Odp: Plewy , kłosy .niedomłócone ziarno w zbiorniku
Dziś kosiłem jarą pszenice i miałem to samo kupa syfu w zbiorniku i nie szło ustawić ... wina mokre i nie dostane

Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » młocarnia » Plewy , kłosy .niedomłócone ziarno w zbiorniku
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Dziś kosiłem jarą pszenice i miałem to samo kupa syfu w zbiorniku i nie szło ustawić ... wina mokre i nie dostane
Przymknąć lekko górę i jechać ciut wolniej. Podkręcić obroty na bębnie, dokręcić klepisko z pół obrotu. Te kłosy nie powinny w ogóle tam trafić powinny być wyłapane przez sito kłosowe.
Mówicie ze klosy powinny zjechać po sicie do klosowego, a u mnie czasami tez potrafią sie zalepić klosami, szczególnie w pszenzycie i jęczmieniu i to zawsze w jednym miejscu.
To niedomłocone kłosy powinny zjechac tylko do kłosowego ,a to sito zaluzjowe przymknij tak by kłosy nie mogly spasc nizej i bedzie wszystko ok,
Witam. Dopiero miałem troche czasu żeby zajrzeć na forum i nie wiem czy temat jest aktualny. Gdy się uczyłem młócić nauczyciel dał rade ustawiania sit i wiatru :sito górne otwórz tak żeby zboże przeszło a kłosy nie utykały między żaluzjami ,DOLNE otwórz minimalnie ale tak mocno ażeby ziarno nie zostawało między żaluzjami, WIATR rozkręć do momentu czystego zboża sprawdzaj ilość wyrzuconego ziarna na dyszlu.
Witam. Dopiero miałem troche czasu żeby zajrzeć na forum i nie wiem czy temat jest aktualny. Gdy się uczyłem młócić nauczyciel dał rade ustawiania sit i wiatru :sito górne otwórz tak żeby zboże przeszło a kłosy nie utykały między żaluzjami ,DOLNE otwórz minimalnie ale tak mocno ażeby ziarno nie zostawało między żaluzjami, WIATR rozkręć do momentu czystego zboża sprawdzaj ilość wyrzuconego ziarna na dyszlu.
Czyli miales dobrego nauczyciela
koledzy mi nie wyrzuca plew. plewy ida do zbiornika. wiatr max kierownica wiatru na środek sito kłosowe ustawione tak że druty są równo z blachą. gdybym opuscił to słoma szłaby do podajnika kłosowego.
przenica ok 6t/ha kosze 2 biegiem przyspieszacz prawie na zero albo na zero, tak ze wolniej jechać nie da rady. co robić?
To 6 ton pszenicę to raczej 1 biegiem kosiłbym. Nie gubisz ziarna? może masz pasek luźny na podsiewaczu?
A może masz za małą przerwę między bębnem a klepiskiem
A włącz trójkę, bo co tam.
Powyżej 3 ton/ha jedynka i muł, a opowieści o innych prędkościach to dzieciom i to małym na dobranoc.
Niestety Marek ma rację , chcąc jakoś wymłucić i za wiele nie zgubić trza wolno , no nie poszaleje się . Kosiłem 2 kombajn połykał i byłem zadowolony że w miarę szybko idzie , ale już przy zbieraniu słomy pojawiły się wątpliwości co do prędkości koszenia a po rżysku jak rosło.Teraz nie używam 2 , pogodziłem się z tym że 512 to nie lexion.
W tamtym roku pszenica 6t/ha to jedynka i przyspieszacz tak do połowy, zobaczymy jak w tym będzie.
Szczerze? Pszenica 6 ton z hektara, nie z dwóch, to jedynka, na mule i 2/3 kosy 4,2m. Może ja mam zły kombajn i się słabo znam na tym sprzęcie, ale jeśli chodzi o realną wydajność E-512 i E-514 to coś niecoś tam wiem.
mi wychodzi nie cały 1 ha na godzinę to jeszcze wolniej??? ziarna nie gubi domłaca, tylko te plewy. sławek77 co ma do rzeczy ta przerwa, co to ma wspólnego z plewami w zbiorniku?
Jakbym miał plon 6t z hektara to bym go pchał żeby wolniej jechał, uważam że 2 to za szybko, przy takiej prędkości i plonowaniu ziarno powinno zesypać się do wentylatora. Ja używam 2 jak widzę że nie ma plonu wcale, ale przecież trzeba skosić.
Jak masz za małą przerwę to za mocno rozdrabnia kłosy i więcej masy idzie na sita i mogą nie czyścić dobrze zboża
mi wychodzi nie cały 1 ha na godzinę to jeszcze wolniej???
A mi 1,5 godziny hektar, stać mnie, cały rok na to czekałem.
a jak miałem kupować 514 to obiecywaliście że 1 ha przy 7t pszenicy w godzine wykosze
U mnie 6 ton pszenicy w godzinę robię
a jak miałem kupować 514 to obiecywaliście że 1 ha przy 7t pszenicy w godzine wykosze
Niczego nie obiecywałem i słowa dotrzymałem!!!
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » młocarnia » Plewy , kłosy .niedomłócone ziarno w zbiorniku
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo