141

Odp: Stop wyzyskowi rolników - protest.

sarast napisał/a:
Laszek napisał/a:

Oby tylko nikt nie wyciągnął takich nerwusów zza kierownicy...

trza chłopa !!!  ale tak poważnie wstępując do UE zgodziliśmy się na taki rynek!! mam znajomych Niemców którzy produkują mleko i nie słyszałem że blokują drogi dla cystern które przywożą mleko z Polski ! to samo  zborze w  które z mojego podwórka jedzie na młyny  w Niemczech przy samej granicy ?? blokują ano nie !  znajomi porejestrowali firmy w Niemczech i sprzedają ziemniaki , cebule , jabłka pod kauflandami w Niemczech i wielkimi literami podpisane że z polski ! nikt na to nie patrzy biorą bo tańsze  ktoś to blokuje  ano nie , a może smakują lepiej jak Niemieckie a guzik bo tak samo.  a  restauracje polskie pełne Niemca  zamknąć ?? a wioski które specjalizują się w produkcji szparagi do   Niemca  zamknąć ? a tych co tysiącami sprzedają z domów gęsi i kaczki dla Niemca ?? zabronić . przecież Oni też mają rolnictwo ! ale blokad granicy przez Niemców  od 14 lat nie widziałem .!!!! nikt nam niczego nie zagwarantuje !!! Rolnictwo to taka sama działalność gospodarcza jak każda inna . jak nie dajesz rady to sprzedaj , wdzierżaw, oddaj na rentę . są tacy co z przyjemnością kupią i będą pracować . przykre ale prawdziwe,

jak wchodzilismy do UE to nie było mowy że beda sprowadzac do polski z ukrainy, tego powinni zabronic, albo niech stosuja te same ŚOR co my. co innego konkurencja na wspólnym unijnym rynku (choć oni maja wyższe dopłaty) a co innego z ukrainą

Rolnik z powołania:-)

142

hodowli nie mam ale to nasz wybór . za darmo robić nie chcę i nie muszę.  i bez ogonów da się żyć i to nie najgorzej a co do dobroczynności rządu to dawali to brałem tak samo jak UE,                    .Yokosławie serdecznie pozdrawiam i nic mi nie pęknie.

Leszek   dla kolegów'

143

Hodowla u niektórych to już tylko przyzwyczajenie i strach przed jej barkiem i tym że będzie jeszcze gorzej.
Tylko co by było jak by w jednym roku wszystkie gospodarstwa zaprzestały by produkować mięso i mleko ?  Zboża  by po 100 zł  nie było komu sprzedać.....
Więc  szanujmy się na wzajem bo jesteśmy od siebie bardzo zależni.

144

pełen szacun dla tych co mają hodowlę.  im więcej tym lepiej ale tak popatrzeć to małe gospodarstwa odchodzą od produkcji a wielkie zwiększają .  tak ustawiony jest ten świat że duży się zaczyna tylko liczyć . nie uważam że to jest normalne i dobre ale jaki ja mam wpływ na globalizację .

Leszek   dla kolegów'

145

Największym problemem jest w UE Polak np taki jak ja. Po rozmowach z kolegą Androlem ograniczyłem do minimum hodowlę świń, zboże co na karmę było sprzedałem, dodatków nie kupiłem, a co drugi dzień dzwonią dlaczego nie zamawiam. Ponadto w wolnych chwilach dorabiam tu i tam, a jak dostanę ataku to pójdę gdzieś na stały etat. Przez to wywali się tych rolników ze starej unii na plecy co normalnie gospodarują, bo z wypłaty będzie na życie, pole obróci się po kosztach, a ochłap z dotacji zainwestuje się w klamoty.  Trzeba kozaka żeby takiemu dać radę...

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

146

MAREKPE napisał/a:

Największym problemem jest w UE Polak np taki jak ja. Po rozmowach z kolegą Androlem ograniczyłem do minimum hodowlę świń, zboże co na karmę było sprzedałem, dodatków nie kupiłem, a co drugi dzień dzwonią dlaczego nie zamawiam. Ponadto w wolnych chwilach dorabiam tu i tam, a jak dostanę ataku to pójdę gdzieś na stały etat. Przez to wywali się tych rolników ze starej unii na plecy co normalnie gospodarują, bo z wypłaty będzie na życie, pole obróci się po kosztach, a ochłap z dotacji zainwestuje się w klamoty.  Trzeba kozaka żeby takiemu dać radę...

Nawet jakiś sens w tym widać,chociaż na pierwszy rzut oka,ziemia wydaje sie tylko kulą u nogi. Ale przecież gdyby każdy rolnik zrezygnował i sprzedał, to mamy wtedy polskę sprzedaną całkowicie,a obywatele zostaną takimi cyganami bez narodu.

O FORTSCHRITTA TRZEBA DBAĆ,TO NIE ŻADNA CHIŃSKA BLAĆ,BO TO DO DZIŚ JEST SPRZĘT FEST I DLATEGO JEST THE BEST!!! big_smile Gdy ci smutno,gdy ci źle,idź do kuchnii,nażryj się...   
+7/-0

147

Naród bez ziemi 😉😛

Kompletny noob w temacie Fortschitt

148

forszaj303 marek napisał/a:
MAREKPE napisał/a:

Nawet jakiś sens w tym widać,chociaż na pierwszy rzut oka,ziemia wydaje sie tylko kulą u nogi. Ale przecież gdyby każdy rolnik zrezygnował i sprzedał, to mamy wtedy polskę sprzedaną całkowicie,a obywatele zostaną takimi cyganami bez narodu.

Tak na prawdę ograniczają nas tylko zwierzęta, które przygarnęliśmy na własną odpowiedzialność.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

Na innym forum kłótnia o strajki. Ja uwazam podobnie jak sarast. Tam wielka awantura bo ktoś produkuje 20 tucznika na rok i nie dociera do niego że to za  mało bo jego ojciec tyle miał i żył.

150

Coś cicho nikt nie pisze jak się w W/W porobiło ???  tak na ostro Agro Unia idzie .  pomoże nam to ??. oj chyba nie bardzo. a lider zapowiada że to początek.....

Leszek   dla kolegów'

151

Ja miałem jechać ale po 4 czterogodzinnym spotkaniu z ministrem stwierdziłem ze to bez sensu. A forma protestu też mi do końca nie leży.....

152

Chciałem do Ciebie dzwonić czy coś bliżej ci wiadomo.Ja jeszcze niedysponowany to i z domu się nie ruszam.

153

Krzysiek napisał/a:

Ja miałem jechać ale po 4 czterogodzinnym spotkaniu z ministrem stwierdziłem ze to bez sensu. A forma protestu też mi do końca nie leży.....

byłes na spotkaniu z ministrem? co tam uchwaliliście?

Rolnik z powołania:-)

154

Pewnie rozmowa była luźna  jak cycki z awatara 🤣🤣

155

Tak jak Koseś pisze.... 
Spotkanie miało miejsce w Chojnicach. Start 16, koniec tuż przed 20. 
Na początku  przez około 40 min mówił o swoich osiągnięciach....
Potem były pytania i odpowiedzi.
Czego możemy się spodziewać podkreślam spodziewać...?
Wszystkiego i niczego.
Chcą wprowadzić mechanizm  regulujących choć trochę ceny płodów rolnych  ( coś podobnego jak miało miejsce z jabłkami jesienią  )
W Waszawie ma powstać giełda rolna taka jak w paryżewie i szikago
W Gdańsku terminal cukrowy
i być może zbożowy ale jest problem z miejscem...
Co do dopłat  nie ma co liczyć na jakieś zrównanie dopłat.... po 2020 trzeba się liczyć z lekką zniżką, minister mówił że powinny zostać na obecnym poziomie (zniżka to moja interpretacja jego wypowiedzi )
Jednym z celów jakie sobie stawia jest eliminacja z naszego rynku soi z USA.  I przejście na nasze białko.
O wiatrakach zapomnijcie....
O elektrowniach słonecznych też...
Bio gazownie  ministrowi się podobają

W ciągu miesiąca dwóch przez sejm przejdzie ustawa ułatwiająca życie tym którzy mają problem z sąsiadami którym śmierdzi.  Do 200 djp obory chlewnie stajnie budujemy jak garaż. Po przekroczeniu 200 budujemy na każdą sztukę djp o 1 m dalej od budynków mieszkalnych.

Co do wszelkich problemów ze zbytem Ardanowski mówi zakładajcie spółdzielnie sprzedawajcie razem.....

Z wypowiedzi Ardanowskiego oraz z tego czego oczekują od niego rolnicy którzy się tam zebrali wynika jedno.... może trochę przesadzę ale wynika że największym problemem polskiego rolnika jest drugi polski rolnik.....
Jako przykład mogę podać problem z sali. Jeden wstał i sapał że importujemy zboże z Ukrainy ( ja go rozumiem ) i chwilę później inny gość wstaje i ma pretensje że minister nie pozwolił na zwiększenie importu z Ukrainy.....  Jeden to producent zbóż a drugi to producent świń który musi dokupić paszy....
Ardanowski się śmiał i sam podał podobny problem ze znakowaniem jedzenia w sklepach.
Ktoś podrzucił jakiś czas temu pomysł znakowania ( chyba Kołodziejczak ) Minister powiedział że sprawę przemyśli wybada.... po tygodniu była u niego delegacja rolników z pod Radziejowa. Są producentami cebuli i ich towar jest pakowany w Polsce w holenderskie opakowania i idzie do Japonii. Po wprowadzeniu nakazu znakowania interesu nie będzie, bo Japończycy chcą tylko holenderską cebulę....
Mówi że takich problemów jest masa.  Jako kolejny przykład podał dopłaty.  Jak powiedział jednym podpisem może zwiększyć dopłaty bezpośrednie o 15-20%. Zlikwidować wszystkie PROWy i całą kasę dać na dopłaty. I pyta czy będziecie zadowoleni? Czy wszyscy będą zadowoleni?
Inny temat.
Ochrona naszego rynku przed......
Mówi że nie opłaca się nam robić blokad towarów np z Litwy. Była afera z litewskim mięsem zablokował na kilka dni przywóz mięsa.... Przyjechali Litwini i powiedzieli że my przywozimy do nich 11 tyś świnek a oni nam 2tyś .  I jak bedziemy robili problemy to oni też zaczną..... I tak jest ze wszystkimi towarami.
Do do zatrutego mięsa z Barbadosu to  ten i tamten powie że trzeba taką wyspę zblokować ale.... ta wyspa jest byłą kolonią Belgi a kraje które miały kolonie w mogą ściągać towary do UE jak chcą czyli musielibyśmy zblokować Belgię...

Twierdzi że trzeba edukować konsumentów by zwracali uwagę co kupują... ale  mówi że mu ręce opadają jak widzi ludzi ładujący do kosza parówki za 6zł/kg i inny syf i na to wszystko kładą zgrzewkę najtańszego piwa. Pyta jak takich baranów edukować?

Zrobił akcję i opublikował zestawienie zakładów które importują mięso. Wyszło że niedaleko mnie jest zakład który nie kupuje w ogóle polskiego mięsa i ma hasło wędliny z Kaszub.....
Zakłady gzela...... 

Tak wielkim skrócie.....  generalnie bardzo dobrze mi się go słucha. To chyba pierwszy minister rolnictwa  którego mi się chce słuchać. Zobaczymy co jeszcze wymyśli i jak  to się przełoży na rzeczywistość.  Nie ma co liczyć na cuda.

156

Gadane to on miał od zawsze.

157

Tak myślę że tylko do jesieni. PO_KO wyleczy nas ze wszystkiego. A jak wszyscy skaczą na jednego to może im się udać. I nowi ludzie inaczej do problemu podejdą. Czy gorzej czy lepiej i,????

Leszek   dla kolegów'

158

?

159

Dobra to o Kołodziejczaku, ta jego dzisiejsza akcja trochę zbyt mała. Wyszła na szczeniacki wybryk.

160 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2019-03-13 23:12:28)

No mi to tak wyglądało....  Chłopaki zebrali około 50 tyś na ewentualne kary ale po tym co widziałem obawiam się że im braknie.  Rozmawiałem z gościem mówiłem że jak chcę blokować drogi to połączyć protest z akcją informacyjną  ( ulotki dla kierowców )  oraz z rozdawaniem jakiś prezentów w postaci jabłka ile by to kosztowało? jabłka oddają po 5 gr/kg ulotka to też 5 gr a co na ulotkach?  Jakiś chłit matetingowy który bedzie gnoił żywność z zachodu a chwalił naszą..... Ale cóż pogadałem sobie sprawdziłem ceny ulotek i dupa pojechali do Warszawy palić opony....  bo tak francuzi robią....

Co do wielkości akcji to zamysł był taki że jedzie te 200 300 osób by stykło na mandaty. NO ale po tym co zrobili to braknie dla 10 osób.....