141 Ostatnio edytowany przez Sebastian (2011-10-29 17:58:15)

Odp: pompa wtryskowa

No i klops Forsza  musiałem  z pola sciągnąć   . Nagle zgasł , z zaciągu  próbowałem  zapalić  nic  nawet  dymka  nie  puścił . Myślałem  że  przewód   paliwowy dziurawy  bo  był popękany  ale nie .  Niestety  okazało się po odkręceniu przewodu od  wtryskiwaczy że pompa  nie daję paliwa na żadną sekcję .  :wow: Panowie  co  to  może  być ? I jeszcze jedno  czy  ponowne zamontowanie i  ustawienie  pompy  sprawia  jakieś kłopoty ? Moja pompa ma  jeszcze przyśpieszacz  zapłonu .  Ma ktoś zdjęcie  rozebranej pompy  wtryskowej  bo urwało się coś w  niej bo dźwignia od  dodawania gazu przy pompie  lata sobie  jak chce ?

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

142

Może przycięła Ci się listwa w położeniu stop. Odkręć zewnętrzny dekielek z pompy, zobacz czy listwa się przesuwa przy ruszaniu dźwignią.

143

Dzięki Sławek 42  za  podpowiedź :pa: Czy  to  ten  dekielek z tyłu pompy   nad regulatorem  obrotów tak ?

144

Pękła ci sprężyna na łączeniu listy z regulatorem ,odkręć dekielek  górny z prawej strony pompy nad regulatorem i dopasuj coś podobnego.

145 Ostatnio edytowany przez Sebastian (2011-10-31 23:02:46)

No Tomek 1974 pełna profeska !  :beer:  smile Jakaś  sprężynka od bizona załatwiła sprawę teraz  wchodzi na pełne obroty  pierw nie dociągał  to 1700 0br./min.  a teraz  zegar włazi na koniec skali . yikes

146

Panowie  mam  pytanko  jak  uszczelnić  pompę   bo ktoś  ją widocznie  rozbierał  i   uszczelek  pod  dekle  nie dał i pod  regylator  obrotów  też , czy  to  sam we  własnym  zakresie  zrobię  czy  już  pompiarz musi  robić   ?

147

jak nie masz uszczelek to i tak musisz do pompiarza. Więc zadzwoń to jakiegoś dobrego powiedz co jest grane i umów się z nim na godzinę .... zapłacisz mu 20 zł za robotę i nie będzie problemu

148

To  nie problem ojciec  dorabiał uszczelki to i tu zrobi  ale  czy  nic  nie  zepsuję  jak  ja  się rozłoży  ? :hmmm:

149

A w środku niemasz ropy .

150

Raczej nie .

151

Sebastian, są uszczelki które sam możesz spokojnie wymienić ale są też i uszczelki, za które lepiej żebyś się nie zabierał. Jak dokładnie będziesz wiedział, która Ci poleciała, to już będzie wszystko jasne.

www.ifa-serwis.pl - warsztat, szlifiernia, pompy wtryskowe, wtryskiwacze i mycie w myjkach ultradźwiękowych.
www.rajstop.pl
- Raj dla stóp smile Najtańszy i najlepszy sklep w sieci - hurt i detal

Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.   http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

152

W zimę planuję zawieźć gdzieś pompę do sprawdzenia. Na wiosnę robiłem wtryski i ustawił mi na 170atm z racji tego, że końcówki nowe. Pytanie moje brzmi na ile powinne być ustawione wtryski(gdzieś na forum ktoś napisał że 180atm. to za mało z racji spalania w denku tłoka i kształtu komory zawirowującej) a ile pompa ma dawać ciśnienia oczywiście dobra. Ile ciśnienie pompy powinno być większe od ciśnienia na wtryskach. Kolejna rzecz  zaworek (który jest z prawej strony pompy przy spływie paliwa z nadmiaru wtryskiwaczy ) jakie ciśnienie powinien wytwarzać na pompie? Czy możliwe jest że przy zbyt mały ciśnieniu który powinien zamknąć pompka zasilająca przepycha ciśnienie nadmiarem a paliwo krąży,w skutek czego ciągnik gorzej zapala? Proszę o jakieś porady.

153

zacznijmy od tego  ze na końcówkach wtryskiwaczy pisze jak byk ile ma byc  ciśnienia  czyli 175 atm ...   szczerze eksperymenty robiłem   z tym cisnieniem i jednak   te 170-180  atm   chodzi i zapala najszybciej ..  ustawiałem na ponad 200 to fakt dymu nie zobaczy   w ogóle ale  ciężej zapala jak pompa w podeszłym wieku ...    czy ktoś sprawdzał  jakie ciśnienie daje pompa to nie wiem .. wiem że się mieży jej wydatek na poszczególne sekcje i mają byc równe wyniki ...  ale to raczej niech się PiotrK wypowie na ten temat ..

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

154

Ja przekroczyłem 210 i pompa poszła się rąbać(popsuł się zegar) czyli nie powinno się przekraczać 180,jak sekcje słabe to można zejść do 160 łatwo poznać bo przy puszczaniu pedału gazu będzie szary dym szedł z komina.Reszta nie powinna cię interesować bo to bez znaczenia.

155

No u  mnie puszcza szary dym  po odjęciu gazu . hmm
Ja się cieszę że w ogóle ten złom chodzi i nim poorałem jakoś .
No ale nie będę się tu rozczulał nad sobą . smile

156

Jak był ściągnięty z Niemiec to wszystkie wtryski lały mimo tego nie kopcił. Ciśnienie wszędzie przekraczało200 a na jednym nawet 210atm.Musiały pompę podjechać a teraz to ana po prostu już się słaba zrobiła.

157 Ostatnio edytowany przez PiotrK (2011-11-15 09:48:46)

Jak wtryski leją ten silnik bardzo ciężko zapala, ale jak już się rozgrzeje, to w przeciwieństwie do innych silników w takiej sytuacji, dzięki komorze M, IFA chodzi całkiem nieźle. Przy ustawianiu wtryskiwaczy trzeba wyraźnie powiedzieć kiedy ma być na nich te 180. Na początek trzeba ustawić trochę więcej, bo przy skręcaniu wtryskiwacza to ciśnienie i tak lekko zmaleje, i zmaleje również później po pierwszych kilku/kilkunastu godzinach pracy.

Grzegorz89 napisał/a:

...Czy możliwe jest że przy zbyt mały ciśnieniu który powinien zamknąć pompka zasilająca przepycha ciśnienie nadmiarem a paliwo krąży,w skutek czego ciągnik gorzej zapala? Proszę o jakieś porady.

Tak. Jak ten zaworek nie będzie trzymał, to nie odpalisz silnika.

www.ifa-serwis.pl - warsztat, szlifiernia, pompy wtryskowe, wtryskiwacze i mycie w myjkach ultradźwiękowych.
www.rajstop.pl
- Raj dla stóp smile Najtańszy i najlepszy sklep w sieci - hurt i detal

Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.   http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

158

Panowie mam mały poblem wczoraj wróciłem swojim forsztajem zt303 z pola było wszystko ok a dziś problemy z odpaleniem poluzowałem śrube ta za filtrem paliwa i idzie powietrze próbowałem go odpowietrzyć to zapalał pochodził chwile i zgasł i powietrze znów było w układzie dodam że w baku jest jeszcze pól zbiornika paliwa przewody też wyglądają na dobre proszę o jak najszybsza pomoc bo niewiem od czego zacząć hmm

159

Tu nie ma żadnej filozofii ,po kolej trzeba sprawdzić układ zasilania z naciskiem na filtry i pompkę zasilającą.

160

filtry wymnieniłem tydzien temu  wężyki tęz niedawno wymienione i włśnie tęż podejrzewam pompe zasilajaca hmm