281 Ostatnio edytowany przez androl (2017-04-05 08:59:46)

Odp: Wiosna 2017

Wczoraj rozsiałem pierwszą dawkę N na zboża 11 ha, ale tylko na drenowanej i jeszcze miejscami się rżnęło. Wcześniej miałem rozsiane na 3,5 ha. Zostało 5 ha nie drenowanej tam i ręcznie byłoby nie ciekawie.  Kolega na działce 8,6 ha rzepaku, mówi że może 2,5 ha w dwóch łatach zostawi. Mój rzepak na drenowanej przeze mnie, utrzymał się jednak nieźle. Wcześniej myślałem że wyleci ze 2 ha, ładnie poodbijał i jest tylko kilka małych plamek słabego. Do zasiania jarek zostało 3,5 ha, mógłbym dziś po południu spróbować podrapać kultywatorem, prognozują jednak deszcz.
https://www.youtube.com/watch?v=YPIHEvgW3AA

282

Nie zazdroszczę... . Moje jare już na wierzchu.

283

u mnie leje od poniedziałku, pszenice musze na chwasciory jechać a tu nie ma jak

mdw

284

Wczoraj pobudka 5:15 ojciec pojechał bronować 10ha a ja miałem obrządek zrobić, do miasta z mamą skoczyć i pozaczepiać siewnik i przygotować. Po 8 ojciec dzwoni - urwało śruby trzymające ramię kierownicze przy zwrotnicy w 902. Po powrocie koło 9 w drugi ciągnik i zciągnąć tamtego do domu, szybka przepinka bron i kończyć bronowanie. O 13 koniec, do domu na obiad, przepięcie bron  na agregat, ustawienia siewnika. O 15 zacząłem siać i do 23.20 posiałem 10ha. Od rana ciapie deszcz, a teraz popadało konkretnie. Na szczęście już rośnie smile

Fortschritt b201/5 Fortschritt E512 Fortschritt B-605
Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej smile

285

Z przygodami ale Ci się udało.  Mi się dziś robota nie klei niby coś zrobiłem ale .... i poddałem się o 18. zwykle brykam do 19-20.  Roboty jest. Muszę  przygotować 4 ha porzeczki do sezonu. Przycięte niby są ale trzeba jeszcze porządki zrobić, uruchomić nawadnianie puki wszystko widać jak na dłoni po potem węże znikną pod liśćmi i dupa trzeba będzie szukać. Trzeba się powoli brać za pryskanie na chwast. Zarównać dziury które poryły dziki.

286

galop

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

287

i jeszcze powinienem przygotować próbki gleby do analizy.

288

u mnie akcja kamien:-)
teraz pada

289

ja z ojcem walczyłem z wapnem na orane pole po kuku. 360 to porazka bez napedu i słabawa do tego zadania, ilości wtop nie jestem wstanie zliczyc, ale sie udało

Rolnik z powołania:-)

290

Wczoraj machnalem 20ha nawozu dziś tez parę ha pójdzie i będę się szykował na sianie zboża jutro bo wczoraj to słońce / deszcz / słońce / deszcz....

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

291

ja wczoraj odzywke zrobiem na rzepak a dzisiaj znowu leje, a chwasciory na pszenicy mają sie w najlepsze

mdw

292

A u nas wiało że głowy nie urwie ...  pryskac się wg pogody da niby w Niedzielę ... i cóż   trzeba będzie

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

293

no to do jesieni https://naforum.zapodaj.net/thumbs/4d708b1d4c6f.jpg

294

Mi udało się dziś podrapać kultywatorem tam gdzie mokro. Majtałem jedną ręką kierownicą, drugą podnośnikiem żeby się nie zakopać, ale poryłem i jeżeli nie popada za 2 dni zasieję.

295

yokoslaw napisał/a:

ja wczoraj odzywke zrobiem na rzepak a dzisiaj znowu leje, a chwasciory na pszenicy mają sie w najlepsze

Polecam jesienny zabieg Snajperem  !  Zero podobrych problemów smile

296

expert met 0,2kg + snajper 0,5l tylko nie wszędzie zdazyłem opryskać

Rolnik z powołania:-)

297

Ja dziś oralem gnój pod qq, jak dobrze pójdzie to przed świętami zasieje

E 516 na części
Telefon 695 076 269

298