Temat: Smarownice,kalamitki,przewody,(ułatwienia w obsłudze maszyn)

Nie znalazłem takiego wątku więc tu zamieszczę.
A więc sami wiecie jak to w niektórych starszych maszynach jest  z wykonaniem takiej czynności jak smarowanie,są takie miejsca że trzeba mieć ręce z gumy,robić to we dwie osoby albo czołgać sie pod maszyną żeby dojść do kalamitki,a wystarczyło by porobić wyprowadzenia w dostępne miejsce żeby było szybciej i wygodnie,w kombajnie też są takie miejsca.
Także chciałbym sie dowiedzieć gdzie dostać takie cienkie wężyki jak są w nowych prasach do słomy i cały komplet złączek,końcówek itp. I jakie byście mogli polecić. Możecie tutaj sie dzielić swoimi rozwiązaniami i jakich smarownic używacie i nie tylko.Pozdrawiam.

O FORTSCHRITTA TRZEBA DBAĆ,TO NIE ŻADNA CHIŃSKA BLAĆ,BO TO DO DZIŚ JEST SPRZĘT FEST I DLATEGO JEST THE BEST!!! big_smile Gdy ci smutno,gdy ci źle,idź do kuchnii,nażryj się...   
+7/-0

2 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2018-08-02 15:25:15)

Odp: Smarownice,kalamitki,przewody,(ułatwienia w obsłudze maszyn)

sklep grene wpisz w wyszukiwarkę smarownica wyskoczą węże i inne cuda
Na na swoich 30 ha smaruje kombajn ino raz przed sezonem. W sezonie czasami poprawiam łożyska oporowe wariatorów.

3 Ostatnio edytowany przez Piotrek1990 (2018-08-02 15:39:19)

Krzysiek a takie tam jak główka kosy czy ścinacz do słomy też raz smarujesz? tongue
Koledze Markowi chodzi o wyprowadzenie niedostępnych kalamitek w dostępne miejsce. Tak jak mają np mdw 52X przy łożysku oporowym odrzutnika. Szczerze nie wiemgdzie można dostać coś takiego smile ale kombajn gruntownie smaruje tez tylko raz przed sezonem. Potem w połowie . A codzienne punktry to te z dużymi obrotami.

Siły na zamiary zmierz....

4

Wariatory i główkę smakuje się codziennie pozostałe punkty  co 30 h  to raz się można schylić a jak ktoś ma z tym ym problemy to wystarczy kupić wężyki takie jak do smarowania łożyska oporowego sprzęgła (lub koła wariatora na odrzutnika)) w bizonie lub c385  mają one już standardowy gwint kalamitek "normalnych" (na klucz 11) jeden koniec samiec drugi samica więc nic nie trzeba już dokupywać mają nawet nakrętkę do przymocowania

Tak tak,ale ja sie staram robić to częściej ale mniejszą ilością smaru po to by kalamitki sie nie zapiekały.

O FORTSCHRITTA TRZEBA DBAĆ,TO NIE ŻADNA CHIŃSKA BLAĆ,BO TO DO DZIŚ JEST SPRZĘT FEST I DLATEGO JEST THE BEST!!! big_smile Gdy ci smutno,gdy ci źle,idź do kuchnii,nażryj się...   
+7/-0

6

Ja sobie kupiłem w tym roku małą smarownicę pneumatyczną 600ml- i rozwiązał sie problem brakującej trzeciej ręki, mam też dużą nożną ale taszczyć mi się nie chce

W końcu się udało...............
Rolnik hobbbysta ( zmieniam hobby na wino kobiety i śpiew
Specjalista od "burz" smile

7

Głowkę kosy wyciąłem fleksem w kosie i targańcu też. W ich miejsce wspawałem obudowy dla 2 łożysk 6201. połączyłem targaniec i kosę płaskownikami i srubami fi12 ..... taki patent kolegi z forum.  Prosty nie zawodny. Chyba z 8 lat tak pomyka. Oryginał to jakieś nieporozumienie. Żadnej gumy jak w 514 i chodzi.

Gelek,też właśnie o tym pomyślałem,ale zainwestowałbym w taką co wiadro smaru wchodzi i do tego 10m węża żeby sięgło,ale one troche kosztują
Krzysiek patent ciekawy,ale wydaje mi się że ta guma,tak jak jest w 514 pełni jakąś role tłumika drgań w pewnym zakresie,ale moge sie mylić,ja na oryginał nie narzekam,10 lat,czyli odkąd mamy ten kombajn,nie widze co to targaniec czy tam jakaś główka,a kosi rocznie średnio 40ha.

+7/-0

9

ta guma działa jak spręzyna i pomaga wrócić kosie i nie robi się martwy punkt... Ja mam 2m węza i wystarcza, ale czasem napręża się przewód a nie można przebić kalamitki. Przy 0m byłby ciągle ten problem.

10

Forszaj  ale oryginał słychać a u mnie cisza....

11

Krzysiek pokażesz ten patent z główką? To dam koledze i sobie przerobi bo nie ma dostępu do części a tak będzie miał zrobione prosto i po polsku wink

Siły na zamiary zmierz....

12

Oki. Szwagier ostatnio brał u kucharczyka komplet tj główkę kosy i łupki 3ha i było do wyrzucenia.....

13

Znaczy się wziął komplet do 512? Bo w 514 zestaw może chodzić latami ale kwestia tylko żeby było prawidłowo skręcone...

E 516 na części
Telefon 695 076 269

14

Jakby coś to dorabiam takie tulejki

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

15

Komplet od 512.