Odp: facelia
a to pole masz już dłuższy czas czy tak je masz z doskoku? Jedno pole co mamy kilka lat to wnet co roku dostaje wapno a i tak są miejsca gdzie go tam brakuje
Telefon 695 076 269
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Inne » facelia
Strony Poprzednia 1 … 4 5 6 7 8 … 16 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
a to pole masz już dłuższy czas czy tak je masz z doskoku? Jedno pole co mamy kilka lat to wnet co roku dostaje wapno a i tak są miejsca gdzie go tam brakuje
wziłałem ugór i tak w pierwszym roku posiałem owies był ok, w drugim łubin wyjatkowo ładny później wapno i pszenica. pszenica słaba, pomyslalem że wapno sie nie rozłozyło ale facelia poradzi sobie a tu zonk na jeszcze wiekszej powierzchni niz pszenica facelia jest słabiutka
Czasem jedno wapnowanie na uregulowanie ph nie wystarcza. Owies se poradził, łubin też, ale pszenica już pokazała, że coś jest nie tak. U mnie też w miejscu najbardziej piaszczystym jest lipa. Dziś prysnąłem fusilade i faworytem. (zobaczę czy to przeżyje ). A potem azot i modus.
u nas facelie ładne.
Czasem jedno wapnowanie na uregulowanie ph nie wystarcza. Owies se poradził, łubin też, ale pszenica już pokazała, że coś jest nie tak. U mnie też w miejscu najbardziej piaszczystym jest lipa. Dziś prysnąłem fusilade i faworytem. (zobaczę czy to przeżyje ). A potem azot i modus.
tylko na tym polu jest 3,4 kl a facelia radzis obie z niskim ph
a ja czytałem że chcąc zbierać więcej niż się zasiało trzeba mieć ph....
czyli mamy podejrzenie o ph. wiec na jesień wapno i na wiosne gryka,a po niej moze 2 podejscie pszenicy
Wczoraj dałem na facelie po 100 kg saletry. Myślałem aby dziś prysnąć modusem, tylko czy nie za szybko i ile go dać ?
modusem?
na chwasta mam galere ale kiedy pryskać? jak duża powinna być facelia ?
Facet, który kontraktowal mówił, ze po modusie jest sztywniejsz nie wylega tak i są mniejsze straty. A oprysk to jak ma ze 4 liscie. Tylko patrz jak chwasty.
Szukałem i gość na ppr pisał że pryska galerą jak ma 10 cm - napisał jak jest mocna.....
A tego modusa to ile?
Właśnie nie wiem. Myślę dać ze 3 setki. Ale byłem dziś na faceli i miejscami jakby oprysk na chwasty ją trochę przydusił. Jutro zapowiadają opady to zobaczę co będzie po deszczu. jak będzie to wyglądało.
U mnie susza i nie wiem kiedy zakwitnie w piątek zlikwidowałem 1 ha i zasiałem łubin coś czuje że w tym roku kiepsko będzie z facelią przynajmniej u mnie:hmmm:
A jak myślisz uda się łubin? Ja trochę żałuję, że swojego nie przesiałem. Ciekawy jestem plonów.
Lubin na początku czerwca? Na zieloną masę chyba bo na ziarno to kiepsko widzę...
najpierw była za mała potem sucho i nie było warunków a teraz zaczyna kwitnąć...... a chwasty rosną mam galerę i targę i co teraz????
Mamy taki pomysł aby po jęczmieniu spróbować facelii na ziarno, Jak myślicie jest szansa ??
Może się udać nic nie tracisz a zyskujesz dodatkową masę....
Z gryką ktoś próbował i się udało...
Swoją siałem 9 IV i wciąż kwitnie, gdy będziesz miał sprzyjającą pogodę to na początku X może będziesz mógł desykować i uda Ci się zebrać, w końcu mieszkasz na DŚ.
Strony Poprzednia 1 … 4 5 6 7 8 … 16 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Inne » facelia
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo