361

Odp: Wiosna 2018

No u nas jeden gościu od indykow ma gnoj po 30 za tonę. Kolega woził podkład od pieczarek po 20. U Henia ostatnio widziałem że też już ładowali na tiry gnoj od kurczaków bo wychodzi na to że swoje pola mają już zaspokojone. Dwa strautmany po 20 ton i fliegl asw na 3 osiach cały czas rozrzucaja

E 516 na części
Telefon 695 076 269

362

Pietia napisał/a:
sarast napisał/a:

A MY SMRODZIMY kurzakiem całą okolicę . szykując pod kuku i sprawdzając co jakiś czas naczynia w rzepaku czy coś nie nalatuje.

sarast po ile rozrzucacie na h.

tak po 10 t na ha . fajny bo suchy i nie chlupie w rozrzutniku , ale śmierdzi jadowicie i schudnę bo mi jedzenie nie wchodzi.!!

Leszek   dla kolegów'

363

To znaczy   że masz leżakowany najlepszy jest świeży mniej śmierdzi jest do trochę więcej z wanny. Ale taki kilku miesięczny leżakowany obłęd z paru kilometrów czuć że koś kurzaka rozwozi.

364

Pietia napisał/a:

To znaczy   że masz leżakowany najlepszy jest świeży mniej śmierdzi jest do trochę więcej z wanny. Ale taki kilku miesięczny leżakowany obłęd z paru kilometrów czuć że koś kurzaka rozwozi.

leżał 2 miesiące na polu i jak długo leżą to się z nich robią wielkie chlupiące placki a ten jest ok.

Leszek   dla kolegów'

365

koseś napisał/a:

Ja już mam dość tego gnoju...... 850 t rozwalone A zostało tak na oko jeszcze 400t .  ....

Ciesz sie z obornika bo to najwiekszy skarb rolnika
przygarnąłbym trochę tego dobra

Rolnik z powołania:-)

366

Wpadnij do mnie to sobie przygarniesz i jak będziesz chciał to i rozgarniesz 🤓

367

Tomek nie narzekaj. Na naturalnym nawozie to rośnie elegancko.
Tak patrze na składy chemiczne nawozów naturalnych i widzę że gnój czy gnojowica mają podobne składy, czy to od świń czy to od bydła.
U nas utarł sie stereotyp że gnój bydlęcy jest cacy, gnój świński to sam chwast, gnojowica to sam kwas, ale jak dobrze pamiętam ze szkoleń, czy innych źródeł (nie mam  wykształcenia typowo rolniczego) to każdy nawóz naturalny i każdy sztuczny azotowy zakwasza glebę.

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

368

Ja nie mam hodowli więc jestem zmuszony zamienić się lub kupić ,ja zawsze mówię że w oborniku to jest cała paleta Mendelejewa.

Nie ma że się nie da, jak się nie chce to się nie da...;)

smile E-516 na części. smile

369

naturalne maja tą zaletę że jest tam większość makro i mikroelementów przy sztucznych to trzeba mieszać rożne a za to jak szybko można nawieść wszystkie pola nawet jak z 5 razy trzeba przejechać

370

fany obornik jest ale nie ma nic za darmo i roboty roboty patrzę u kolegów oni na 1000 ha  rozwalają obornik ,i od bydła i osady z oczyszczalni , popioły drzewne , i kurzy !! a ten dominuje. to tym dwóm  chłopakom z rozrzutnków to skóra musi śmierdzieć .

Leszek   dla kolegów'

371

Chyba na ladowarce jeszcze gorzej...

372

To jak u nas chłopaki co rozwalaja usługowo to 4 gnojary joskiny i 2 ładowarki jcb ostatnio kupił 550-80 Ta fest daje radę. Gnoj woza od wczesnej wiosny do późnej jesieni z przerwą na kiche z kukurydzy.

E 516 na części
Telefon 695 076 269

373

koseś napisał/a:

Chyba na ladowarce jeszcze gorzej...

pewno tak ale oni sami sobie musza ładować .

Leszek   dla kolegów'

374

Rur3k napisał/a:

naturalne maja tą zaletę że jest tam większość makro i mikroelementów przy sztucznych to trzeba mieszać rożne a za to jak szybko można nawieść wszystkie pola nawet jak z 5 razy trzeba przejechać

Obornik to nie tylko składniki chemiczne, a le przede wszystkim próchnica czyli czynnik strukturotwórczy gleby. Za mało mam czasu aby to wyjaśnić.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

375

No to idzie burza. Pytanie czy minie czy popada?
Jutro miałem walczyć z glina jak popada to dupa zmiana planów..

376 Ostatnio edytowany przez androl (2018-04-08 22:41:21)

Idzie na południe od Ciebie teraz wali koło Wrześni https://www.lightningmaps.org/?lang=pl# … dl=2;dc=0;
No i koło Laszka zaczęło ostro walić

377

No waliło jak skurwesyn i też popadalo.  Deszczomierz jeszcze nie wyciągnięty. Ale dobrze bo już się kurzylo i glina po górce tak się nie zeschnie

E 516 na części
Telefon 695 076 269

378

U mnie wczoraj wieczorem pochmurzyło się od zachodu ,ze dwa razy widziałem jak daleko się błysło. Dziś od rana bezchmurne niebo i bardzo ciepło.

379 Ostatnio edytowany przez Piotrek1990 (2018-04-09 14:39:50)

U mnie jak waliło to aż okna się trzęsły i naczynia w szafach dzwonily. Popadać popadało ale niewiele. Nawet kałuż nie było.  Ale za to dziś rano pięknie zielono. Aż chce się patrzeć na żyta i pszenicę .

Siły na zamiary zmierz....

380

U mnie ino raz garnki się zatrzęsły.... ale czy była to burza czy jak.... bo akurat z żony schodziłem ....