101

Odp: Salon polityczny

Już tam są.

102

sie usmiałem jak prezez smile https://www.youtube.com/watch?v=rLmxOIYoi0I

mdw

103

Michalkiewicz moim zdaniem jest jednym z niewielu trafnych komentatorów życia politycznego.
Rzeczywisty wybór jaki dziś mamy po trzydziestu latach panowania wolności i demokracji, to wybór między dżumą za cholerą. Służyć musowo, pytanie komu - żydowi czy Niemcowi ? Do tej sytuacji doprowadziły nasze demokratycznie wybrane "elyty". Mam dużo mniej danych od Michalkiewicza. Na podstawie tych co mam, wnioski wyciągam podobne. Jestem jak wcześniej mówiłem przerażony, wkur...ny, zawiedziony i na dodatek płakać mi się chce - z bezsilności.

https://www.youtube.com/watch?v=SB85lxB_U6Y

https://www.youtube.com/watch?v=UkY5uWgXFN8

Mimo tragicznej sytuacji humor mu dopisuje.

104

Demokratycznie do wybieramy radnego, sołtysa a burmistrza i prezydenta. Wybory do sejmu mają nie wiele wspólnego z demokracją...

105

4 czerwca upadła komuna.....
na cztery łapy.  Tyle w temacie , Korwin opowiada o majstersztyku jaki dokonał generał Kiszczak, żeby ludzie myśleli że komuna się skończyła .

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

106

Andrew89 napisał/a:

4 czerwca upadła komuna.....
na cztery łapy.  Tyle w temacie , Korwin opowiada o majstersztyku jaki dokonał generał Kiszczak, żeby ludzie myśleli że komuna się skończyła .

brawo ty. 👏👏👏Ja nadziwić się nie mogę jak Frasyniuk stoi razem z Olkiem i drom mordę, wolni ludzie. Ideały turlają się w mule. 🤕

Leszek   dla kolegów'

107

I do tego Piotrowicz....

108

a tak z ciekawości bo żyłem 4 lata w tamtych czasach, więc nie wiem,  co było takiego strasznego a co dobrego było w komunizmie?  dla takiego zwykłego kowalskiego, są koledzy którzy pamiętają tamte czasy ?
A mi się wydaję ze ten komunizm zniknie,  dopiero wtedy gdy przestaną nami rządzić ludzie którzy w tych czasach żyli i uczestniczyli w życiu politycznym, bo czym skorupka za młodu, tym na starość trąci jak to się u mnie mówi,

109 Ostatnio edytowany przez sarast (2019-06-06 21:54:18)

Krzysiek napisał/a:

I do tego Piotrowicz....

lepiej ci.?  Co  to za porównanie o jakiej skali i o jakich symbolach tu mowa. Bo ja tych ludzi z tamtego czerwca dobrze pamiętam
bo byłem w tym czasie już dojrzałym mężczyzną. I silne związany z NSZZ Solidarnosc wiem o czym pisze.

Leszek   dla kolegów'

110

https://www.youtube.com/watch?v=cRPTcwCYnn0

mdw

111

Dla mnie oś czasu związana z 4.VI zaczęła się 55 lat temu wink

112

Sarast z rok lepszy od ciebie smile

mdw

113

yokoslaw napisał/a:

Ale czy 4.VI ? wink

114

Androl najlepszego, zdrowia!

E 516 na części
Telefon 695 076 269

115

androl napisał/a:
yokoslaw napisał/a:

Ale czy 4.VI ? wink

nie to wymiekam. Spóźnione ale szczere. Wszystkiego dobrego. 🥂🥂🥂🥂

Leszek   dla kolegów'

116

Dzięki za życzenia. Temat moich 55 urodzin jest jak najbardziej polityczny, gdzie są renty strukturalne,  ja się pytam yikes

117

Wszystkiego najlepszego.
Obecną sytuację w naszym pięknym biednym kraju oceniam na tyle źle, że przewiduję przy niesprzyjających okolicznościach wybuch zamieszek prowadzący do wojny domowej.
Wykrakałem. Partie tworzące Konfederację już zaczęły mącić. Jakubiak z Liroyem zapraszają Kukiza. Kukiz może by z zaproszenia skorzystał ale Korwin mu nie pasuje. Bardziej pasuje mu PSL. Nie wiadomo czy PSL pasuje Konfederacji i Konfederacja PSLowi. To dopiero początek.
Można pogdybać.
PIS wygra wybory parlamentarne. Następne prezydenckie wygra Tusk. Będą sobie wzajemnie przeszkadzać. Mleko w temacie 447 się wylało. Po jesiennych wyborach zacznie się jazda z realizację roszczeń mimo zapewnień PIS o nie oddaniu nawet guzika. Obie frakcje będą wzajemnie się oskarżały o zaistniały stan a naród polski jest podzielony jak nigdy po IIWŚ.
Dziś Merkelowa w Normandii stwierdziła, że dzięki desantowi sprzymierzanych Niemcy pozbyły się nazistów. Tego skomentować spokojnie się nie da. Opcja niemiecka wśród "polskich " polityków jest silnie reprezentowana, mniej niż żydowska, ale jednak. Któryś z amerykańskich polityków (nie pamiętam kto) stwierdził, że nie ma między Niemcami a Rosją  miejsca na wielką Polskę. Obserwując co się dzieje, może Braun ma rację mówiąc, że polska jest pod okupacją kondominium niemiecko żydowskiego pod rosyjskim zarządem.
Czy ktoś z Was ma jakieś optymistyczne spostrzeżenia ?

118

Tu masz rację, podział w kraju jest i to ***. Zwolennicy PIS i przeciwnicy. Tak samo zwolennicy koalicji i przeciwnicy. Rolnicy i mieszkańcy miast. Jeden drugiego w łyżce wody by utopił... przykre ale prawdziwe

E 516 na części
Telefon 695 076 269

119

Sławku czytam te Twoje posty i nie bardzo rozumiem. Czy prawdziwym patriotą może być tylko Polak z wielowiekowym rodowodem? Jak to sprawdzasz  gdy oceniasz? Zastanawiam się co ze mną , znam swoje pochodzenie od końca 19 wieku więc może też jestem żydem , albo Niemcem lub Tatarem. Mam już wyjechać? Nie mogę w Polsce pełnić żadnego urzędu? Odpowiedz bo jestem sam ciekaw czy jestem Polakiem i patriotą? Z całym szacunkiem do Twoich poglądów, ale moje wychowanie pozwala mi zastanowić się czy aby Twoje poglądy nie przerodziły się w jakąś obsesję. Szanuję Cię bardzo ale w ogóle  się z Tobą nie zgadzam.

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

120

:brawo:

mdw