1 Ostatnio edytowany przez bamreras (2015-01-21 22:14:24)

Temat: Przecinarki plazmowe

Heh... Nie miała baba problemu kupiła se.... przecinarkę. A tak serio żeby nie śmiecić w innych wątkach i żeby później dla potomnych trochę wiedzy pozostawić tworzę taki oto wątek.
Do rzeczy. Fajna zabawka. Szybkość pracy nie porównywalna z szlifierką. Śmiga aż miło. Tylko ta technika cięcia.  Pale dysze za dyszą. Zakładami nową dyszę zaczynam ciąć i po chwili zaczyna łuk walić na skos. Z cięcia prostopadłego wychodzą skosy. Wygląda to tak jakby siekierą odrąbane... Moze ma ktoś wiecej doświadczenia.
W szczegółach. Paliłem 25mm grubą blachę - trochę więcej jakroducent poleca bo ten podaje 23mm. No ale człowiek nie uwierzy aż nie sprawdzi. Może to dlatego te dysze tak szybko siadały. Jutro idzie w ruch 13mm to zobacze jak pójdzie.

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

2

Odp: Przecinarki plazmowe

Moja rada jest taka żeby zacząć ciąć od cieńszych blach.... ja tak się uczyłem i uważam to za dobry sposób, a z czasem nabierze się wprawy , zresztą jak do wszystkiego wink Trening czyni mistrza.

3

Potrzeba była na dwie formatki do mocowania belki do pługa, a tam za cienko nie może być..

4

tak na szybko przymierzam sie do kupna argonu +drut ameliniowy do migomatu macie jakieś doświadczenie?

5

Na blaszcze 13mm to samo. Ukosuje i to strasznie. Założyłem nowa elektrodę i dysze, wziąłem blachę 4mm i tne. Zrobiło 10cm prosto, a dalej to samo skos,skos,skos... Rozmawiałem z miejscowym szamanem co ma na plazmie trochę zjeżdzone i jak usłyszał że palnik to P80 ręką machnął i życzył powodzenia. Na szybko polecił by sam palnik założyć trafimet a141... Zaś koszty...

6

dobrze że napisałeś o tych palnikach bo przymierzam się do kupna takowego i moje pytanie do czego można podłączyć do jakiejś spawarki czy migomatu? co do amelinium to argon już jest 230zł mała butla.

7

Za dużą flaszkę mieszanki Ar+O 200bar płacę około 180zeta

8 Ostatnio edytowany przez tomek1974 (2015-01-23 21:33:30)

z butlą? to znaczy kupujesz nową butle + gaz za 180zł?

9

Ło matko ........ butle są na wymianę ......albo w dzierżawę .

10

każdy wie że są na wymianę ale pierwszą trzeba kupić a dzierżawa pierwsze słyszę ?

11

Linde ma dzierżawę. 70żł+VAT na rok. Wymieniasz ile chcesz. Tylko jak np podpiszesz dzierżawę na corgon to bierzesz tylko Boyle z corgonem, jak na co2 to co2? Zebybrać rożne to ile rodzajów gazu tyle butli.
Co do uchwytu były patenty że pod MiG mpż a było podłączyć ale każda spawarka w tym migi mają za małe napięcie prądu i Noe będzie w stanie palić jak powinno..

12 Ostatnio edytowany przez koseś (2015-01-24 08:26:53)

W Nidzicy powstał nowy punkt wymiany butli i z tego co widziałem to np. tlen na butli ma założony reduktor i zawór dźwigienkowy wystarczy mieć tylko wąż z szybko złączem podobnym do tego w sprężarkach . http://www.poland.airliquide.com/file/o … 784101.pdf

13

to ile plazma ma amper bo mój mig ma 150 ?

14 Ostatnio edytowany przez bamreras (2015-01-24 22:37:11)

napięcie nie natężenie. Czyli volty.
"W zależności od natężenia prądu, napięcie łuku - ze względu na bardzo duży stopień koncentracji plazmy łuku - wynosi od 50 do 200 V. Jak z tego wynika, zastosowane w urządzeniach do cięcia plazmą źródła prądu muszą mieć napięcie biegu jałowego z przedziału 150 - 400 V."
A natężenie prądu w podstawowych źródłach plazmy masz w przedziale 20-150A. Powyżej to już przemysłówki...

Migomat możesz mieć nawet 300amperowy, ale napięcie łuku będzie za niskie, bo jak dobrze pamiętam to mieści się ono w przedziale 15-28V.
Swoją drogą mam zgrzewarkę punktową 1500A, a napięcie na zwarciu zaledwie 1.2V i nigdy nie myślałem że można by ją wykorzystać jako plazma...

15

aha ,jaki jest prąd stały czy zmienny ?

16

Stały

17

tak dumam jak był by nap prąd 90V i 150A z transformatora + diody to działało by czy trzeba dołożyć jakieś dławiki i kondensatory?

18

Czyli chcesz sam zrobić plazmę ?

19

Dumaj dumaj... Ja tak aż dogłębnie w konstrukcje tej maszyny nie zagladałem, ale zdaje mi się że elektroniki która w środku jest w montowana na jednej ręce bym nie zmieścił...
Pamiętaj tylko że 90v na biegu jałowym to max 45v napięcia łuku. Max bo jak źle dobierzesz tranzystory mocy i kondensatory stabilizujące to układ nie będzie wyrabiał i większość prądu podczas pracy albo nie przepuścił tranzystor, albo kondensator wrąbie na rzecz stabilizacji prądu.... Z 45 zrobi się 15, a w środku urządzenia będziesz miał grzałkę.....

20

skórka za wyprawkę- palnik i tak musisz kupić, próby i czas zmarnowany- wziąć nową albo używaną i robić swoje. Jeśli masz więcej cięcia to na maszyna bardzo szybko się zwróci.