Temat: ZT303 zmota
Zaczynam pracę nad zmotą na bazie fortschritta 303. Główne założenia to mniejszy promień skrętu i inny silnik. Jak narazie pierwsze przymiarki po przesunięciu mostu.
Przesunięty jest o 3 śruby do tyłu. W ramie trzeba będzie wywiercić 6 otworów i skręcić. Od środka ramy dodatkowo chciałem dać kawałek blachy grubości ok 5mm żeby to usztywnić. Promień skrętu po takiej operacji powinien się poprawić. Teraz mam tak że podczas skrętu na maxa końcówka drążka kierowniczego prawie dotyka mostu. Jest jeszcze plan żeby zamienić te grube blachy do których przykręcony jest drążek, przez co końcówki nie będą wadzić o most i będzie możliwy jeszcze większy skręt po podcięciu ograniczników. Jutro to dokładnie obadam i zrobię jakieś fotki. Napiszcie co o tym myślicie.
Dodatkowo odkryłem że rama jest pęknięta. Tak jak oryginalnie jest przykręcony most tak zaraz za śrubami z przodu, od dołu popękała rama. Nie kumam od czego to się mogło zrobić. Te pęknięcia są wbrew logice. Gdyby przód podskakiwał i obciążniki przyczyniły się do pęknięć to powinno raczej pękać na górnej krawędzi, czyż nie?
Elektrodą ktoś to już spawał i pękło spowrotem. Myślę to oczyścić, powycinać rowki i tigiem pospawać.