81

Odp: żniwa 2017

37 litrów na metr wylałem z wskażnika i pada dalej . jakości w zbożach juz nie ma.

Leszek   dla kolegów'

82

androl napisał/a:
Pawel21990 napisał/a:

Miałem jutro zaczynać rzepak, ale widzę że nici z planów...

Karol już zgolił. Mój też patrzę że na środę byłby gotów.

U mnie tylko z 10 ha dobre, Reszta pewnie dopiero po niedzieli.

83 Ostatnio edytowany przez Massey (2017-07-25 11:42:36)

Kładłem się spać po północy to lało niesamowicie , i przez całą noc też musiało padać bo dziś moje podwórko przypomina miejscami staw. Żyta już robią się ciemne , owies miejscami leży...

84

Od 20:00 do rana napadało ponad skalę, nie wylało sie czyli coś koło 42-45 litrów

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

85

pszenzyto zaczyna kielkowac na klosie co z tym robic/

86

Pozostaje chyba tylko czekać na pogodę... Dziś patrzyłem moje żyto , przy mocniejszym uderzeniu w kłos osypuje się.

87

O wjeździe w pole można pomarzyć... Dwie takie pompy dziś... Rzepak nie ruszony. Miałem wyjeżdżać po 14 ale jak dolało, rzeka płynęła przez podwórko.

88

Ja tam nawet nie widze możliwości jeżdżenia kombajnem po polu.

89

Wjechać można , gorzej z wyjechaniem... Chyba ,że ktoś posiada jeszcze Vistulę kzb3R wink

90

Wczoraj byłem na polach postarszyć dziki i po środowym laniu 45-50l/m2 (brak skali) na dołkach woda a po glinie ledwo pod górkę wszedłem na piechotę. W nocy dolało 13 i przez dzień 20. Optymistyczne jest to że w ziemi wilgoci dużo i uprawki będą szły lekko - tak się pociesza mój ojciec smile

Fortschritt b201/5 Fortschritt E512 Fortschritt B-605
Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej smile

91

idzie lekko, pszenica tez raczej juz bez parametrów

mdw

92

Rzepak stoi a ja pod następny na łaty słabszej ziemi gnój rozwiozłem i wymieszałem gruberem.

93

A u mnie znowu do lało , wczoraj byłem spuszczać wodę z ziemniaków i zboża a dzisiaj  po burzy woda przelewała się przez drogę tyle tego było , heh szkoda że na dzisiaj nie wymyślili takich cwanych dronów by kosiły zalane zboża . A tak na poważnie ... boję się tegorocznych żniw .

94

Myślę ,że każdy z nas odczuwa niepokój , zaraz początek sierpnia a żniwa stoją na starcie i ruszyć nie mogą...

95

ja sie pocieszam tym ze mam stojące wszystko, ale szału z plonem nie bedzie, aby suche skosić

mdw

96

U mnie owies na lepszych stanowiskach miejscami wyległ , cóż do tego co się wysypie to po żniwach dosieje i będzie chociaż poplon

97

Dziś skosiłem rzepak plon rekordowy 4 tony z 2 hektarów , rezygnuję z uprawy rzepaku.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

98

Jak dla mnie to jeszcze wcześnie bo jest lipiec a tego roku co kombajn ściągałem z wyspy to na podwórku był koło 20 sierpnia dwa dni na przegląd i w pole a wioska miała już po żniwach więc spoko.

99

pawelg napisał/a:

Dziś skosiłem rzepak plon rekordowy 4 tony z 2 hektarów , rezygnuję z uprawy rzepaku.

nas prawie wszystkie były takie !!! zwiększam rzepak !!! i ubezpieczam bezwzględnie!!! na złość naturze !!

Leszek   dla kolegów'

100

yokoslaw napisał/a:

ja sie pocieszam tym ze mam stojące wszystko, ale szału z plonem nie bedzie, aby suche skosić

Plonu i jakości nie będzie, a co gorsza zauważyłem fuzarioze plew także bedzie z tym problem , plewy robią się czarne a gdzieniegdzie słoma zielona...

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38