21

Odp: Wiosna 2018

bądź dobrej myśli może tylko liście przemarzły a węzły są zdrowe, podobno do minus 15 bez okrywy może jęczmień przeżyć życzę jak najlepiej smile

22

Jak Tam koledzy dziś za oknami ? U mnie przy -12 zacząl sypać śnieg. Jest go całe 2 mm tongue tak czy inaczej chyba już za późno hmm
W ogóle wczoraj jakoś pechowo wpadła mi noga w koleinę... Zrobiło nieprzyjemne "chrup" i dziś boli jak cholera hmm

Siły na zamiary zmierz....

23 Ostatnio edytowany przez Massey (2018-03-07 15:39:21)

U mnie po śniegu którego napadało w sobotę praktycznie już nie ma śladu. Rano u mnie było -15. Boli Cie w kolanie czy w kostce ? nie lekceważ tego tylko zasuwaj na pogotowie przynajmniej rtg zrobić.

24

Z tego śniegu to aktualnie i u mnie nie ma już nic bo znowu wieje.
Boli kostka. Chodzić jako tako można więc zapewne nadwyrężona. Tak to jest. Najpierw toniemy w błocie. Potem mróz. I niespodzianki gotowe...

25

Na tą kostkę to owinąć bandażem okład z ubitych liści kapusty, żeby zrobiły się wilgotne, najlepsze lekarstwo szybko działające.

26

Aktualnie boli mniej ale spuchnięta jest. Obiecuje sobie ze jak jutro będzie gorzej to idę na to pogotowie. A dziś trzeba iść po leki do warzywniaka. #androl nie jesteś pierwszą osobą która wspomniala o tym sposobie smile

27

Jeżeli posłuchasz dobrych rad wink ten lek od badylarza lepszy niż od aptekarza wink Rano wstaniesz jak młody bóg :dance:

28

dolny śląsk - jak z azotem w rzepak ? wg prognozy sobota - niedziela ostatnie dni z mrozem. Śledzę prognozę i w sobotę lub niedzielę będę sypał saletrosan.

gg 5118068

29

ja czekam aż mróz zejdzie żeby zobaczyć co z niego zostało najwyżej wykopie kilka roślinek i przyniosę do domu może pokażą czy coś ruszają czy już po żniwach

30

Ja już się zaopatrzyłem w jednostkę rzepaku jarego. Bo ozimego planowałem 5.5 ha. Z powodu bagna na polu zasiałem tylko 3ha. Nie dość ze wyglądał naprawdę kiepsko na jesień to teraz pewnie go całkiem wycięło. O nawozach póki co nie myślę. 3 dni temu było przemarznięte na 40cm. Dziś pewnie z metr

31

zorak napisał/a:

dolny śląsk - jak z azotem w rzepak ? wg prognozy sobota - niedziela ostatnie dni z mrozem. Śledzę prognozę i w sobotę lub niedzielę będę sypał saletrosan.

czekam do wtorku, jak wogule bedzie na co siać   :hmmm:

mdw

32 Ostatnio edytowany przez zorak (2018-02-28 14:26:57)

dlaczego do wtorku ? czyżbyś miał lepsze wieści pogodowe wink ? puści mróz to 2 tyg nie wjedziemy.

gg 5118068

33

Koniec tygodnia, początek następnego zaczynam.

34

wydaje ci sie,u mnie to tak wygląda   http://www.twojapogoda.pl/prognoza-16dn … zgorzelec/

mdw

35

to tym bardziej weekend wskazany. Jak puści mroź to będzie robota w błocie

gg 5118068

36

w jeden dzien i tak nie rozsieje, a powiem szczerze ze na taką suchą zmarzline jakoś kurcze nie chcem sypac

mdw

Ja po niedzieli sypie na żyta. Jęczmieni raczej już nie ma bo przedwczoraj 16, wczoraj 18 dzisiaj 13 bez śniegu ale kto wie.

38

No żyto dostanie a reszta.....  reszty już nie ma...

39

NIe wiem może w innym kraju mieszkam, ale jeszcze trzy tygodnie nocnych mrozów ,to co ta roślina pobierze a ile z tego się ulotni do atmosfery ?

40

Pobrać roślina na razie nie pobierze, jednak o to chodzi aby azot wchłonął się do roztworu glebowego. Siać można w miarę bezpiecznie gdy na dzień ziemia się rozpuszcza na kilka cm. Gdy na dzień się nie rozpuści w formie amoniaku większość azotu pójdzie w górę.