Temat: Wiosna 2017
Panowie kiedy zaczynacie z nawozami bo ja dziś widziałem jednego co z rozsiewaczem śmigał (szalony jakiś chyba). A moźe coś innego sypał ale co?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2017
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Panowie kiedy zaczynacie z nawozami bo ja dziś widziałem jednego co z rozsiewaczem śmigał (szalony jakiś chyba). A moźe coś innego sypał ale co?
stawiam na wapno granulowane albo kizeryt
Wapno, kizeryt, NPK, sól potasowa, fosforan amonu....
Po 10 lutym można już coś myśleć ale teraz na zmarzniete to chyba kiepski pomysł ... chyba że u niego ziemia nie zamarzła !
U mnie mróz się bierze już -8*....
Ej a może zrobimy temat jeden wielki Wiosna / Lato / Jesień / Zima ? Na 1 stronie zrobić spis od której strony np się zaczyna lato a kiedy wiosna któregoś roku.. Będzie w jednym temacie tak myślę lepiej tylko trzeba pilnować
U mnie wg prognoz od 5 lutego wiosna:)
Pożyjemy zobaczymy. Z tą wiosną to różnie. Bynajmniej npk i jęczmień już na podwórku , rsm już zaklepany - 33 tony. Jeszcze tylko ropę kupić 1000 litrów i czekać na pogodę.
W następnym tygodniu idzie korn kali i kizeryt.
Wg prognozy sezonowej to luty marzec, kwiecień ma być ciepły. A maj chłodny. W sumie raz juz sadziłem ziemniaki na poczatku kwietnia a w połowie maja przyszły przymrozki jak już miały kwiaty...
czyli bez zmian
U mnie kilka dni temu zrobiła się nawet ładna odwilż , a od niedzieli zima powróciła ,śniegu dosypało , zapowiadają znów mrozy , co gorsza kumpel mi gadał ,że sprawdzał gdzieś prognozy to jeszcze 6 tygodni zimy ma być.
Na razie czekamy a śnieg niech pada bo jak teraz rzepak postał bez śniegu zaraz dostał po uszach
Spojrzałem w kalendarz, faktycznie jeszcze 6 tyg. zimy
U nas po kilku dniach odwilży przyszedł mróz i zrobiła się warstwa lodu teraz na to napadało śniegu , jeśli się utrzyma ten śnieg przez jeszcze parę tygodni to z oziminami będzie nie za ciekawie...
U nas po kilku dniach odwilży przyszedł mróz i zrobiła się warstwa lodu teraz na to napadało śniegu , jeśli się utrzyma ten śnieg przez jeszcze parę tygodni to z oziminami będzie nie za ciekawie...
Gdzie dokładnie mieszkasz bo czasem bywam w okolicy Wielunia.
jeszcze kilkanaście lat temu mieliśmy zimy od początku grudnia do marca i było ok. Teraz mamy miesiąc śniegu i tragedia. Chyba dobrze że mamy śniegu, przynajmniej mróz nie smali.
Dokładnie...
I woda ze śniegu będzie bo np u mnie sucho.
W naszym klimacie zimą gdy nie ma śniegu to bywa tragedia. Przychodzą mrozy poniżej -15 st.C i pozamiatane. Większość naszych zbóż wytrzymuje bez okrywy śnieżnej te -15 max.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2017
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo