Odp: Prasy rolujące
Ja bym się chętnie wymienił za obornik ale nie ma z kim. Jestem największym hodowcą trzody chlewnej w powiecie, a mam aż 7 tuczników na stanie
Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Prasy » Prasy rolujące
Strony Poprzednia 1 … 34 35 36 37 38 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Ja bym się chętnie wymienił za obornik ale nie ma z kim. Jestem największym hodowcą trzody chlewnej w powiecie, a mam aż 7 tuczników na stanie
Ja w tym roku pierwszy raz będę miał słomy mało. Wszystkie jare pokosiłem jako gps i w baloty. W okolicy wszyscy zbierają słomę, zawsze się prosili żeby za darmo zabrać bo kłopot tylko co roku ciąć.
Wszędzie słomy brakuje.
Za darmochę tak, a jak przyjdzie wyciągnąć gotówkę z kieszeni to nikt nawet nie spyta po co to masz. Ja w tyn roku zsiekam ze 20 ha, sąsiad ma jeszcze z 2000 kulek zeszłorocznej, ale każdy jak usłyszy, że trzeba zapłacić, to już nie potrzebuje.
Marku może w Twoich stronach tak jest ale u nas słono płacą i nie ma że boli. Jeden drugiego przebija z ceną. Ci co '' słabiej '' gospodarczą to na słomie lepszy interes robią jak na zbożu.
Tylko mieć transport. U nas stoi ogłoszenie ze po150 tona słomy i sobie stoi. Jest firma w Ząbkowicach Biomasa Południe ale widocznie u nich jeszcze taniej .
Jak u was z biomasą? Podobno interes leży. Koło mnie firma zalega jeszcze z kasą zeszłoroczne siano. Mam trochę towaru co albo ściółka albo pelet ale jak mają mi nie zapłacić to lepiej rzucić krowom zimą pod nogi.
Nie mam pojęcia jak płacą itp bo nie sprzedaje słomy. Ci co mieli umowy to wozili ale też dużo im zostało. Ja w zeszłym roku jak sie dorwałem do prasy to tyle nakręciłem ze w tym roku tylko 50 dla siebie zrobie ,jeszcze ze sto mam.
U mnie w okolicy kilka lat temu Heniu kupił zakład w którym właśnie robili pelet ale wszystko cacy szło jak była na to dotacja z państwa. Obecnie zakład stoi...
Handel słomo kwitnie może nie koniecznie na biomasę ale zbierają co się da no mleczarze te podkręcają cenę dziś jeden dzwonił i 25 za kulkę oferował i od razu z zaliczką się rwał.Trzymam cenę 30 jak nie to sieczkarnia zrobi co trzeba.
Racjonalne podejście Scoda.
W tamtym roku 140zł/tona brała brykieciarnia więc jak balot porządnie zbity to 30zł szału nie robi.
Ta zapłać za zrobienie i dowóz to goły i wesoły zostaniesz.
Mi chodzi o to że po 30/bela to tanio:)
U mnie 200zł/ha lub 100zł/tona ale prasowanie i zwózka po mojej stronie.
Balot w zeszłym roku po pasówce ok.150 cm ważył średnio 160 kg.
30 zł balot to drogo.
180kg to ważył balot słomy po mojej Krone 125. W 2012 roku naszła nas chęć na sprzedaż słomy na biomasę, narobiłem u siebie i sąsiadów ponad 700szt. Miałem podpisaną umowę na odbiór po 200zł/t ale kupujący upadł i została nam kupa gnoju.
W mojej okolicy 13-15 biorą za usługę prasowania 150 kg słomy przy cenie 200 zł/tonę to kolejne 30 zł Zwózka, transport...
Macie za dużo wolnego czasu. Logika wskazuje, że lepiej to spryskać RSMem i zaorać.
No to u mnie trochę inaczej się zrobiło bela 150 po welgerce 30pln ale sami prasują i zbierają, ja tylko liczę ile tego wyjeżdza, a za to biorę suchy kurzak z pod klatek same kupy bez słomy łódka 1500.
U mnie 200zł/ha lub 100zł/tona ale prasowanie i zwózka po mojej stronie.
Balot w zeszłym roku po pasówce ok.150 cm ważył średnio 160 kg.
30 zł balot to drogo.
Przepraszam za nie doprecyzowanie.oczywiscie ceny sa dla kupujacego i tyle kosztuje sloma z pokosu.
Napisalem ze po mojej stronie bo ja kupuje slome bo swojej za mało.
Kolejny problem ze sterownikiem w NH 650. Przyciski na sterowniku nie reagują wcale. Wielkość ustawiłem do kiszonki na 120. Rano wszystko działało a po południu chciałem wjechać w siano i okazało się że nie działa ani od wielkości ani od ilości owinięć- żaden przycisk. Wyświetlacz działa, sterownik piszczy jak trzeba się zatrzymać. Żwykły elektromechanik samochodowy sprawdzi taki sterownik?
Strony Poprzednia 1 … 34 35 36 37 38 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Prasy » Prasy rolujące
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo