Odp: żniwa 2017
Jak wyszedł? Jak woziłem soje to Cholewa cos mówił, że brał czy bierze słonecznik, już sam nie wiem...
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Pokój do pogawędek » żniwa 2017
Strony Poprzednia 1 … 17 18 19 20 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Jak wyszedł? Jak woziłem soje to Cholewa cos mówił, że brał czy bierze słonecznik, już sam nie wiem...
plon to ok zbiornik forszaja 514 podwyższany z 1ha na kg nie mam pojęcia. Sprzedawac nie mysle, bo na poplony u siebie bede siał a co zoatanie to moze wtedy rozsprzedam tez na poplony, koledzy juz pytali
To zmierz gęstość. Bez dokladek forsz ma 3.5 tys litrów.
Papej to ten z siewu z własnego materiału?
tak dokładnie, materiał siewny mój
Na przyczepie co wchodzi ok 21 ton zboża miałem 9 słonecznika
ile go tam naleciało?
Z 2,5ha nakosiłem lekko ponad 2t. Część koszyczków już opadło, część pokiełkowała i przy omłocie rozbijało je, część się położyło że nie szło tego podebrać. Na przyszły rok miałem nie siać ale nie wiem czy nie będę.
Jakimi hederami młócicie? sita trzeba zmienić?
Dzisiaj kolejne 3 suszarnie nakoszone. Tylko raz usiadł na glinie. Po ostatniej awarii napędu w przystawce gdzie oberwalo się całe mocowanie tego nieszczesnego walka pośredniego wywaliłem cały napęd prek i zrobiłem wszystko na nowo tak że cały napęd jest tylko z lewej strony i ładnie yo wszystko się kręci. Cały napęd zmieścił się pod osłoną. Jutro ciąg dalszy koszenia a z każdym dniem ktoś dzwoni czy bym przyjechał skosic i najlepiej od razu kupić qq. Znajomy założył do lexa 440 bliźniaki, lepiej szło ale wszystko jest do czasu - półoś się ukrecila z przodu...
Skąd wy macie tyle wilgoci ?? u mnie jedynie bieżnik w ziemię wejdzie , i tyle
Top agrar proponuje szybko szukać nasion jarych bo jest nieciekawie. Sporo pól zostało na zimę nie obrobionych ba nawet nie skoszonych. Stoją zboża stoi kukurydza...
Skąd wy macie tyle wilgoci ?? u mnie jedynie bieżnik w ziemię wejdzie , i tyle
W mojej okolicy masa qq stoi na polach w wodzie. Że nie wspomnę o wodzie w piwnicy pod starym domem.
Wszystko w niej poustawiane na blatach leżących na bloczkach betonowych. Zagłębiona jest na około 70 cm
W normalnym roku wodę w piwnicy mam jak są mega roztopy, gdzie dużo śniegu spadło i szybko topnieje. Tej jesieni już 4 razy miałem wodę w piwnicy, ostatni raz tydzień temu w środę. Takiego roku jeszcze jak ojciec żyje nie było (51lat).
U nas ojciec mówi że woda w piwnicy była z 10 lat temu a w tym roku już z 3 podeszło .
Piwnicy nie mam ,naszczęście... Za to moje podwórko zamieniło się całkiem w wodno-błotnistą breje ,miejscami na 30 cm albo i więcej. Błoto miałem zawsze jesienią i wiosną ale takie jak w tym roku to jeszcze nigdy.
u mnie nie ma szału z woda od kwietnia do końca listopada spadło cos ponad 600l w polach dość sucho można robić
a u nas gorzej niż armagedon w lasach na górkach topimy się na piaskowych terenach na podwórku masakra o polach nie mówię wylewiska konkretne tutejsi starsi ludzie mówią ze tak nigdy nie było
No u mnie całą jesień mam wodę w piwnicy. Już pierwsze owoce pilowania kombajnem w grząskim terenie, wariator odmówił współpracy
pomagałem dziś kolegom obszarnikom w koszeniu kuku Tucano 440 z tylnym napędem, blizniaki , i z tyłu na holu teleskopie w chwilach dramatycznych popycha go z tyłu case magnum 360 km. i jak ten zestaw ugrzązł to wyciągniecie tego zestawu to prawdziwy hardkor . off road to zabawka !! wyciągały ten zestaw 2 magnumy i puma 230 ..i wyrwali bez strat własnych ... pogubiłem buty i musiałem zasuwać na boso !! ale z 15 wykosili !!! parszywy rok !!
U kumpla Nowaki kosili case na gasienicach i też musieli odpuścić temat bo nie szło, 936 i 926 ledwo co wyciagly go. Czekają na fest mróz. Koło 40 ha jeszcze mu zostało
Strony Poprzednia 1 … 17 18 19 20 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Pokój do pogawędek » żniwa 2017
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo