Grzegorz89 napisał/a:Zaraz to wycieki z ciągnika usprawiedliwiasz za rzadkim olejem? Proponuję po korek wypełnić towotem a na pewno nic nie pocieknie... :stu:
Szkoda że wcześniej nie napisałeś że tawot dodajesz.
Ale tak serio to miałem zalany agrol u jak miśka kupiłem. Od razu zaczął się lekko pocić z eurozłączy (kilka kropel na sesję). Uznałem że skoro ma 35 lat to mu wolno. Po roku sporadycznego używania (nie uprawiam pola kupiłem go dla frajdy zamiast quada) wycieki oleju się nasiliły. Zimą jak dzieciaki w kulig ciągnąłem to strzelił z tyłka i pod pokrywą pompy olej ciurem poleciał. Dolałem 20 litrów agrolu i okazało się że mam wycieki wszędzie od pompy do tyłu )pompa, rozdzielacz złączki ) Ok myślę że starość zrobiła swoje i wymieniłem uszczelki. Kupa roboty bo się nie znam. Razem z chłopakami metodą prób i błędów w 2 miesiące się udało. Nowe węże, uszczelki itd. 3 dni temu zalałem olej Orlen agro utto 10W30 jak wyżej i szlag mnie trafił bo od pompy do przodu mam je..ne wycieki (złączki, wspomaganie)a teraz zauważyłem że i z rozdzielacza poci.
Więc moja rada dla podobnych kolesi do mnie nie lejcie rzadkich olejów bo są żrące dla starej generacji uszczelek oringów oraz miedzi. Jakież było moje zdumienie kiedy przeczytałem w specyfikacji że reagują z miedzią i stopami miedzi. Oczywiście k...a wszystko ukryte pod kodami które tylko google rozumie.
Teraz mam plan wywalenia tego oleju i wlania innego albo hipola 6 albo hl-46 kupno nowego rozdzielacza i jak będzie trzeba to też pompy.