Odp: Panowie i Panie jak tam prace na gospodarstwie ?
Gęsi lecą na północ. Na polach ciągniki, wapno rozsiewają, talerzują, orzą kukurydziska. Wiosna ?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Panowie i Panie jak tam prace na gospodarstwie ?
Strony Poprzednia 1 … 4 5 6 7 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Gęsi lecą na północ. Na polach ciągniki, wapno rozsiewają, talerzują, orzą kukurydziska. Wiosna ?
Poczekamy zobaczymy.
Puki co siedzę w warsztacie. Pracuje nad ferdkiem.
Temat gruby. Za mną hamulce, podnośnik, tulejowanie przodu, po części założone wspomaganie i bardzo mocno przerobiona kabina. W kolejce jeszcze AUS ale to pikuś i ZT teoretycznie tydzień roboty ... Gdzie moja pompa ?
Chyba u Kamila.....
Z garażu lepiej nie wychodzić bo zaraz przychodzą głupie myśli by np sprawdzić cenę pszenicy w Paryżu....
U nas skupy stoją i nie chcą ziarna przyjmować.
właśnie sprzedałem dwa auta jęczmienia po 1220, reszta ceny kiepskie
Dobre ceny to już chyba były...
Okazało się że też jestem za krótki żeby zarobić na tej wojnie.
Z tego co czytam to będą już raczej same spadki.
Chyba że.... Putin zamknie drogę przez morze czarne bądź *** coś grubego.... Atomówka i takie tam.
Choć ten scenariusz jest mało prawdopodobny.
Szybciej wejdzie na Ukrainę od strony Białorusi.
Poza Ukraina nie ma co szukać jakiś bodźców na wzrost ceny.
Mleko z 2,6na 2,05
Mimo wszelkim przeciwieństwom pracować póki co trzeba. Na większości pól mokro, azot jednak na wszystkie oziminy udało się rozsiać. Poryłem w wielu miejscach, ale obyło się bez wtopy.
Orze oram czy jak tam się mówi,na polach sucho beton na murszach jak u nas nie popada to będzie kicha.Co do zasiewów to narazie nie mam pomysłów przy tych cenach,zasieję chyba z 1h owsa do palenia i reszte kukuradza.Ma ktoś piec z palnikiem na owies czy palić w ekogroszkowcu z podajnikiem do peletu.Muszę wymienić piec i niewiem co kupić na dotacje chyba tylko pellet i palić owsem.
Azot na pszenicy posypany bez problemów w polu sucho .Wszystkie słabe gleby w tym roku idą w ugorowanie co dalej czas pokaże
Myślałem że w całej Polsce mokro. Pole które zostawiłem na ugór, obsieje seradelą, nie po mojemu zostawiać nie obsianą ziemię. Wielu u nas rezygnuje z kukurydzy na rzecz owsa, na słabszych działkach.
Orze oram czy jak tam się mówi,na polach sucho beton na murszach jak u nas nie popada to będzie kicha.Co do zasiewów to narazie nie mam pomysłów przy tych cenach,zasieję chyba z 1h owsa do palenia i reszte kukuradza.Ma ktoś piec z palnikiem na owies czy palić w ekogroszkowcu z podajnikiem do peletu.Muszę wymienić piec i niewiem co kupić na dotacje chyba tylko pellet i palić owsem.
Mam piec per eko agromulti 12kw od 18roku pale jęczmieniem pszenicą czym się da ... rzepak i kukurydza nie chce iść polecam dodam że pali się cały rok 300 dni te resztę to wina że zapomniałem o piecu i zgasło ... na ciepłą wodę a w zimę ciepła woda i CO . średnia z roku wychodzi 1kg na godzinę w zimę a w lato hmm 0.2kg aby nie zgasło ...
2 marca rozsiałem azot na żyta na piaskach, wczoraj z przymrozkiem pojechałem na jęczmień i pszenżyto, mimo to w dwóch miejscach osiemdziesiątka się zapadła, dobrze, że mam radialne opony z dobrym bieżnikiem to jakoś złapał i się wygrzebał... Obornika mam w ciul do wywiezienia pod kukurydzę ale narazie nie ma na to większych szans
Widzę że u was nastroje słabe, a u mnie dalej wojna o ziemię. Podbieranie dzierżaw w najlepsze...
A niech biorą co im żałujesz. Przy tych nakładach i cenach nie zostanie im nic prócz roboty garbu i długów w banku na środki do produkcji. Ja dzierżaw na gębę mam już dosyć. Wolę sobie dokupić paszy niż obrabiać i inwestować w czyjąś wyjałowioną ziemię a właściciel sobie weźmie dopłaty, akcyzę i jeszcze na suszowe złoży
Żałuję jak to pole które ja uprawiałem. Jak inne też trochę szkoda jak po sąsiedzku. Muszę zmienić myślenie. Tylko to trudne jak od dziecka wpajano kapitalizm że trzeba coraz więcej i więcej
Pajej spokojnie ... przetrwaj ze 2 lata czołgając swoją gospodarkę a uwierz mi pola będzie w bród ... tylko wtedy by robić to i nie marudzić będziesz musiał obrabiać bardzo dużo ...
Innymi słowy selekcji czas zacząć ... wg mnie .. i nie tylko
małe gospodarstwa nie wytrzymają pozostaną tylko duże .... i tacy co będą robić na etacie i obrabiać będą do 10ha dla zabicia czasu ale im się też to znudzi ... gospodarstw w przedziale 10-200 może 300ha takich nie będzie ... bo to gospodarstwa które na rozwój pozaciągały długi , podbierały dzierżawy i przebijali się na wzajem ... sąsiad ma nowy ciągnik to ja wezmę 2 i jeszcze przyczepę .... a co ,,,,
Niestety nastąpił czas gry na wyniszczenie ...
Rzepaki zacząłem skracać
W mojej okolicy etatowców namnożyło się jak zaczęło się to szaleństwo na cenę zboża, wtedy tez zaczęli łapać dzierżawy, orać stare łąki, likwidować hodowlę i inne uprawy jak ktoś jeszcze coś tam miał i zboże, do bólu zboże, w większości żyto i trochę pszenicy... Niektórzy mają zboże nie sprzedane z dwóch lat bo jak to mawiali "teraz jest jeszcze za tanie, niedługo ludzie będą się o zboże bić"...
Strony Poprzednia 1 … 4 5 6 7 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Panowie i Panie jak tam prace na gospodarstwie ?
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo