Temat: roundup

Musze popryskać to tu to tam perz i samosiewy. Z doświadczenia wiem ze na samosiewy żyta i miotłę wiosną wystarczy 0,9l/ha i niecałe 150l wody. Etykieta mówi o 2 x wiekszej dawce. Pytanie do was ile najmniej daliście glifosadu  i na co. Oczywiście z pozytywnym skutkiem. Piszę glifosadu bo na rynku są środki które mają rózne nazwy i  co istotne rożne stężenia od 180g do 540g na litr.

2

Odp: roundup

kiedy miałem szkolenie na ochronę roślin inspektor z piorin strasznie się ciskał że my rolnicy zamiast dawek zalecanych z etykiety dajemy niższe czyli robimy szczepionki, innymi słowy uodparniamy chwasty na środki ochrony,i co wy na to???

3

W zeszłym roku miałem może ze 100 litrów w zbiorniku bo tak mi zostało i na próbę przestawiłem końcówki na drobnokropliste i ciśnienie na 1bar. chyba z 1,5 ha tym obleciałem i jakie było moje zdziwienie jak przyjechałem miesiąc później orać a tu wszystko pomarańczowe, aż czerwone(dawka wyszła 0,66 glifosatu + 0,5 octu)

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

4

Ja znowu w drugą mańke. Mam jakieś 20 arów gdzie rośnie bliżej mi nieznana trawa. Traktuje ją co roku glifosatem w dawce 4l/ha i nic jej nie rusza. W zeszłym roku jeździłem podwójnie i też nic. Znowu odrosła.,

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

5

pytanie co za trawa? jednoroczna , czy wieloletnia? jeśli jednoroczna to masz duuuużo nasion w glebie i 20litrów glifosatu nie pomoże, tylko systematyczne zwalczanie jak jest mała, aby nie wydała nasion

6

w tym roku pierwszy raz  zastosowałem randap w proszku  w dawce 1.5kg na ha i ku mojemu zdziwieniu  już jest wszystko żółte  a pryskane 13stego big_smile

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

7

Mpopis ta trawa jeszcze PGR pamięta. Tato jak kupił tą działkę to była tm plantacja mięty. Z siewki raczej nie idzie.

8

Z tym octem to dobry pomysł MAREKPE.Chodzi o to że glifosat w złej wodzie neutralizuje się. Po dodaniu siarczanu wapń przechodzi w sole ,podobnie pewnie jak i  z kwasem octowym .A ogólnie glifosat nie lubi wody,dlatego też takie uzyskałeś efekty

9

U nas teżten patent zaczynają stosować, też chcem spróbować

mdw

10

a ile tego octu lejecie? siarczan też dodajecie do oprysku?

11

2-3 litry na 300 litrów, dobrze wymieszać w opryskiwaczu i dopiero po chwili dodać glifosatu.
W Agromacie to przywożą na paletach ocet w plastikowych 30 litrowych bańkach. Muszę zapytać czy też sprzedają bo na własne potrzeby mają.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

12

Od kilku lat używam randapu ale o tych dodatkach pierwsze słyszę owszem do dawałem ale płyn do garow 1l/1000l. Używam go do sadownictwa z tym że wypalam całość pola i do ograniczenia zakrzaczen przy lesie. Dawka to 6.25litra randapu lub inego na 450l wody na 1h i nie ma prawa nic przeżyć ani rosnąć przez 3 miesiące. Bardzo ważna jest duża dawka wtedy wypala tagrze korzeń chwastu. Z tym octem zrobię próbę ciekawe. A ważna jest też temperatura ja staram się zmieścić 12-22 stopnie u mnie wtedy jest ok.

13

A macie może prze praktykowane jaką dawkę glifosatu na chwasty wieloletnie dwuliścienne? Perz w zeszłym roku likwidowałem dawką 3l plus 5kg siarczanu amonu. Jest na polu czysto, widać tylko gdzie nie było dopryskane. Może na te dwuliścienne można by zejść z dawką do tych 2l...

14

ja nie dodaje zadnych octów tylko superam wychodzi grosze bo 1zł na ha

Rolnik z powołania:-)

15

jak chcesz sie pozbyć chwastów   nie myśląc o perzu to i 1l randapu  Starczy ...   na perz to te 3l   jak piszą  nie przesadzajmy  z oszczędzaniem

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

16

Z octem chodzi o ph o przyswajalnosc tak jak z azotem amonu. Oszczedny dwa razy traci oprócz ceny oprysku doliczyć trzeba czas paliwo w razie nie powodzenia i powtorki razy 2 a nawet 3 zależy od charakteru. Ja nie mam czasu na błędy ani pieniedzy ale to jest nic walka z parchem jabłoni to jest dopiero mistrzostwo swiata srednio co 4 dni pryskanie przez 3 miechy reszta wegetaci co 7-12 dni. Jeden traktor na stałe w opryskiwaczu zalany pod korek zczepiony kablami od elektryki i rozdzielacza przez ponad pól roku nie jest odczepiany. Mój drugi dom niedługo massey ferguson. Nie oszczędzajcie na randapie to ma czyścić a nie przypalać chwasty.

17

Kupiliśmy środek na chwasty o nazwie agrosar 360 sl pryskam pola i ile dni mam czekac na efekt wiem ze całe 2 tygodnie czy mogę szybciej niż zalecają zależy ni trochę na czasie bo do siania mam żyto hybrydę i troszkę późno

18

Możesz dawkę zwiększyć z 4 dni zyskasz a tak to tylko modlitwa o brak opadów i wysoką temperature.

19

Z mojej praktyki wywnioskowałem że wszystko oprócz perzu może być po tygodniu śmiało traktowane jakimś narzędziem i można siać.

20

Zaczekam ile będę mógł mam do zasiania 40 ha w miesiąc myślę ze dam radę