Odp: Ciekawa strona
Jestem zaszokowany wspaniałomyślnością brukselki, dali mi zgodę na uprawę mojej ziemi.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Ciekawa strona
Strony Poprzednia 1 … 13 14 15
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Jestem zaszokowany wspaniałomyślnością brukselki, dali mi zgodę na uprawę mojej ziemi.
Z tego co się doczytałem to można zamienić 4% bezprodukcyjnych na 7% poplonów.
Czytałem jakąś wypowiedź Wojciechowskiego. Niby zamiast 4% ugoru ma być uprawa motylkowych
Tak ale motylkowe bez chemii to nieporozumienie, a poplon przeleci, zwłaszcza dla tych co się w kuku bawią.
Seradela daje radę bez chemii, ale to roślina słabych gleb. Ojciec kiedyś siał, ja nigdy. Spróbuję na tym piachu który zostawiłem na ugór.
Tak ale motylkowe bez chemii to nieporozumienie, a poplon przeleci, zwłaszcza dla tych co się w kuku bawią.
Groszek da radę bez chemii. Warunek 2-3 wjazdy chwastownikiem
Zasiać tak by nasion nie było widać nawet na narożniku. Odchwaszczanie zrobić posiewnie w nocy. Sąsiad zdjęcia wyraźnego nie zrobi a potem to już można gadać że pole było czyste z poprzednich lat.
Mi lepiej pasuje zamiana na motylkowe co roku uprawiam min 10% gruntów seraderą więc nic nie robiąc mam warunek spełniony
(a bywało że miałem po 40-50% motylkowych w wniosku jak dzierżawy "na gębę" obsiałem zbożami i kukurydzą a strączki wypadły na własnym)
Strony Poprzednia 1 … 13 14 15
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Ciekawa strona
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo