Witam też od jakiegoś czasu zastanawiam się nad pszczelarstwem jako hobby , pozatym lubię miód . No ale tak na poważnie gdyby któryś z kolegów pszczelarzy obecnych na forum poradził mi jak stawiać w tym pierwsze kroki byłbym wdzięczny. jestem otwarty na wszelkie uwagi sugestie i propozycję. Narazie czytam ile znajdę na necie o pszczelarstwie , ale przez zimę chciałbym zakupić potrzebne narzędzia i ule , tak żeby w przyszłym roku kupić odkłady i zacząć przygodę z pszczołami. Mam już pytania jakie ule będą lepsze , warszawskie czy wielkopolskie , czy można je umiejscowić w sąsiedztwie drzew (konkretnie to orzechy włoskie , jabłoń , śliwy i wiśnie) czy raczej drzewa będą niepokoić pszczoły (chodzi mi o szum liści podczas wiatru). W bliskim sąsiedztwie gospodarstwa mam sporo łąk na których w maju jest duży wysyp mniszka lekarskiego , akacje rosną po sąsiedzku , lipy w trochę dalszej okolicy (około kilometra) ,facelia też w okolicy się znajdzie to myślę ,że chyba z pożytkiem nie było by tak źle , ale czekam na porady kogoś doświadczonego w tym temacie. Pozdrawiam