1

Temat: Ładowacz czołowy czy koparko ładowarka?

Wiecie czy nie wiecie ale szukam ładowacza czołowego do nh TM. Myślałem że za 20tys bez problemu znajdę, ale nie jest tak łatwo. 20 tyś na ładowacz, łyżkę i widły do palet to mało nawet na używkę.
Oglądałem ogłoszenia koparko ładowarek i do 40tys można coś znaleźć. Niby to dwa razy więcej ale i możliwości sprzętu są większe. Tylko że to kolejny złom który może się psuć.
Do pracy jest ładowanie wapna, nawozów. Czasem trzeba jakieś palety przewieść. Do koparki doszłoby ładowanie obornika w śmiesznych ilościach bo 3-4 rozzutniki rocznie. Ale jest jeszcze około pół ha samosiejki do karczowania

Rolnik z powołania:-)

2

Odp: Ładowacz czołowy czy koparko ładowarka?

Za 40 to nie wiem co sensownego kupisz. Chyba Ostrówka na sterydach i bez napędu, albo tak wyhuśtana że drugie tyle wydasz na naprawę. Ostrówka miałem także mogę co nieco na jego temat powiedzieć. Teraz robię na CAT 428B i wniosek jest taki że ostrowkiem robisz tak jakbyś do 323 tura zamontował.

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

3

Dlaczego? Ostrówek jest taki mało zwrotny?
Ja myślałem o czymś takim https://m.olx.pl/d/oferta/koparko-ladow … 3eGFN.html
https://m.olx.pl/d/oferta/koparko-ladow … 3bPX6.html
https://m.olx.pl/d/oferta/koparko-ladow … 3enKb.html
https://m.olx.pl/d/oferta/jcb-3cx-kopar … 3cLE7.html

4

Ostrówka kupiłem w 2003 r za 10 tysi drugie tyle dołożyłem, łączne z przeróbką na euroramkę. Służy mi do dziś, i posłuży do końca mojego gospodarzenia. Wtedy był dobry wybór, dziś pewnie kupiłbym coś z ogłoszeń jakie wrzuciłeś. Ceny wiadomo się zmieniły 3 dychy na zakup + dwie na dokładkę, lub coś bliżej 5 dych stan igła wink

5

Szczerze to nie potrzebuje stan igła na kilkadziesiąt godzin pracy w roku.
Tylko decyzję muszę podjąć czy ładowacz czołowy do ciągnika czy koparko ładowarka

6

Dla mnie wybór oczywisty, koparko ładowarka. Ile roboty ostrówek mi zrobił jako koparka, długo by wymieniać.

7

Tak , zwrotność Ostrówka mierzy się w kilometrach a nie metrach. Miałem i tak jak pisze androl nie jedną robotę zrobił, kilka razy do roku był używany żeby coś wykopać załadować albo ściągnąć. Problem jest taki że ma napęd na jedno koło i słaby skręt. Co do tych JCB to wszystko kwestia stanu i dostępność części. Turem większości rzeczy nie zrobisz tak jak koparko-ładowarką.

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

8

To daliście mi do myślenia...

9

U mnie w ubiegłym roku ostrówek załadował 200 ton pomiotu+skarpowanie stawu i rozpychanie ziemi,sprzęt kupiony 3 lata temu za 9 tysi.Apropo forsza jeszcze się nie dorobiłem,kusi mnie jd3040 tylko coś nie halo ze skrzynią ponoć 3-4 bieg.

10

Ostrówek u mnie odpada bo za małe mam podwórko

11

Jakby co to taki kramer jak z linku niżej podnosi niż ostrówek. Przetestowane u mnie na podwórku.

12

Ten tm ma jakaś inną ramę od pozostałych new Holland? Jak nie to bym poszukał jednak tura. Koszty dużo mniejsze a obory nie masz tak dużo. Np do John Deere mogłem mieć tura za 8000 tyle że kuzyn za długo się zastanawiał. Ja chciałem kupić używkę dać mu a jego zabrać. Bo nie miał w swoim tej rozpory jak w tym co miałem na oku u mnie by ona przeszkadzała bo silnik wyższy. (Swoją drogą ciekawe że w tak szerokim przedziale mocy można tą samą szerokość ramy  i mocowania mieć takie same)

13

androl napisał/a:

Jakby co to taki kramer jak z linku niżej podnosi niż ostrówek. Przetestowane u mnie na podwórku.

Dzięki za informacje. Jeszcze cały czas się zastanawiam co robić.

14 Ostatnio edytowany przez Pajej (2024-12-05 21:18:36)

Rur3k napisał/a:

Ten tm ma jakaś inną ramę od pozostałych new Holland? Jak nie to bym poszukał jednak tura. Koszty dużo mniejsze a obory nie masz tak dużo. Np do John Deere mogłem mieć tura za 8000 tyle że kuzyn za długo się zastanawiał. Ja chciałem kupić używkę dać mu a jego zabrać. Bo nie miał w swoim tej rozpory jak w tym co miałem na oku u mnie by ona przeszkadzała bo silnik wyższy. (Swoją drogą ciekawe że w tak szerokim przedziale mocy można tą samą szerokość ramy  i mocowania mieć takie same)

Ja chciałem używkę z łyżką i widłami za 20 i ciężko znaleźć.
TM ma ramę jak TM, nie wiem jaką mają inne new Holland. Trzeba z kimś porównać.
Nie mam doświadczenia i nie wiem z kim to omówić. Montaż też zlecił bym komuś żeby babola nie zrobić. Koledze ktoś źle podłączył to remont ciągnika kosztował 40tys. Pompa się posypała

15

https://www.olx.pl/d/oferta/ladowacz-tu … 2ztLd.html

Jak nie było zmian czy większych różnic w budowie to i gołego fabrycznie nowego za to dostaniesz z montażem no chyba że marzy ci się quicke. Ja bym porównał np z linku powyżej z twoim ciagnikiem i zobaczył czy można szerzej w rocznikach i modelach szukać

16

Td to seria małych ciągników 4 cylindrowych. Wątpię żeby pasował do TM

17

Trochę mały ( optimum to by byli 1800-2300 kg a można by dać nawet 2700kg) co znaczy że nie będzie pasować

John Deere 1640 ma moc 62km tur z niego pasuje do 4455 o mocy 160km a i na 90% do 4955 który na moc 230km.

Przy nowym masz mocowania i do maluchów i do większych np NH 8160.
https://www.olx.pl/d/oferta/ladowacz-cz … 0CCVs.html

Zrób zdjęcie mocowania bocznego porówna się z innymi będzie wiadomo czy np od case da się wykorzystać

https://www.olx.pl/d/oferta/tur-ladowac … YWkSz.html

18

Brat kupił ostatnio nowego tura wolmet do Pronara 1221. Jeszcze nie założony puki co. Zobaczymy jak to będzie się sprawować

E 516 na części
Telefon 695 076 269

19

Jaki udźwig i ile kosztował będzie jakiś obraz czy warto w nowe polskie iść.

20

Jaki udźwig to się okaże w pracy, naklejka jest że 1500kg. Za gołego z adaptacją 12 albo 12,5 brutto. Sam jestem ciekaw. Niedaleko mnie jest firmą spaw-met co produkuje ładowacze solid. Wykonanie powiem że ok. Kuzyn ma w zetorze, kumpel przy deutzu i oboje zadowoleni. Cena wyższa od tych wolmetów czy tam metal technik i tym podobne ale gołym okiem widać że wykonanie fest

E 516 na części
Telefon 695 076 269