Odp: żniwa 2017
37 litrów na metr wylałem z wskażnika i pada dalej . jakości w zbożach juz nie ma.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Pokój do pogawędek » żniwa 2017
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 … 20 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
37 litrów na metr wylałem z wskażnika i pada dalej . jakości w zbożach juz nie ma.
Pawel21990 napisał/a:Miałem jutro zaczynać rzepak, ale widzę że nici z planów...
Karol już zgolił. Mój też patrzę że na środę byłby gotów.
U mnie tylko z 10 ha dobre, Reszta pewnie dopiero po niedzieli.
Kładłem się spać po północy to lało niesamowicie , i przez całą noc też musiało padać bo dziś moje podwórko przypomina miejscami staw. Żyta już robią się ciemne , owies miejscami leży...
Od 20:00 do rana napadało ponad skalę, nie wylało sie czyli coś koło 42-45 litrów
pszenzyto zaczyna kielkowac na klosie co z tym robic/
Pozostaje chyba tylko czekać na pogodę... Dziś patrzyłem moje żyto , przy mocniejszym uderzeniu w kłos osypuje się.
O wjeździe w pole można pomarzyć... Dwie takie pompy dziś... Rzepak nie ruszony. Miałem wyjeżdżać po 14 ale jak dolało, rzeka płynęła przez podwórko.
Ja tam nawet nie widze możliwości jeżdżenia kombajnem po polu.
Wjechać można , gorzej z wyjechaniem... Chyba ,że ktoś posiada jeszcze Vistulę kzb3R
Wczoraj byłem na polach postarszyć dziki i po środowym laniu 45-50l/m2 (brak skali) na dołkach woda a po glinie ledwo pod górkę wszedłem na piechotę. W nocy dolało 13 i przez dzień 20. Optymistyczne jest to że w ziemi wilgoci dużo i uprawki będą szły lekko - tak się pociesza mój ojciec
idzie lekko, pszenica tez raczej juz bez parametrów
Rzepak stoi a ja pod następny na łaty słabszej ziemi gnój rozwiozłem i wymieszałem gruberem.
A u mnie znowu do lało , wczoraj byłem spuszczać wodę z ziemniaków i zboża a dzisiaj po burzy woda przelewała się przez drogę tyle tego było , heh szkoda że na dzisiaj nie wymyślili takich cwanych dronów by kosiły zalane zboża . A tak na poważnie ... boję się tegorocznych żniw .
Myślę ,że każdy z nas odczuwa niepokój , zaraz początek sierpnia a żniwa stoją na starcie i ruszyć nie mogą...
ja sie pocieszam tym ze mam stojące wszystko, ale szału z plonem nie bedzie, aby suche skosić
U mnie owies na lepszych stanowiskach miejscami wyległ , cóż do tego co się wysypie to po żniwach dosieje i będzie chociaż poplon
Dziś skosiłem rzepak plon rekordowy 4 tony z 2 hektarów , rezygnuję z uprawy rzepaku.
Jak dla mnie to jeszcze wcześnie bo jest lipiec a tego roku co kombajn ściągałem z wyspy to na podwórku był koło 20 sierpnia dwa dni na przegląd i w pole a wioska miała już po żniwach więc spoko.
Dziś skosiłem rzepak plon rekordowy 4 tony z 2 hektarów , rezygnuję z uprawy rzepaku.
nas prawie wszystkie były takie !!! zwiększam rzepak !!! i ubezpieczam bezwzględnie!!! na złość naturze !!
ja sie pocieszam tym ze mam stojące wszystko, ale szału z plonem nie bedzie, aby suche skosić
Plonu i jakości nie będzie, a co gorsza zauważyłem fuzarioze plew także bedzie z tym problem , plewy robią się czarne a gdzieniegdzie słoma zielona...
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 … 20 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Pokój do pogawędek » żniwa 2017
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo