Odp: Pomysł na biznes na wsi
A jeśli to dla małych gospodarstw ? to z doświadczenia wiem że tam pracują same leniuchy i z jajkami od 5 kur też świata nie zwojują .............
koseś mam czuć sie obrażony?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Pokój do pogawędek » Pomysł na biznes na wsi
Strony Poprzednia 1 … 8 9 10 11 12 … 16 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
A jeśli to dla małych gospodarstw ? to z doświadczenia wiem że tam pracują same leniuchy i z jajkami od 5 kur też świata nie zwojują .............
koseś mam czuć sie obrażony?
A jesteś leniuchem ??? To co napisałem to obserwuję w moim powiecie i jeśli ktoś powie że to nie prawda to zapraszam ,pojeździmy po wioskach i zobaczycie że gospodarstwa nawet po 15ha poupadało bo ......... właściciele myśleli że mając 7 krów będą sobie żyć na wysokim poziomie ....... Sam połknąłem 5 takich gospodarstw w mojej wiosce co rolnicy tylko na unię czekali ........... Co do byków to moje też do biernackiego jadą przez jednego pośrednika co cenę oferuje jak na moje tereny dobrą a i wagę ma poprawną , i skoro on odstawia pomad 100 tygodniowo to i cenę lepszą wynegocjował od zwykłego detalisty jaki jest zwykły rolnik . Laszek to ile więcej zarobisz na jednej sztuce ubitej w gospodarstwie ? Policz ubicie rozebranie i wywiezienie tego po klientach ?
Do 300 zł więcej niż jak odstawię kabana bezpośrednio do Stokłosy. Dla mnie to dużo, jak się komuś to nie podoba to przecież nie musi tak robić. Tu przykład mojego kuzyna jak można się w tym rozkręcić.
http://krajna.com.pl/a/kielbasa-krajens … a-ministra
Koło mnie jeden też tak robi ze świniami. Płaci rzeźnikowi, i sprzedaje świnie "przerobioną" czyli mięso w porcjach + wyroby czyli kaszak, kiełbasa, salceson, pasztet. Rzeźnik ma pracę, facet dzięki temu ze swoich kilkudziesięciu świń jakiś tam pieniądz ma . Żona tez co jakiś czas kupi a to ser biały a to jakąś kiełbasę po "sąsiedzku". Jest zapotrzebowanie na jedzenie wysokiej jakości a nie marketowy badziew ale przepisy są takie że każdy robi po cichu żeby sobie kłopotów na głowę nie ściągnąc.
A jesteś leniuchem ??? To co napisałem to obserwuję w moim powiecie i jeśli ktoś powie że to nie prawda to zapraszam ,pojeździmy po wioskach i zobaczycie że gospodarstwa nawet po 15ha poupadało bo ......... właściciele myśleli że mając 7 krów będą sobie żyć na wysokim poziomie ....... Sam połknąłem 5 takich gospodarstw w mojej wiosce co rolnicy tylko na unię czekali ........... Co do byków to moje też do biernackiego jadą przez jednego pośrednika co cenę oferuje jak na moje tereny dobrą a i wagę ma poprawną , i skoro on odstawia pomad 100 tygodniowo to i cenę lepszą wynegocjował od zwykłego detalisty jaki jest zwykły rolnik . Laszek to ile więcej zarobisz na jednej sztuce ubitej w gospodarstwie ? Policz ubicie rozebranie i wywiezienie tego po klientach ?
wydaje mi sie ze nie jestem leniem, ale nie mnie to osadzac
a mi się śni taka przyszłość że rolnicy będą w spółdzielniach i będą mieli swoje ubojnie,paszarnie,sklepy,rzeźnie,elewatory,młyny i wyp...dolą pośredników.
DOBRZE GADA WÓDKI MU DAC
by nigdy nie wytrzeźwiał i dalej śnił
To się nazywało RSP kiedyś , i kradli tam jeden przez drugiego na potęgę ........ nikt nigdy nie dba o wspólne tak jak o własne dobro i to jest fakt niepodważalny !
nazwa spółdzielnia zle się kojarzy można to nazwac firmą zakładem tu chodzi o to kto jest pracodawcą czyli jakas grupa rolników no i każdy z tych rolników będzie patrzył na ręce ludziom pracującym ich zakładzie nie będzie kradzieży
jest takie powiedzenie zresztą sadzę że większość zna
pankie oko konia tuczy
ja jak wpuszczam obszczymurka do jakiejś pracy to patrze czy oczy mu nie zabardzo nie uciekają gdzie gdzie nie powinny a i taj w tamtym roku zpitolili kose spalinowa i wiem kiedy i kto ale nie złapałem za reke i nie mogę jej odciąć
w okolicy grupa producencka postawiła elewator i co nie dość ze nie dostaja wiecej to i w kolejkach czekaja tak jak nie członkowie tej grupy więc po po im to było?
a mi się śni taka przyszłość że rolnicy będą w spółdzielniach i będą mieli swoje ubojnie,paszarnie,sklepy,rzeźnie,elewatory,młyny i wyp...dolą pośredników.
Tomek ja już Twojego myslenia nie ogarniam. W innym wątku narodowiec pełną gębą a tutaj komunista? Wszystko wspólne jest w Korei i dobrobyt jest taki że gdyby nie pomoc "imperialistów z USA" to by co roku tysiące ludzi umierało z głodu
Spółdzielczość to nie wymysł komuny, oni próbowali ją robić po swojemu, po głupiemu ale po swojemu.
Tomek po prostu nas podpuszcza i sprawia mu to ogromna przyjemnosc
jak to mówia KUPA TO JEST DUPA w moich stronach duzo rolników i to nie małych wyleczyło sie z grup itp.
Tomek ale rzeczywistości nie zmienisz. Na razie żyje pokolenie, które złodziejstwo i kombinowanie ma we krwi. Grupy producenckie pomijając formę to niezła kasa za nic. Przy mojej produkcji 5% z obrotu to na koniec roku robi sie niezła suma. Jak miec w grupie takich 5 osób to co roku mamy na współkę nowa maszyne. Ale mentalnośc jest jaka jest. U mnie ginie wszystko. Zostawiłem za podwórkiem załadowany ciągnik z naczepa z sianem, podpier...lili zaczep, ogrodzenia co roku do robienia, po zimie nie ma izolatorów, drutu, o pastuchach akumulatorowych nie wspomnę. Na złom to idzie? Ile drutu trzeba zwinąć żeby najtańsze wino kupić? A izolatory sobie w dupe ktoś wkręca? Z pastucha elektrycznego radio zbuduje? Takie rzeczy biorą ludzie którym jest to potrzebne, nie ważne że drut i izolatory to grosze, po prostu jak można kogoś okraść to sie to robi i tyle. Wejdziesz do spółki z kimś takim. Może w innych rejonach jest inaczej ale u mnie to jest ciągle Azja...
Nie tylko u ciebie.
Podłączyłem Forsza na łące za stodołą do lądowania baterii. Zastanawiam się na którą nastawić budzik , bo poprzednio o 6 rano przewody były już pozwijane.
Wyjątki też się trafiają, niedaleko mnie jest taki oto "kołchoz"
http://www.ppr.pl/wiadomosci/wydarzenia … 013-181204
żebym tylko mógł znaleźć kilka osób chętnych do wspólnych inwestycji ehhh byłbym szczęśliwy. Wspólna bateria silosów, maszyny które można użytkować wspólnie, wspólne zakupy ... nie mówcie że to nie korzyści. Tylko gdzie znaleźć chętnych ?
wspólne maszyny... wszyscy uzytkuja a jak sie popsuje to kto naprawia?
Strony Poprzednia 1 … 8 9 10 11 12 … 16 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Pokój do pogawędek » Pomysł na biznes na wsi
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo