kellyq napisał/a:Ok dobrze wiedzieć, mam przynajmniej jakieś rozeznanie. A jeszcze mnie nurtuje taka rzecz. Czy przedni napęd w forszu jest często wykorzystywany? Na przykład w orce 4x4 robicie czy tylko od święta? Jak to jest? Pytam bo po głowie chodzi mi też zt300 zadbany. U mnie w okolicy są delikatne pofałdowania, żadnych gór itd. A i jeszcze gdzieś wyczytałem że forsz 300 ma udźwig 1800kg czy 303 ma tyle samo czy więcej. Docelowo chciałbym jeździć z agregatem biernym 3m i siewnikiem z zasypem jakieś 600l. Masa ok. 1700kg + zboże. To by oznaczało że nie podniesie, czy podniesie ale będzie trzeba przód doziążyć?
Dzięki
Jak szukałem swojego ZT to forum całe w takim kształcie jakie wtedy było, miałem w najmniejszym palcu. Do ciągnika w którym siedziałem pierwszy raz wszedłem i pojechałem do domu, wiedziałem o nim wszystko, ale na wszelki wypadek miałem ze sobą ściągę co i jak i gdzie się włącza. Niebawem nasz związek będzie miał 8 lat.
Pytania które zadajesz potwierdzają, że o technologii ZT nie wiesz nic, potem pojawiają się opinie jakie te fortschritty to złomy itp, nawet jak ktoś dopisuje, że włącza w ZT przedni napęd to oznacza, że przystawka przedniego napędu to tylko wspomnienie po prawidłowo działającym przednim napędzie.
Nie mam pojęcia ile razy załącza się przedni napęd w moim traktorze, ale widzę czasem jak jest mu ciężej to sprzęgło, dopinam blokadę i wio bo idzie.
Teoretycznie ZT 300 możesz zaopatrzyć w koła 23,1-26, lub bliźniaki do oryginału i swoje pola spokojnie obskoczysz, ewentualnie dołożysz siłowniki wspomagające i będzie wszystko działać. ale póki co zacznij od czytania forum w tym temacie.
Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia