181

Odp: Pomysł na biznes na wsi

koseś napisał/a:

A jeśli to dla małych gospodarstw ? to z doświadczenia wiem że tam pracują same leniuchy i z jajkami od 5 kur też świata nie zwojują .............

koseś mam czuć sie obrażony?

Rolnik z powołania:-)

182 Ostatnio edytowany przez koseś (2016-01-25 11:34:23)

A jesteś leniuchem ???  To co napisałem to obserwuję w moim powiecie i jeśli ktoś powie że to nie prawda to zapraszam ,pojeździmy po wioskach i zobaczycie że gospodarstwa nawet po 15ha  poupadało bo ......... właściciele myśleli że mając 7 krów będą sobie żyć na wysokim poziomie .......  Sam połknąłem 5 takich gospodarstw  w mojej wiosce co rolnicy tylko na unię czekali ...........  Co do byków to moje też do biernackiego jadą przez jednego pośrednika co cenę oferuje jak na moje tereny dobrą a i wagę ma poprawną , i skoro on odstawia pomad 100 tygodniowo to i cenę lepszą wynegocjował od zwykłego detalisty jaki jest zwykły rolnik . Laszek to ile więcej zarobisz na jednej sztuce ubitej w gospodarstwie ? Policz ubicie rozebranie i wywiezienie tego po klientach ?

183

Do 300 zł więcej niż jak odstawię kabana bezpośrednio do Stokłosy. Dla mnie to dużo, jak się komuś to nie podoba to przecież nie musi tak robić. Tu przykład mojego kuzyna jak można się w tym rozkręcić.
http://krajna.com.pl/a/kielbasa-krajens … a-ministra

E 516 na części
Telefon 695 076 269

184 Ostatnio edytowany przez niewydostanieszsie (2016-01-25 15:52:06)

Koło mnie jeden też tak robi ze świniami. Płaci rzeźnikowi, i sprzedaje świnie "przerobioną" czyli mięso w porcjach + wyroby czyli kaszak, kiełbasa, salceson, pasztet. Rzeźnik ma pracę, facet dzięki temu ze swoich kilkudziesięciu świń jakiś tam pieniądz ma . Żona tez co jakiś czas kupi a to ser biały a to jakąś kiełbasę po "sąsiedzku". Jest zapotrzebowanie na jedzenie wysokiej jakości a nie marketowy badziew ale przepisy są takie że każdy robi po cichu żeby sobie kłopotów na głowę nie ściągnąc.

185

koseś napisał/a:

A jesteś leniuchem ???  To co napisałem to obserwuję w moim powiecie i jeśli ktoś powie że to nie prawda to zapraszam ,pojeździmy po wioskach i zobaczycie że gospodarstwa nawet po 15ha  poupadało bo ......... właściciele myśleli że mając 7 krów będą sobie żyć na wysokim poziomie .......  Sam połknąłem 5 takich gospodarstw  w mojej wiosce co rolnicy tylko na unię czekali ...........  Co do byków to moje też do biernackiego jadą przez jednego pośrednika co cenę oferuje jak na moje tereny dobrą a i wagę ma poprawną , i skoro on odstawia pomad 100 tygodniowo to i cenę lepszą wynegocjował od zwykłego detalisty jaki jest zwykły rolnik . Laszek to ile więcej zarobisz na jednej sztuce ubitej w gospodarstwie ? Policz ubicie rozebranie i wywiezienie tego po klientach ?

wydaje mi sie ze nie jestem leniem, ale nie mnie to osadzac

186

a mi się śni taka przyszłość że rolnicy będą w spółdzielniach i będą mieli swoje ubojnie,paszarnie,sklepy,rzeźnie,elewatory,młyny i wyp...dolą pośredników.

187

DOBRZE GADA WÓDKI MU DAC
by nigdy nie wytrzeźwiał i dalej śnił

188

To się nazywało RSP kiedyś , i kradli tam jeden przez drugiego na potęgę ........   nikt nigdy nie dba o wspólne tak jak o własne dobro i to jest fakt niepodważalny !

189

nazwa spółdzielnia zle się kojarzy można to nazwac firmą zakładem tu chodzi o to kto jest pracodawcą czyli jakas grupa rolników no i każdy z tych rolników będzie patrzył na ręce ludziom pracującym ich zakładzie nie będzie kradzieży 
jest takie powiedzenie zresztą sadzę że większość zna
pankie oko konia tuczy
ja jak wpuszczam obszczymurka do jakiejś pracy to patrze czy oczy mu nie zabardzo nie uciekają gdzie gdzie nie powinny a i taj w tamtym roku zpitolili kose spalinowa i wiem kiedy i kto ale nie złapałem za reke i nie mogę jej odciąć

190

w okolicy grupa producencka postawiła elewator i co nie dość ze nie dostaja wiecej to i w kolejkach czekaja tak jak nie członkowie tej grupy więc po po im to było?

tomek1974 napisał/a:

a mi się śni taka przyszłość że rolnicy będą w spółdzielniach i będą mieli swoje ubojnie,paszarnie,sklepy,rzeźnie,elewatory,młyny i wyp...dolą pośredników.

Tomek ja już Twojego myslenia nie ogarniam. W innym wątku narodowiec pełną gębą a tutaj komunista? Wszystko wspólne jest w Korei i dobrobyt jest taki że gdyby nie pomoc "imperialistów z USA" to by co roku tysiące ludzi umierało z głodu

192

Spółdzielczość to nie wymysł komuny, oni próbowali ją robić po swojemu, po głupiemu ale po swojemu.

193

Tomek po prostu nas podpuszcza i sprawia mu to ogromna przyjemnosc

mdw

194

jak to mówia KUPA TO JEST DUPA w moich stronach duzo rolników i to nie małych wyleczyło sie z grup itp.

195

https://repozytorium.amu.edu.pl/bitstre … _29_40.pdf

Tomek ale rzeczywistości nie zmienisz. Na razie żyje pokolenie, które złodziejstwo i kombinowanie ma we krwi. Grupy producenckie pomijając formę to niezła kasa za nic. Przy mojej produkcji 5% z obrotu to na koniec roku robi sie niezła suma. Jak miec w grupie takich 5 osób to co roku mamy na współkę nowa maszyne. Ale mentalnośc jest jaka jest. U mnie ginie wszystko. Zostawiłem za podwórkiem załadowany ciągnik z naczepa z sianem, podpier...lili zaczep, ogrodzenia co roku do robienia, po zimie nie ma izolatorów, drutu, o pastuchach akumulatorowych nie wspomnę. Na złom to idzie? Ile drutu trzeba zwinąć żeby najtańsze wino kupić? A izolatory sobie w dupe ktoś wkręca? Z pastucha elektrycznego radio zbuduje? Takie rzeczy biorą ludzie którym jest to potrzebne, nie ważne że drut i izolatory to grosze, po prostu jak można kogoś okraść to sie to robi i tyle. Wejdziesz do spółki z kimś takim. Może w innych rejonach jest inaczej ale u mnie to jest ciągle Azja...

197

Nie tylko u ciebie.
Podłączyłem Forsza na łące za stodołą do lądowania baterii. Zastanawiam się na którą nastawić budzik , bo poprzednio o 6 rano przewody były już pozwijane.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

198

Wyjątki też się trafiają, niedaleko mnie jest taki oto "kołchoz"
http://www.ppr.pl/wiadomosci/wydarzenia … 013-181204

E 516 na części
Telefon 695 076 269

199

żebym tylko mógł znaleźć kilka osób chętnych do wspólnych inwestycji ehhh byłbym szczęśliwy. Wspólna bateria silosów, maszyny które można użytkować wspólnie, wspólne zakupy ... nie mówcie że to nie korzyści. Tylko gdzie znaleźć chętnych ?

gg 5118068

200

wspólne maszyny... wszyscy uzytkuja a jak sie popsuje to kto naprawia?