U mnie też w ubiegłym roku zaczął nagle mielić zboże, masakra to była, okazało się że kawałek dna zbiornika zbożowego się oderwał i ziarno ze zbiornika sobie leciało prosto na bęben, zaznaczę jeszcze, że po otwarciu włazu do zbiornika nic nie było widać, idealnie pod ślimakiem była szpara może 1cm na długości ok 1 metra, w dodatku ślimak jest nakryty takim daszkiem i bez włożenia ręki pod ślimak nic się nie da stwierdzić. Zrobiłem całe nowe dno pod ślimakiem, namęczyłem się niemiłosiernie, prawie cały dzień w okropnych męczarniach w zbiorniku w upale, w dodatku nie ma jak nóg położyć, ani usiąść, ani uklęknąć, przerąbane...ale przynajmniej mam teraz spokój na pare ładnych lat
Mielenie zboża na pewno nie jest efektem młócenia zbyt dojrzałego zboża, wręcz przeciwnie, czym bardziej dojrzałe, tym lżej wyskakuje z kłosów i nie trzeba tak ściskać klepiska, a kąt ustawienia klepiska ma minimalny wpływ na mielenie ziarna, no chyba, że ktoś ustawi 1-2 mm w którymś miejscu, szczególnie na wejściu, ale wtedy to nie ma mowy o młóceniu, bo nic by w bęben nie weszło i cofało się pochyłym.
tel: 605107385 czynny non stopZT 323 A 89`
E 512 77`
B 200/5 83`
Brakuje mi Trabanta