181 Ostatnio edytowany przez Rur3k (2019-06-11 10:17:38)

Odp: Salon polityczny

To chyba twój szef dyma was ostro na kasie jak kierowcy się zwalniają. Taki z c+e zarabia w moich stronach ok 5-8 (chociaż znam takuch co i za najniższą krajową jeżdzą). Przy obecnym wzroście cen te 500+ to już na szaleństwa nie pozwala.

A co do patilogii to dzieciaki teraz lepiej jakby ubrane i nie widzę rozrostu tej grupy. Tam gdzie była patologia to jednak pozostanie (niezależnie czy będzie 500+ czy nie)  zgodnie z zasadą "gówno rodzi gówno"

182

Wiecie dla czego nie wolno dokarmiać dzikich zwierząt?

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

183

Bo zrobią się leniwe i stracą zdolność do samodzielnego pozyskania pokarmu...

E 516 na części
Telefon 695 076 269

184

To samo jest z jakąkolwiek dotacją dla człowieka. I nie piszcie tu kitów,  że coś się komuś należy. Należą to się pieniądze za uczciwie wykonaną pracę i tyle . Zabieranie Kowalskiemu i dawanie Wisniewskiemu to demoralizacja społeczeństwa,  stąd tak niskie bezrobocie bo nierobom nawet nie chce się iść do urzędu pracy .

Case Magnum 7210, MF 38

185

moim zdaniem  jedno z rodziców powinno pracować żeby uzyskać 500+, tak chyba jest z ,,kindergeld,,

mdw

186

Czytam czytam i nie moge co wy  dzieci nie macie do choroby czy sąsiedzi za duźo ich mają a wam żal . Czy w tym kraju tylko patologia moze mieć dzieci. Przecieź to prosty mechanizm masz dostajesz , jak zaczną urzednik naliczać to zeżre to system i gow... zostanie ,  te teksty o dokarmianiu ,niesmaczne i gĺupie . 30 lat nowej Polski i pierwszy raz ktoś pomyślał o rzeczach ktòre  na zachodzie są normą ,ja nie dostaje i mi nie źal ,a tu rzekomo rolnicy jeczą ze im szkoda , a całe lata dzieci na wioskach nic nie dostawały, i nawet jesli ten Pis wam szkodzący odejdzie to  te 500+ zostanie, bo nawet liberały tego szybko nie skończą.

Leszek   dla kolegów'

187

Panie sarast spokojnie. Yoko dobrze pisze. Jedni będą pracować oboje żeby coś mieć a drudzy nie będą robić wcale tylko machną sobie kolejne i kolejne żeby tylko kasa z tego była. Jakieś wymogi powinny być aby to uzyskać. Sam pomysł jest dobry żeby były środki na dziecko ale może za lekko przychodzą i wielu tego nie doceni.

E 516 na części
Telefon 695 076 269

188

Spokojny kolego laszek jestem ale wiem jak to się np. W niemczech odbywa to jesteśmy 100 lat do tyłu. Bo dla pracujących jest kindergeld  a dla nie pracujących taki socjal i aktywacja zawodowa że pozazdrościć tylko.

Leszek   dla kolegów'

189 Ostatnio edytowany przez gelek79 (2019-06-11 17:34:51)

Rur3k piszę o kierowcach kat. D, pracuję w firmie państwowej ale kier autobusu nie jestem, nie ma na podwyżki dla pracowników, bo miasto dostało okrojony budrzet na ten rok a pierwszeństwo mają właśnie programy 500+ itp.
i teraz żeby jedni dostali nie można dać tym drugim, prezydent określił, że miasto coraz bardziej sie zadłuża finansując programy bo na nie było wystarczająco pieniędzy w budrzecie na ten rok oraz przesuwa się inwestycje, tak jest w lublinie
Na następny rok też nasza firma nie ma co liczyć na kasę to już zapowiedziane a przecież firma ją zarabia, przynosi dochody dla miasta

W końcu się udało...............
Rolnik hobbbysta ( zmieniam hobby na wino kobiety i śpiew
Specjalista od "burz" smile

190

yokoslaw napisał/a:
tekila256 napisał/a:
Krzysiek napisał/a:

Z całkiem innej beczki https://www.youtube.com/watch?v=wjHsXhu … ture=share

hehe zostawię bez komentarza, ale to chyba nawet nie jest śmieszne,  bo czasem mi się wydaje ze tu są tacy ludzie

https://superbiz.se.pl/wiadomosci/pis-o … -mQiX.html

ale wynik dla Polski chociaż w meczu 4-0 hehe

No chłopie a jaka kasa z tego, normalnie 500+

nie wiem jaka, ale jak widzę ze ktoś napisze coś na pis złego, to jest atak taki przez dwóch Panów że aż strach się odzywać,   

Kolego Sarast ale Niemcy zakończyli budżet plus 50 miliardów euro, a u nas rekord to minus 25 miliardów zł, więc oni mają z czego dawać, dla mnie takie 500+ może być,  nieudolnym finansowo pomoże żyć lepiej, a bogatszym pomoże się rozwinąć, ale żeby nie obciążało to w znacznym stopniu reszty społeczeństwa, bo w Niemczech tak chyba nie jest? a jeżeli ktoś to robi przez pożyczki to chyba nie stanie się cud i one nie znikną,   kilka lat w porządku ale co potem jaką Polskę chcesz zostawić swoim dzieciom, zadłużoną po granice możliwości czy bankrutem jak grecja, a może to jest właśnie sposób na na wyjście na plus,  teraz jest super koniunktura gospodarcza, ale wiadomo co będzie za dwa trzy lata może będzie lepiej a może znowu będzie jaki krach jak 2008 r , nie wiem sam co o tym myśleć

191 Ostatnio edytowany przez Rur3k (2019-06-11 18:21:36)

gelek79
500+ jest wypłacanne z budżetu państwa nie samorządu (chociaż to ten ostatni fizycznie je przekazuje) więc nie piwinno mieć żadnego wpływu na jego budżet. Ciekaw jestem czy rzeczywiście macie okrojony budżet czy prezydent tak tylko powiedział by zwalić winę na pis jak mu partia kazała. Jestem zbyt leniwy by usiąś i posprawdzać w biuletynie informacji publicznej  jak to się ma na przestrzeni ostatnich lat.

192 Ostatnio edytowany przez sarast (2019-06-11 18:54:39)

Kolego Sarast ale Niemcy zakończyli budżet plus 50 miliardów euro, a u nas rekord to minus 25 miliardów zł, więc oni mają z czego dawać, dla mnie takie 500+ może być,  nieudolnym finansowo pomoże żyć lepiej, a bogatszym pomoże się rozwinąć, ale żeby nie obciążało to w znacznym stopniu reszty społeczeństwa, bo w Niemczech tak chyba nie jest? a jeżeli ktoś to robi przez pożyczki to chyba nie stanie się cud i one nie znikną,   kilka lat w porządku ale co potem jaką Polskę chcesz zostawić swoim dzieciom, zadłużoną po granice możliwości czy bankrutem jak grecja, a może to jest właśnie sposób na na wyjście na plus,  teraz jest super koniunktura gospodarcza, ale wiadomo co będzie za dwa trzy lata może będzie lepiej a może znowu będzie jaki krach jak 2008 r , nie wiem sam co o tym myśleć                                                                                                     

martwie się krajem  od 89 roku kiedy rzekomo wygraliśmy wybory jako Solidarność rozłożyliśmy parasol ochronny nad panem Balcerowiczem i jego ekipą . zamykano zakłady a ja tłumaczyłem że tak trzeba bo zaraz będzie lepiej , rzesze bezrobotnych ruina zakładów  w miasteczkach likwidacja PGR oczywiście w trosce o kraj , i dziś temat wraca troską o kraj , tylko czemu to kosztem najsłabszych bo rekiny dadzą sobie już radę bo oni oczywiście mają już standarty europejskie , a po  miastach butle z gazem, toalety na półpiętrach albo na podwórkach na wioskach też różnie  bo nowoczesność w metropoliach  a powiaty dalej z tyłu ,  tak że już myślę że niech się martwią o kraj  ci co rządzą a nie ja , ps. nie odbieram  nikomu prawa do  innego zdania dla jasnośći. a zieloną wyspą do niedawna byliśmy i OFE zabrali do 67r zasuwać kazali  itd itd  .szkoda strzępić jęzora, bo temat zawsze będzie gorący ....

Leszek   dla kolegów'

193

W to brnąć z tłumaczeniem nie ma sensu mam trochę znajomych po urzędach i zdziwiłbyś sie jakbyś dowiedział się jak to państwo przekazuje te kwoty samorządom ile i w jakich terminach

W końcu się udało...............
Rolnik hobbbysta ( zmieniam hobby na wino kobiety i śpiew
Specjalista od "burz" smile

194 Ostatnio edytowany przez sarast (2019-06-11 19:20:08)

Mam szwagra zatrudnionego UM. Na stanowisku naczelnika i od wielu wielu lat narzeka na brak podwyżek i nie ma to nic wspulnego z 500+ a bardziej z inwestycjami powiązanych z dofinansowaniem z. EU. Ale oczywiście mogę być w błędzie.

Leszek   dla kolegów'

195

O jej jaką fajna dyskusja  , czytam forum codziennie ale pisać zaprzestalem .
Ale jak czytam ten wątek to nawet nie wiem komu kibicować 😂.
Jedni to antysemici  kolejni to prawie jak naziści  , ale jest kilku  co wydają się być normalni.
Tym co pomoc państwa przeszkadza  powinni jej nie brać,  Ci którzy  nie mogą patrzeć na unię  jej pomocy też nie powinni przyjmować.
Ale jakoś wszyscy którzy mogą z tej pomocy korzystają niezależnie jaka partia jest przy władzy.  Więc może czas podiac męska decyzję  i  nie brać 500 od PiS  nie brać dopłat od SLD   bo to Miller nas wprowadził do uni , nie  jeździć  po drogach budowanych za PO.
Albo możecie zająć się sobą i swoją rodziną i spędzać z nią więcej czasu  i zacząć  żyć pełnia życia  czego wam wszystkim szczerze  życzę.

196

Tomek to już nie kibicowanie. Poszufladkowałeś, wyraziłeś swoje zdanie. Więc mamy mocny głos w dyskusji.

197

Ale to jest właśnie super, każdy jest inny, każdy ma swój światopogląd, a jednak to nie dzieli forumowiczów ale łączy, bo chce się nam usiąść, napisać, podzielić się swoją wiedza i doświadczeniem, i choć nie znam to szanuje każdego z was, a warto rozmawiać i poznawać zdanie nie tylko ludzi w swojej okolicy

198

Może warto zacząć od tego , żeby nie żyć na koszt naszych następnych pokoleń ? Wtedy możecie całą nadwyżkę budżetową rozdać na lewo i prawo a teraz uchwalić zakaz ustalania budżetu z deficytem i cierpliwie czekać aż się dlugi pospłaca .

Case Magnum 7210, MF 38

199 Ostatnio edytowany przez sarast (2019-06-13 11:39:59)

To to ja chcę już żyć za poprzednie lata pracy poprzednich pokoleń i sam już wypracowałem przez bez mała 40 lat pracy. A ten mi tu karze jeszcze odkładać. Znalazł się wójek dobra rada. Trzeba było podobnie myślącym jak kolega a dokładnie mojego imiennika Leszka Balcerowicza i jego ekipy zadbać o majątek PRL a nie oddawać za grosze ważne że oni milionera i zostali uwłaszczając się na państwowym majątku. Bylo by dziś na pewno mniej problemów a tak zainwestował w tablice h... Balcerowicz i wyświetla dług państwowy który sam rozkręcił.

Leszek   dla kolegów'

200

Też kiedyś chciałem uszczknąć coś z tego słodkiego tortu. Na kolei był przetarg na złom, wycofane lokomotywy diesel i elektryczne. Ceny rynkowe złomu były prawie jeszcze raz wyższe jak dzisiaj Stal wsadowa 1,20. No to pojechałem, ale na przetargu stanęło koło mnie dwóch smutnych panów w długich czarnych płaszczach i ich szef kupił wszystko po 7 gr/kg. Dowiedziałem się po przetargu, że te wszystkie przetargi są w kit, a wszystko jest już ustalone i podzielone ile i komu. A owi biznesmeni to pół na pół styropianowcy i UBecja w osobach ich dzieci, a niekiedy już wnuków. Oni są już poustawiani na pokolenia do przodu, dzieci się rodzą i już im mieszkania w centrach akademickich kupują, żeby mieli jak pójdą na studia, a nam każą oszczędzać, odkładać itd. H.. im wszystkim w d... pod warunkiem, że tego nie lubią. Jak koseś pisze, żyć tu i teraz, dbać o rodzinę i szanować zdrowie ile się tylko da. Co będzie to będzie, a trwonienie pieniędzy a konto przyszłych pokoleń to wymysł tych wszystkich speców od finansów, którzy mówią jak mój nieżyjący proboszcz mawiał "Ty nie rób jak ja robię, ty rób jak ja Ci mówię,

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia