Odp: Kupno Ciągnika... Tylko Jaki ?

Rozmawiałem z bratem. Przyjechał do nich jesienią z wielkim mulczerem Chińczyk (foton 120-140KM). Facet kupił nówkę na raty. Przez 2 lata pracy z tym rębakiem już się spłacił. Na podwójnych bliźniakach rąbał wszystko co u nich traktory nie skosiły i nie dały rady zebrać. W kabinie idzie wytrzymać nawet jak z tyłu napierdziela mulczer. Jak ten mu sie poważnie rozkraczy to weźmie kolejnego albo HTZ. O używkach nawet nie chce wspominać bo w sezonie jak jest robota nie zaryzykują kupna kota w worku a z nowym to serwis ma zmartwienie przez 2 lata że traktor się psuje.

642

wojtas napisał/a:

Ale jakoś oglądając Ts  lepiej wykonany i mniej śmieci na nim niż TM
chodzi mi o fakt że  praktycznie zdjęcia i opis  nie ma nic wspólnego ze stanem faktycznym ...

wiesz ja to też przerabiam, robisz km ma być "ładny, na prawde ładny" przyjeżdżasz a to trup

Rolnik z powołania:-)

643

Ładny to pojęcie względne...

E 516 na części
Telefon 695 076 269

644

Moim zdaniem większość jest ładna, albo nawet i bardzo ładna jak na swoje 20 lat i kilkanaście tysięcy motogodzin pracy. Popatrzcie na ogłoszenia za granicą i jest identycznie jak z samochodami. U nas są niemal o połowę tańsze niż tam. Cud ekonomiczny, czy recykling złomowiska?

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

645

Recykling to raczej podstwa nie oczekuje od ciągnika 20letniego by miał 3 tys mtg  jak ma 20 ale uczciwe to ok   gorzej jak jedziesz oglądać maszynę z 97r  ma na liczniku 7tys mtg  i człowiek się  że to prawdziwe  mtg ?  sam sobie nie wierzy ale wciska kit ,,, tym bardziej jak ciągnik ma 130 czy tam 150 koników ...  bądźmy realistami

tylko znaleźć coś co działa  przynajmniej w 90 % to juz problem w tym momencie ,,,   mając 60 czy tam 70 tys  ciężko kupić ciągnik  w sensownym stanie ,,, 
Jak by nie patrzył to są już duże fundusze   Wg mnie ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

W tych pieniądzach to może lepiej kupić ZTS? Te 16245 albo 18345 też robią robotę.

647

Ja dalej przy swoim  będę się upierał  zwrotności brak  konfortu też ,  hydraulika wolna  i mała ,  biegów mało  dobrze mu wstawisz w pierdziel a sam się rozkręci ,,, byle jaki zachodni  100 albo 120 konny robi więcej niż 160 polskie ... niestety   barak przełożeń  wykasował ten ciągnik  doszczętnie

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

648

Mam kolegę który jest zapatrzony w te 1614 jak w obrazek ,twierdzi ,że moc i komfort jest taka ,że inny mu nie dorówna ,ja nie wiem nie pracowałem takim ursusem ale patrząc na kabinę to już chyba lepszy komfort mam w 323

649

Jeździłem  chyba 3 egzemplarzami  16245 itp   to jest tak wielkie  a tak spartolone że szkoda mówić , widoczności żadnej    centralnie  masz racje że w forszaju jest wygodniej i  lepsza widoczność ...  a kolega ma jeszcze na takim tura to już wg jakaś masakra  jakaś  skręcić tym  czy co kolwiek zrobić to  trzeba mieć plac że  głowa mała

650 Ostatnio edytowany przez kamil3993 (2018-02-04 17:39:15)

Kolega ma 16245 i Kverneland identycznego jak mojego. Tata mu wmawiał że zetor to najlepszy ciągnik nie ma lepszego. Wsiadł do mojej starej Renaty 120.14 podczas orki . Mieli kupować kolejnego Zetora a od pół roku ma renie 133.14 . Nie zamieni się nigdy na Zetora powiedział .

651

Wojtas piszesz chyba o 16145 jeszcze w tej starej dużej kabinie, to fakt widoczność taka se. W 16245 w tej małej kabinie to widoczność super i komfort też przyzwoity. Ilość przełożeń to już inna sprawa. Jak skrzynia 4 to da się przeżyć. Jak czasem przejdę się fendtem vario u kolegi to apetyt jest wtedy na to. Używki nie są wcale takie drogie tylko fakt że przebieg w nich taki ze remont skrzyni bliski. Ostatnio wyczytałem że jakiś gościu naprawia vario i remont coś około 15 tys a nie jak korbanki twierdzą że idzie do fabryki na wymianę i wtedy 50-60 tyś. To chyba też tylko taka ich zagrywka. W fabryce też tylko ludzie je składają...

E 516 na części
Telefon 695 076 269

652

Vario jeśli się zuzyje mechanicznie to naprawa nie jest skomplikowana o ile jest dostęp do części.

653

No właśnie, to tylko ludzie robią. A skoro kasa za remont nie mała to warto postarać się o części. Kuzyn ma opanowaną bezstopniową skrzynie od JD, z częściami na początku miał problem ale pojechał do niemcowa na główny magazyn części a tam pracował też Polak... 😀

E 516 na części
Telefon 695 076 269

Ale kogoś musi być stać na taki komfort żeby dłubać miesiąc przy ciągniku. Nikt normalny nie kupuje traktora 150KM na 20 ha że w razie czego to jak awaria to sąsiad mu obrobi. Zaczynasz siać, masz do posiania 200-300 ha a tu pada skrzynia i co wtedy? Ja jednego roku miałem tak z kosiarką samasza. 200 ha do koszenia a serwis zabrał kosiarkę. Owszem zrobili za darmo wszytsko, nawet wymienili wszystkie osłony na nowe bo były pogiete i popekane ale pogoda była, siano trzeba kosić a sprzęt na serwisie. Siano nadawało się jedynie na opał albo ściółke z połowy powierzchni.

655

Coś dla Wojtasa
https://www.otomoto.pl/oferta/steyr-ste … xtor=SEC-8

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

656

MArek widziałem to ale pytanie co to wg jest .  to że steyr to widzę ale   tego praktycznie nie ma wcale  i w razie co jak to naprawić ??

657

To jest to samo co case cs

E 516 na części
Telefon 695 076 269

658

dzis byłem oglądac tego https://www.olx.pl/oferta/same-explorer … rJrW1.html  i mam kilka pytań

1 jak jest rozwiązane ogrzewanie, bo tam jest silnik chłodzony powietrze,

2 czy skrzynie tam sa 40km niby wyskalowany jest natyle ale...

3 ogólne opinie czy warto sie pchac w cos takiego?

4 gdzie powinna byc sprężarka powietrza moze jakies foto?

659

Wiem tylko tyle że części drogie i trudno dostępne, chociaż to podobno to samo deutz fahr i hurlimann.

There is no soul, no soul could ever make me it's own...

660

i lamborgini. Znajomy ma tylko juz na silniku ciesza chłodzony od nowości i chwali go