1 Ostatnio edytowany przez Marcino (2008-10-19 01:05:43)

Temat: tokarka

oto mój nowy nabytek przywieziony wczoraj z warszawy czego mi brakuje to uchwytu tokarskiego 200mm http://www.fothost.pl/upload/08/42/5f5ab7d6.jpg

2

Odp: tokarka

marcino uchwyt to nie problem ale czy niebrakuje ci śruby do robienia gwintów ? jaki masz przelot przez tokarnie i długość łoża od uchwytu do nakiełka ? fajnie że masz wyjmowane łoże ja mam tuc 40 i 1500 długości toczenia

3

tak masz racje brakuje mi też śruby do robiemia gwintów ale  to jest moja pierwsza tokatka. chce zacząć coś robić na tej maszynie nie dałem za nią wielkich pieniędzy mi sie podoba bardzo. myśle ze gdześ chyba znajde taką śrube a jak nie to tylko gwintów nie będe robił. automatyczny posów działa.z wyjętym łażem można obracać 720mm dł toczenia 1000mm nad łożem 420mm a nad suportem 300mm.
a śruba ta co mi brakuje to jakie dobładnie ma znaczenie ja tak bardzo sie nie znam, posów do przesówania suportu działa to jakie znaczenie ma śruba?

4

Śruba zapewnia dokładny przesuw i używa się jej w czasie gwintowania nożem, ale jak będziesz tego w ogóle używał to raz na kilka lat chyba smile
Maszynka fajna, niech się dobrze sprawuje.

5

chłopaki widzę że robieniem gwintów jesteście na bakier bo niewybrażam abym tego nie miał  bo zawsze gdzieś trzeba naciąć gwint lub dorobić nietypową nakrętkę Marcino a jakie masz jeszcze wyposażenie warsztatu?

6

troche tych maszyn sie nazbierało przez lata migomat spawarka trans. jakaś wiestarka  stoława i wiele inych pierduł robie teraz przecinarkie na tarcze 400mm mam do zrobienia jeszcze instalacje pneumatyczną żeby z przewodem nie ciągać przez garaże a ty tokarnie masz na użytek własny czy na jakiś zarobek robisz

7

czy warto kupić taki zestaw noży na początek bo niemam żadnego noża a nie jestem tokarzem i licze sie z tym ze mogie bardzo szybko złamać nuż czy lepiej kupić 1 czy 2 ale lepsze http://www.allegro.pl/item460546547_noz … ttttt.html

8

nie kupuj tego badziewia pod żadnym pozorem ja zaopatruję się w ciechanowie wysyłkowo http://www.fanar.pl/news.php naprawdę mają wszystko i nie kupuj 1-2 szt. tylko po kilka sztuk kilku typów bo niema nic gorszego jak zniszczy ci się nóż w tracie roboty a na półce niemasz zapasowego a tokarnię użytkuje do wprowadzania własnych pomysłów w życie a naprawdę zajeło by mi trochę czasu opowiedzenie onich ps mam wiertarkę słupową na zbyciu jeśli ktoś by chciał ,jak byś miał jakieś szczególne pytania to pisz na pw bo niebędziemy zanudzać chłopaków

9

dzieki za pomoc duży + dla ciebie

10

mam takie małe pytanie : mam tokarkie z wyjściem na mocowanie uchwytu tokarskiego 200mm ale mam dwie sztuki uchwytów ( łatwo zdobyczne ) ale są 250mm czy można gdzieś dokupić taką przejściówkie z 200mm na 250mm??

11

najpewniej gotowego nie kupisz a najlepiej dotoczyć taką flansze na własnej tokarni wtedy masz pewność że uchwyt nie będzie miał bicia

12

po prostu chce wiedzeć czy to będzie dobrze chodziło czy jest do zrobienia taka przeróbka czy nie bawić sie w takie przerabianie.
może sprubuje nic do stracenia nie mam dzięki

13

Podczepię się tutaj. Mam pytanie do tokarzy. Czy dałoby radę pręt kwadratowy powiedzmy 5X5mm stoczyć po końcach na tokarce do okrąglego fi5mm? Czy jest możliwość zamocowania, i czy nie będzie z tym problemu. Stal zwykła ze składnicy.

14

ogólnie to są uchwyty na 3 szczęki ale mój tokarz ma dodatkowy uchwyt co ma 4 szczęki więc nie powinno być z tym problemu

E 516 na części
Telefon 695 076 269

15

5 mm to troszkę cienki pręcik wyjdzie  zależy na jaką długość a co do mocowania to tylko uchwyt 4 szczękowy na 3 wyjdzie mimośród

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

16

Przepraszam panowie chodziło mi o 50mm. Już za długo przed komputerem siedzę.

17

Żaden problem z centrycznym uchwytem cztero szczękowym ,mam co prawda nie centryczny ale i na nim da radę .

18

Jeżeli krótki element to tak ,a jak dłuższy to prześwit tokarki musi być 70mmW trzy szczękowym wyjdzie  ale trzeba się pobawić z podkładaniem pod jedną szczękę

19

Niekoniecznie bo wystarczy podeprzeć na kiełku .

20

Panowie mam pytanko, czy tokarka wiepofama ma coś wspólnego z tokarką poręba?? I którą z nich polecilibyście?

Nic dobrego się nie dzieje, świat zachodni z nas się śmieje. Gospodarka nam się wali, bieda rośnie Tusk się chwali. Naiwniakom cuda wciska, bo naiwni są ludziska. Postkomuna mu wtóruje, taki premier im pasuje. W Polsce obcym tworzą raj, bo to bardzo dziwny kraj. Polskę dawno rozprzedali, służbę zdrowia zrujnowali. I nauka także leży, nikt Tuskowi już nie wierzy. Hej Donaldzie gdzie te cuda? same kłamstwa i obłuda! Na kryzysie rząd nie traci, bo za wszystko naród płaci