681

Odp: Wiosna 2018

Ci co pierwsi pokosili to niewiele zebrali bo rzadko i słabo było, potem ruszyliśmy wszyscy i ładny pokos siana wyszedł, a tam gdzie się z koszeniem półtora dnia spóźniłem, przez zaufanie do prognozy pogody, to chyba deszcz do końca się rozprawi. W razie co mam jeszcze 6 ha w odwodzie u szwagra jak by mnie naszedł zapał na sianokosy w lipcu. Tylko sam się zastanawiam czy warto wstawiać na zimę bydło do obory bo ceny zakupu odsadków i żarłoków jakieś durne są.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

Ja na kawałkach które skosiłem jako pierwsze to za tydzień moge jechać 2 raz. Są to łąki na których rok temu rzeka wylała i na razie trzymaja wilgoć. Łąki które mają lepszą trawę na suchszych kawałkach po skoszeniu i zebraniu siana wyglądają jakbym przeleciał je glifosatem. Bydłą ludzie nawstawiali tylko czym będą karmić jak koło mnie metrowa kukurydza ma juz wiechy?

683 Ostatnio edytowany przez sarast (2018-07-01 05:31:18)

koseś napisał/a:

Jaja se robisz ?

chciałbym sobie tak pozartowac jeczmienie pokoszone wszyscy ruszyli w rzepaki daja po 2 tony a kukurydze to dopiero dramat   czekam na komisje od szacowania strat . Dramat ideszczu w zadnej  prognozie nie ma.

Leszek   dla kolegów'

684

niewydostanieszsie napisał/a:

Ja na kawałkach które skosiłem jako pierwsze to za tydzień moge jechać 2 raz. Są to łąki na których rok temu rzeka wylała i na razie trzymaja wilgoć. Łąki które mają lepszą trawę na suchszych kawałkach po skoszeniu i zebraniu siana wyglądają jakbym przeleciał je glifosatem. Bydłą ludzie nawstawiali tylko czym będą karmić jak koło mnie metrowa kukurydza ma juz wiechy?

U nas qq są dosyć ładne, kupca na kichę trudno będzie złapać. Trzeba będzie kosić na ziarno.

685

Sarast u mnie podobnie z deszczem. Przez cały czerwiec spadło chyba 15 litrów przez dwa deszcze. Te zboża ozime jeszcze jakoś wyglądają tylko ciekawe jak sypną. Z kukurydza mam podobnie. Jest taka jaką powinna być a metr dalej cała poskrecana i pod jajka. A jak u was z tymi szacowaniami? Komisja z gminy będzie chodzić? U nas gadają że podobno ma być 500 do hektara

E 516 na części
Telefon 695 076 269

U nas jak kilka lat temu była susza to szacowali zza biurka. Wszystko można było wpisać ale pomoc to ulga w podatku i kredyty klęskowe.

687

U nas lipa z deszczem 13 przez caly czerwiec.jeczmien ozimy zebrany w czerwcu jak nigdy.plon jak na ten rok super. Moze jeszcze pszenzyto cos odda.ale jare qq i zyto na piaskach to juz lipa totalna.rzepak w tym tygodniu tez padnie usechl pieknie bez desykacji-plon moze 2 tony bedzie

688 Ostatnio edytowany przez Piotrek1990 (2018-07-01 11:37:28)

U mnie też nic nie pada. Wieje. Suszy. W tym tygodniu chyba wjadę wykosić pszenicę ozimą .... rzepaki w zasadzie poza małymi placami do zbioru. A jak nie padało tak nie pada. Od końca marca do teraz 3 deszcze z czego dwa po półtora litra.

Siły na zamiary zmierz....

689

Krzysiek byłem w Człuchowie. Przy głównej piękne zboża mają. Ładny wyrównany łan. Nawet zielone przebija. Mam nadzieję, że jednak plon mieć będziesz. Daleko od Człuchowa masz ziemię ?

690

12 drogą 188

691

Na Debrzno ? Pytam bo może kiedy wpadnę poznać Cię  ;P 
I popadało. Rekordy deszczu. Nalało wręcz smile 2 litry spadło. Szoku doznałem a kombajn pod wiatę wciągałem bo byłem w trakcie zmiany oleju

692

Na debrzno... Zapraszam Myśligoszcz 15
U mnie podobnie z 1litr...

693

U mnie nawet litra nie było...

E 516 na części
Telefon 695 076 269

694

50 litrow .... szok i nie dowierzanie , moze kuku odźyje bo juz traciłem nadzieję,,

Leszek   dla kolegów'

695 Ostatnio edytowany przez Laszek (2018-07-11 08:36:58)

Dla tej ładnej to pomoże ale to co już uschnięte to i tak dupa. Ale gratuluję takiej ilości wody. Ogólnie to żniw a zapowiadają się znowu ciekawe
..

E 516 na części
Telefon 695 076 269