Temat: Wiosna 2017

Panowie kiedy zaczynacie z nawozami bo ja dziś widziałem jednego co z rozsiewaczem śmigał (szalony jakiś chyba). A moźe coś innego sypał ale co?

2

Odp: Wiosna 2017

stawiam na wapno granulowane albo kizeryt

mdw

3

Wapno, kizeryt, NPK, sól potasowa, fosforan amonu....

4

Po 10 lutym można już coś myśleć ale teraz na zmarzniete to chyba kiepski pomysł  ... chyba że u niego ziemia nie zamarzła !

5

U mnie mróz się bierze już -8*....

Ej a może zrobimy temat jeden wielki Wiosna / Lato / Jesień / Zima ? Na 1 stronie zrobić spis od której strony np się zaczyna lato a kiedy wiosna któregoś roku.. Będzie w jednym temacie tak myślę lepiej tylko trzeba pilnować smile

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

U mnie wg prognoz od 5 lutego wiosna:)

7

Pożyjemy zobaczymy. Z tą wiosną to różnie.  Bynajmniej npk i jęczmień już na podwórku , rsm już zaklepany - 33 tony. Jeszcze tylko ropę kupić 1000 litrów i czekać na pogodę.

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

8

W następnym tygodniu idzie korn kali i kizeryt.

Wg prognozy sezonowej to luty marzec, kwiecień ma być ciepły. A maj chłodny. W sumie raz juz sadziłem ziemniaki na poczatku kwietnia a w połowie maja przyszły przymrozki jak już miały kwiaty...

10

czyli bez zmian

mdw

11

U mnie kilka dni temu zrobiła się nawet ładna odwilż , a od niedzieli zima powróciła ,śniegu dosypało , zapowiadają znów mrozy , co gorsza kumpel mi gadał ,że sprawdzał gdzieś prognozy to jeszcze 6 tygodni zimy ma być.

12

Na razie czekamy a śnieg niech pada bo jak teraz rzepak postał bez śniegu zaraz dostał po uszach hmm

13

Spojrzałem w kalendarz, faktycznie jeszcze 6 tyg. zimy wink

14

U nas po kilku dniach odwilży przyszedł mróz i zrobiła się warstwa lodu teraz na to napadało śniegu , jeśli się utrzyma ten śnieg przez jeszcze parę tygodni to z oziminami będzie nie za ciekawie...

15

Massey napisał/a:

U nas po kilku dniach odwilży przyszedł mróz i zrobiła się warstwa lodu teraz na to napadało śniegu , jeśli się utrzyma ten śnieg przez jeszcze parę tygodni to z oziminami będzie nie za ciekawie...

Gdzie dokładnie mieszkasz bo czasem bywam w okolicy Wielunia.

Tel.795-243-626
Trudno jest byc ***, ale ktoś to musi robic...
https://web.facebook.com/JanMir-1851091 … page_panel
http://www.janmir.com.pl

16

u nie śniegu prawie wcale a mrozy idą

17

jeszcze kilkanaście lat temu mieliśmy zimy od początku grudnia do marca i było ok. Teraz mamy miesiąc śniegu i tragedia. Chyba dobrze że mamy śniegu, przynajmniej mróz nie smali.

gg 5118068

18

Dokładnie...

19

I woda ze śniegu będzie bo np u mnie sucho.

20

W naszym klimacie zimą gdy nie ma śniegu to bywa tragedia. Przychodzą mrozy poniżej -15 st.C i pozamiatane. Większość naszych zbóż wytrzymuje  bez okrywy śnieżnej te -15 max.