Temat: Gryka 2016
Jak tam w temacie ile planujecie siać ja dziś 20 ha wsiałem.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Gryka 2016
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Jak tam w temacie ile planujecie siać ja dziś 20 ha wsiałem.
a będę miał przez miedzę ponad 30 ha, a 5 ha mam posiać swoją amazonką, myślę, że w piątek, sobotę.
ja po niedzieli
A kto to kupuje tą grykę ?? i po ile ??
Ze zbytem no problem ja swoją jesienią po 2200 sprzedałem do producenta kaszy a on sprzedaje na Niemcy i dodatkowo karmy dla gołębi robi.
To może coś bliże. Jak to robić i ile to urodzi i wogóle czy jest oplacalne.
Najmniej to zebrałem 800 kg ostatnie lata poniżej 1,5 tony nie schodzę choć powyżej 2 ton też nie można przebić się koszt to uprawa jak pod inne zboża,100 kg saletry,desykacja choć robi się problem z wyleganiem jak ziemia zasobna w składniki.
No i pszczoły....
pszczółki są bo po sąsiedzku pasieka
Dokładnie pszczółki to podstawa a dostarcza od 10 lat ten http://www.youtube.com/watch?v=zDbqPPCo9CM
Bez 5 uli na 1ha plon o 50% w dół
To ile się tego sieje w jakim rozstawie czym na chwasty i kiedy mniej więcej kosi ?
Sieje się normalnie siewnikiem zbożowym w rzedach od 15cm do 45cm (gryka sporo się rozkrzewia ale jak nawet posiejesz lejkiem i zabronujesz to się nic nie stanie) no i tak w granicach od 50 do 100 kg na ha optymalnie jest 70kg nalepiej jest siac w połowie maja,jak masz chwasty to musisz zrobić oprysk doglebowo przed wschodem gryki,one jest bardzo wrażliwa na herbicydy i podobne wynalazki.kosi się jak dojrzeje ,głównie to wrzesień, październik my tak kosimy.
Kolega sieje grykę od wielu lat i gryka jest wrażliwa. Na co? hmmmm jak by to ująć.
Wiem że to dla nie których zabrzmi nie wiarygodnie ale ważne jest by zasiać zgodnie z kalendarzem biodynamicznym. Jak dobrze kojarzę to w tym roku pierwszy termin wypda 15-20 maja i potem 13 -19 czerwiec.
Obowiązkowo musza byc barany na niebie nie może byc czyste i pochmurne niebo jak mój przedwojenny sąsiad mówił
O! Przedwojenny to się zna. Mój kolega też słucha takiego. Raz nie posłuchał bo nie wierzył. I się zdziwił....
Można się z tego śmiać ale coś w tym jest. Kuzyn zawsze przestrzega tego typu przestróg i nie narzeka. Jak w tym roku się pytałem kiedy pyry sadzi to odpowiedział że dopiero jak mlecze zakwitną...
Przedwojenny mówił cyt. " kto sieje grykę i proso ten chodzi boso"
No funkcjonowało takie powiedzenie. Dziś by trzeba było napisać tak
Kto z głową sieje grykę i proso tego stać by po plaży chodzić boso
Sieje się normalnie siewnikiem zbożowym w rzedach od 15cm do 45cm (gryka sporo się rozkrzewia ale jak nawet posiejesz lejkiem i zabronujesz to się nic nie stanie) no i tak w granicach od 50 do 100 kg na ha optymalnie jest 70kg nalepiej jest siac w połowie maja,jak masz chwasty to musisz zrobić oprysk doglebowo przed wschodem gryki,one jest bardzo wrażliwa na herbicydy i podobne wynalazki.kosi się jak dojrzeje ,głównie to wrzesień, październik my tak kosimy.
czym pryskasz na chwasty?
Co do "porad" jak to siac to słyszałem o tych chmurkach i jeszcze ciekawe jest to ze trzeba sic naczczo a i jeszcze jedno podobno lepiej sie udaje siana rzutowo niz pasowo czyt. lejek i brony a nie siewnik
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Gryka 2016
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo