341

Odp: Wiosna 2018

Ja związku z "suszą" ograniczyłem się do spaceru po polu i snucia planów...

342

Dzisiaj kolejne 6 ha po św zaorane.  Powoli mam dosyć b201...

E 516 na części
Telefon 695 076 269

343

Wojtas, daleko od siebie nie mamy a u mnie na polach jest rzekł bym idealnie do siania . Nic się nie kurzy a z wierzchu 2 cm obeschlo i się ziemia nie zajeżdża. Dzisiaj posialem 7 ha jęczmienia jeszcze 8, teraz kropi.

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

344

U mnie robi się idealnie  a mój klamot powolutku się dociera. Po 30 mth pyrkania i zwiedzania okolicy, przyzwyczajam go do B-231 na 1-III  na 1500obr sporo za wolno ale dałem mu pierwszy ha na próbę. Już nie mogę na dupie usiedzieć.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

345

u nie znowu popadało i dupa. przed niedzielą nic nie posieje

Rolnik z powołania:-)

346

U mnie raczej optymalnie ,aczkolwiek gdy dziś orałem na IV klasie to grzbiety skib się "świeciły" od wilgoci.

347

ja dziś bawiłem się w błocie, może w poniedziałek na suchszych polach coś posieje

Rolnik z powołania:-)

348

Dziś  poszły nawozy pod jare i migowanie. Jutro ponad 3 ha gliny na klinie...
Dziś znalazłem słaby punkt mojego miga.  Mocowanie siłownika się zegło razem z bolcem.
Jutro muszę coś z tym zrobić bo jeszcze pierdzielnie.

349

A ja posiałem nawozy pod jęczmień i zasiałem  5.5 ha jarego jęczmienia. Tam gdzie wczoraj ruszone dziś solidnie się kurzyło

Siły na zamiary zmierz....

350

Krzysiek napisał/a:

Dziś  poszły nawozy pod jare i migowanie. Jutro ponad 3 ha gliny na klinie...
Dziś znalazłem słaby punkt mojego miga.  Mocowanie siłownika się zegło razem z bolcem.
Jutro muszę coś z tym zrobić bo jeszcze pierdzielnie.

coś tu nie zaklijam...migowanie co to??

351

Wygogluj

352

Taka nasza gwara, jest jeszcze np. pryszczenie wink

353 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2018-04-06 22:19:17)

I AUŚ wink

A wiecie co to gleboinator?
Bo u mnie w domu dziewczyny wiedzą...

A tu masz miga 23 domyśl się co to migowanie
https://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.ph … 9&p=51

Byłem jeszcze obejrzeć uszkodzenia miga. Dziwnie to wygląda bolec się zgiął no bo cóż błąd konstrukcyjny po prostu za dużo luzu między uchem siłownika a otworami na bolec.
Ale patrzę że pękło 1,5cm spawu z około 20 w kształcie litery L i mało tego pękło tak jak by największe siły były kiedy siłownik ciągnie a te są największe kiedy siłownik pcha, bo ciągnąc podnosi tylko koła do góry.

354

A MY SMRODZIMY kurzakiem całą okolicę . szykując pod kuku i sprawdzając co jakiś czas naczynia w rzepaku czy coś nie nalatuje.

Leszek   dla kolegów'

355

Ja już mam dość tego gnoju...... 850 t rozwalone A zostało tak na oko jeszcze 400t .  ....

356

Teraz takie czasy ,że na tym gównie można zrobić złoty interes;) ,ludzie hodowle polikwidowali i teraz gnój stał się towarem deficytowym ,przynajmniej w mojej okolicy.

357

Massey napisał/a:

Teraz takie czasy ,że na tym gównie można zrobić złoty interes;) ,ludzie hodowle polikwidowali i teraz gnój stał się towarem deficytowym ,przynajmniej w mojej okolicy.

Kurzak każda ilość Tirem na pole jeśli idzie wjechać cena ostatnio 25 tona + transport

358

sarast napisał/a:

A MY SMRODZIMY kurzakiem całą okolicę . szykując pod kuku i sprawdzając co jakiś czas naczynia w rzepaku czy coś nie nalatuje.

sarast po ile rozrzucacie na h.

359

U mnie nie spotkałem się by ktoś pomiot kupował ,w okolicy nie ma dużych ferm być może dlatego.

Koło mnie koleś ma indyki i wymienia się za słomę ale musi być idealnie sucha i bez pleśni. A na polu siałem dzisiaj owies i kurzyło się tam gdzie 3 dni temu ledwo kultywatorem jechałem. Po niedzieli na dołkach pszenica i jęczmień. Wbrew pozorom nie mam dużo więcej wody niż w inne lata. Rzeka spadła o jakieś 1,2-1,5m.