501

Odp: Wiosna 2015

u mnie przeszła taka burza by mi przyczepy ze zbożem zmoczyć,przykryłem jedną z ojcem i zaczęło lać,a drugą ojciec zaczął wpychać pod dach a ja miąłem przywiązać plandeke na tej pierwszej,to zerwał sie taki wiatr że nie utrzymałem plandeki i wszystko zerwało a zanim ojciec wepchał po ciemku drugą to był koniec deszczu,normalnie masakra jakaś. Niby deszcz potrzebny,ale.

O FORTSCHRITTA TRZEBA DBAĆ,TO NIE ŻADNA CHIŃSKA BLAĆ,BO TO DO DZIŚ JEST SPRZĘT FEST I DLATEGO JEST THE BEST!!! big_smile Gdy ci smutno,gdy ci źle,idź do kuchnii,nażryj się...   
+7/-0

502

U mnie też nic...

503

Marek diabli z tym zbożem że napadało, przyczepy wystawisz na słońce to wyschnie a deszcz każdy potrzebny

E 516 na części
Telefon 695 076 269

504

U mnie wlalo troche deszczu i jutro biore sie za talerzowanie. Co raz jakis deszczyk maly nadchodzi. Niech pada nawet i tydzien...

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

505

teraz to już raczej jesień. Pogoda po psie. Nic nie idzie robić. Leje że świata nie widać. Z pola wszystko spłukane. Czekaliśmy coby bało się lżej orać, teraz orać się wogóle nie da... Wapno leży i czewka na rozwiezienie. Chyba skotem bo traktor nie ma siły na pusto po polu iść. Z prognozy mi wychodzi że do środy ma spaść około 40-60l. Na teraz mogę powiedzieć że spadło już 30. siewy już widze że się odłożą na koniec września. A miało być tak pięknie....
No nic ide mieszać nasionka na poplony, przygotowywać ziarno do siewu i... i między czasie kopać przegony co woda szybciej z pola zejdzie....

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

506

oj tam wczoraj w górnych partiach Karkonoszy temperatura była w granicach 6 stopni a odczuwalna na poziomie -4. Padał śnieg z deszczem.

gg 5118068

507

A jeszcze nie tak dawno wszyscy narzekali na suszę i upały smile

508

to tak jak w tym stary m dowcipie o profesjonalistkach rozmawiających o klientach
rolnikowi to zawsze najpierw za such, potem za mokro a na koniec za drogo...

509

Pierwszy deszcz spory od kwietnia smile

510

apotem chcą jeszcze dopłatę....
Bamreras nie przesadzaj.... Popada i potej suszy moment wciągnie . Dzień przerwy i to roboty.

511

Na chwile obecną równy i dość intensywny deszczyk. Niby taki najlepiej siąknie a ty h..j wszystko górą leci. Około 15km na wschód słonko świeci.
Nie żebym nie chciał deszczu ale troche nie w czas przylazł.

512

bamreras napisał/a:

teraz to już raczej jesień. Pogoda po psie. Nic nie idzie robić. Leje że świata nie widać. Z pola wszystko spłukane. Czekaliśmy coby bało się lżej orać, teraz orać się wogóle nie da... Wapno leży i czewka na rozwiezienie. Chyba skotem bo traktor nie ma siły na pusto po polu iść. Z prognozy mi wychodzi że do środy ma spaść około 40-60l. Na teraz mogę powiedzieć że spadło już 30. siewy już widze że się odłożą na koniec września. A miało być tak pięknie....
No nic ide mieszać nasionka na poplony, przygotowywać ziarno do siewu i... i między czasie kopać przegony co woda szybciej z pola zejdzie....

az mie trzesie z nerwow u mnie susza totalna dzis próbowałem orac to cięzko pługa wbic a pole po rzepaku prze na jakies 25cm i zero wilgoci sie wyoruje susza... kalafior 100% straty brokół jeszcze moze by uratował.marchwi nie idzie ukopac ziemniarów tez. Rzepak powschodził ale moze uschnie jak samosiewy na polu usychaja...  a ty narzekasz ze deszczu za duzo, normalnie brak słów. daj go do mnie

Rolnik z powołania:-)

513 Ostatnio edytowany przez bamreras (2015-09-07 20:08:21)

Gdzies se na chwile polazł... Dodatkowo nie przywykłm do wrześniowych deszczów. Od 8 lat we wrześniu nie odnotowałem wi3kszych opadów jak 10-15mm a tu od 1 do dziś ma wpompowane około 60..w zeszłym roku wrzesień przyniusłdokłdnie 0mm....

514

Pajej napisał/a:
bamreras napisał/a:

az mie trzesie z nerwow u mnie susza totalna dzis próbowałem orac to cięzko pługa wbic a pole po rzepaku prze na jakies 25cm i zero wilgoci sie wyoruje susza... kalafior 100% straty brokół jeszcze moze by uratował.marchwi nie idzie ukopac ziemniarów tez. Rzepak powschodził ale moze uschnie jak samosiewy na polu usychaja...  a ty narzekasz ze deszczu za duzo, normalnie brak słów. daj go do mnie

Pajej taka sytuacja jest i u mnie .Niech lecą z nieba te  miliony powolutku ze trzy dni.

TEN NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW KTO NIC NIE ROBI big_smile

515

U mnie wreszcie jest delikatny przelotny ale jest od dwóch i pół miesiąca nie padało a rzepak to dopiero w sobotę posiałem.

516

dzis byłem w okolicach Grzegorza 89 to tam jest wilgoć na podwórkach nawet błoto jest a u mnie susza, mam juz dość...

Rolnik z powołania:-)

517

Uwierz ze to tylko pozory. Przesiąkniete jest na 8-10cm dalej susza. Jakby dalej popadało, to rzeczywiście ratuje sytuację i byłoby super. Właśnie dziwne jest to, bo z reguły wszystkie chmury i deszcze, które mnie omijały to szły do Ciebie, a teraz wszystko się przekręca.

518

Dziś jeździłem gruberem pod zasiew pszenżyta i nigdzie nie widziałem suchej ziemi. Ale słoma to praktycznie w stanie nienaruszonym od żniw

E 516 na części
Telefon 695 076 269

519

Za płytko ryłeś.....
Ja niestety używam B201 i jak gdzieś przypadkiem wpadnie poniżej 25cm to susze wyciąga...

520

Suma opadów z poniedziłku i wtorku to 75l/m. Próba wiazdu na piach z wapnem skończyła się paplaniną w błocie. Odkładam to na sobote.....