wyjaśnienie.
Ja próbuję zamontować siewnik zbożowy na przednim tuz-ie i siać w ten sposób mocznik, byłbym wdzięczny za konstruktywne rady.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Siewniki » siewnik na przedni tuz
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
dzień dobry!! czy można założyć taki wątek? Jak popełniłem gafę proszę o wyjaśnienie.
Ja próbuję zamontować siewnik zbożowy na przednim tuz-ie i siać w ten sposób mocznik, byłbym wdzięczny za konstruktywne rady.
Chodzi ci o coś takiego ??? https://www.youtube.com/watch?v=E7NLslQL6aw
nic dodać nic ująć
matko święta jaka masakra na tym filmie
To jest ideał. żeby siewnik pracował na przednim tuzie musi zmienić kierunek jazdy albo mocowanie . Mam problem czy przerabiać mocowanie siewnika czy zmienić na kole napędowym kierunek pracy?
Ale pytanie może porzucić pomysł montowania siewnika i kupić rozsiewacz z napędem hydraulicznym?
Czy nawóz będzie na ziemi cz na ciągniku? Czy uda się ustawić rozsiewacz na szerokość agregatu 3m .
Dzisiaj spróbuję mój lejek zamontować normalnie i jechać do tyłu. Wieczorem coś napiszę .
Też kiedyś o tym myślałem, ale zrezygnowałem. To się wydaje tylko że jest dużo szybciej.
A ja planuje zamontować siewnik do qq za brona wahadłowej musze tylko dorobić flanszę z blachy z wyjściem na wałem i an kole zamachowym są nawet otwory aby to zamontować przedłużyć wałek i za jedną jazdą uprawa nawóz siew co myślicie o tym dobre rozwiązanie
Pietia podebrałeś mi patent na przyszły rok myślę że już będę miał wahadłówkę bo teraz innych wydatków mi nie brakuje. Wtedy właśnie do zboża nadbuduje Accorda a do kukurydzy to wiadomo. Tylko jeszcze najpierw musiałbym sprzedać Beckera a kupić Optimę na 4 rzędy. U siebie siać z agregatem a na usługi to wiadomo siewnikiem solo no chyba że klient se zażyczy zestaw
zrobiłem małe testy wydaje mi się że można zamontować rozsiewacz na przednim tuzie i niezbyt precyzyjnie wysiewać ( praca lejka nie zależy od prędkości jazdy,lejek lepiej sieje na jedną stronę } jednak wrócę do pomysłu montażu siewnika
odpowiadając Peti mam agregat talerzowy z lublina Batyry z hydropakiem i saksonię . Uważam że to bardzo dobre rozwiązanie, jak nie mam czasu to sieję po orce i nie jest źle. Jeżeli ktoś chce to wyślę fotkę
Ogólnie pomysł z siewnikiem do nawozu na przednim TUZie nie jest zły tylko na tym filmie co pokazał maniek to jakaś masakra, czy on tam siał na zaoranej łące? Tosz tam wszystko podskakiwało. Fajnym rozwiązaniem byłoby założyć na przód jakiś konkretny wał i na nim nadbudować siewnik, w moim przypadku Accord by się dobrze spisał. Te 500kg by nawozu weszło, dawkę można perfekcyjnie ustawić tylko musiałbym wtedy zrobić hydrauliczny napęd dmuchawy. Tak więc dwie sekcje hydrauliki poszły by na przód bo TUZ i napęd dmuchawy. Tylko wtedy już odpada sprawa znaczników w siewniku bo wał z przodu byłby znacznikiem. Hmmm temat rozwojowy i fajne rozłożenie ciężaru by było
Lechu znajomy ma właśnie taką wahadłówkę z wyjściem na wałek na kole zamachowym jest przykręcona flansza z wałkiem ale on taka już kupił ja chcę dorobić coś takiego na wzór jego i myślę że będzie ładnie pracowało w zasadzie ile mocy potrzebuje dmuchawa w siewniku
https://www.youtube.com/watch?v=MgSBLSSWCw8 tu macie uryginał siewnik. pod nim rzad pazurów i wał. robi to robote....
Pietia mocy potrzebuje tyle co nic. Do napędu mam taki najmniejszy przekaźnik womu i nic się z nim nie stało. Skoro ręką możesz normalnie kręcić dmuchawę to nie jest źle
http://www.youtube.com/watch?v=6ZnE7K27Bzg Lamborghini ma ładny zestaw
tak tylko trzeba mieszac nawozy albo kukać gotowych mieszanek 24-24-24 chyba jest cos takiego. inaczej nie ma sęsu. W siewniku duza skrzynia co by 500kg nawozu wlazło bo inaczej trzeba dygać ręcznie a to boli. A jak czas goni? Przychodzi wiosna i mam taki zestaw więc naowzów pod korzeń nie rozsiewam rozsiewaczem. przychodzi termin siewu i mam 2 razy tyle roboty bo na pole musze dostarczyć ponad 2 x wiekszą masę 300 kg NPK i 200 kg nasion. JAk małe pole gdzie jade tylko zestawem to pikuś a jak większe? zazwyczaj się ma nasiona w małym worku 50kg więc na pole wystarczy busik 1,5t to 7ha. Majac taki zestaw i nice chcąc dygać nawozu ręcznie bierzemy biga i podnośnik.....
Namieszałem
Generalnie licząc tylko na rozsiewacz mogę rozłożyć sobie robotę w czasie. NPK można spokojnie wysypać na śnieg jak nikt nie patrzy...
pytanie do autora tematu jak wyszedł projekt, zakończony czy zrezygnowałeś?
Szukasz takiego siewnika?
właśnie sie zastanawiam
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Siewniki » siewnik na przedni tuz
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo