2,641

Odp: Ceny zboża,mleka,świnek,nawozów itp. w waszych regionach.

Nie tylko. Niedaleko mnie jest obszarnik w mojej lokalizacji ma ok 360ha i szukał w okolicy rozrzutnika do pomiotu. Zarzeka się  że tylko 50kg polidapu pójdzie w podsiewacz na start i więcej  nawozy nie kupi. I nie jest to odosobniony głos. Pewnie jak nawozy będą bez dwójki z przodu to bedz dzicz na składach jak trójka z przodu to słowa tych rolników się spełnią.

2,642

Owszem pomiot jest dobrym nawozem, ale zastanawiał się ktoś czemu to tak śmierdzi?

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

2,643

Ja będę myśleć z Tym mocznikiem Uff. Jak go najłatwiej rozpuścić. Po żaden nawóz poza solą nie pojde.. A co do Uff-a to czekam na jaki pomysł wpadnie Pan Marek,  który zawsze ma ciekawe patenty smile

Siły na zamiary zmierz....

2,644

Rozmawiałem jakiś czas temu z takim znajomym , ma nie małe (około 100 ha) ładnie rozwinięte gospodarstwo, stwierdził, że jeżeli wogóle kupi to da metr saletrzaku na ha i to wszystko. Ja również podzielam jego zdanie, przy średniej cenie ponad  3 tys za tonę to musiałbym mieć 5 zł za litr mleka żeby siać w takich dawkach w jakich się powinno. Obecnie ile miałem obornika to wywiozłem , resztę będę woził wiosną, przez zimę trochę się nazbiera tego towaru , wiosną będę miał też do rozlania 50 tys l gnojówki , zawsze coś tam się tym nawiezie i zobaczymy jak to będzie. Co do plonów to wspomnę jeszcze o innym znajomym który ma od 10 lat ekologię. Regulowane ph , rośliny strączkowe i gdy później w płodozmianie ma żyto to naprawdę jakoś znacząco się nie różni z tym co przez miedze u sąsiada rośnie w uprawie konwencjonalnej.

2,645

Co do pomysłu kolegi by wysiać 100kg saletrzak i koniec.
Kilka lat temu mój kolega gość nie mający żadnej praktyki rolniczej zabrał ziemię dzierżawcy. Ziemia była jego teścia. Była wydzierżawiona gościowi który ma zawsze *** plony.... generalnie dba o ziemię.
No i Marcin zaorał i zasiał pszenicę ozima.  Orka wyglądała strasznie.... Siew też...   Wiosna zadzwonił do mnie czy mu nie ściągnę BB z nawozem z samochodu. Pojechałem były 3 a ziemi 13ha.  Dał to zaraz z zwiosny. Potem jakieś raz na grzyba prochlorazem z jakąś odżywka.....
Przed żniwami byle u niego i zobaczyłem co mu wysroslo.....nie wierzyłem własnym oczom..... Nie pamiętam ile tego nakosil. Ale patrząc na łan można było spodziewać się 4-5t....

Co do uff Piotrek sprawdź czy dodatek saletry  do wody nie zmienia czegoś....

2,646

Pojechał z zasobności gleby, jeżeli jest dobry płodozmian to można trochę zaoszczędzić na nawozach .

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

2,647

Jak każdy który niespodziewanie wypowie dzierżawę.

2,648

O ostatniej akcji z cenami azotu słyszeliście ?

2,649

Wczoraj kupiłem 6 ton saletry cena 2880zł brutto

2,650

Od zięcia się dowiedziałem że punkty u nas wstrzymały sprzedaż na wieść o nowych cenach w zakładach. Tu nawet o tym piszą
https://www.tygodnik-rolniczy.pl/articl … -nie-bylo/

2,651

Wczoraj właśnie się dowiedziałem w rozmowie , że saletra ponad 4 , nie dowierzałem dopóki dziś nie odpaliłem internetu...

2,652

w związku z tym wczoraj jeszcze dokupiłem auto mocznika uff po 1400 brutto na gospodarstwie, a dwa rozładowane są już pod wiatą. Wygląda jak mąka kartoflana i wali rybą ale CCC  ( cena czyni cuda  ) i najważniejsze dobrze się rozpuszcza więc opryskiwacz będzie miał co robić

2,653

coraz bardziej mnie kusi ten mocznik uff tylko jak to rozpuszczać?

Rolnik z powołania:-)

2,654

jakiś większy baniak - wanna żeby zmieścić najlepiej ze dwa bigi nawozu i wodę mniej więcej tyle żeby napełnić opryskiwacz jakieś mieszadło elektryczne  i pompa  pewnie na złomie można bez większego problemu znaleźć razem ze 2tyś powinno się zamknąć - różnica w cenie dwóch ton saletry, reszta to zysk

2,655

Prośba do moderatorów o zrobienie wątku o moczniku uff.
Do rozpuszczania to jakby w mauzer dać 500kg mocznika  500l wody i mieszać motopompą a rozlewać jak RSM? Tylko to sam mocznik  nie bardzo pszenice zrobi na tym, chyba żeby dac całość N na raz? pszenice mam kiepsko rozkrzewione to moze nie wyjść ten numer.
Pod kukurydze rozsieje to RCW?
Mam prośbę czy nie odsprzedałby mi ktoś z 10 kg żebym to zobaczył

2,656

Pajej napisał/a:

Do rozpuszczania to jakby w mauzer dać 500kg mocznika  500l wody i mieszać motopompą a rozlewać jak RSM? Tylko to sam mocznik  nie bardzo pszenice zrobi na tym, chyba żeby dac całość N na raz? pszenice mam kiepsko rozkrzewione to moze nie wyjść ten numer.

Też będę próbował siać rcw przedsiewnie... pod jęczmień tacie. Ale mam na łańcuchy A lepszy byłby na taśmie. Niby jakoś idzie... Są filmiki

2,657

mpopis napisał/a:

w związku z tym wczoraj jeszcze dokupiłem auto mocznika uff po 1400 brutto na gospodarstwie, a dwa rozładowane są już pod wiatą. Wygląda jak mąka kartoflana i wali rybą ale CCC  ( cena czyni cuda  ) i najważniejsze dobrze się rozpuszcza więc opryskiwacz będzie miał co robić

Wszystkie psy i koty przyszły pod dach jak zdjąłem pierwszy worek ... pilnowały nawóz kilka dni

2,658

Piotrek1990 napisał/a:
Pajej napisał/a:

Też będę próbował siać rcw przedsiewnie... pod jęczmień tacie. Ale mam na łańcuchy A lepszy byłby na taśmie. Niby jakoś idzie... Są filmiki

tylko filmik sa frmy co to sprzedaje wiec dla mnie nie wiarygodne

2,659

Sam zamówiłem samochód prosto z firmy ontrade, tylko na razie jeszcze nic nie dotarło oprócz kalendarza i długopisów. Poniekad maja spore obsuwy. Ważne, żeby dotarło na wiosnę. Cena i tak już była wyższa po 1450 brutto, to nie wiem po co się Pajej czaisz. Warto zaryzykować moim zdaniem. Szukam teraz rozsiewacza innego, bo będę chciał posypowo rozrzucać z uwagi, że kupiłem samochód nawozu z estonii 27-6-6 po 1490 brutto. Niestety jest mocno pylisty, skamieniały i niektóre worki mokre. Firma na olx się ogłosiła i nawóz dosłownie w kilka dni rozsprzedała a ja prawie darmo się w mazowieckie udałem.
Sprzedałem przed świętami kilka przyczep pszenicy tej mocno porośniętej, po 1300brutto bo bałem się że jak zaczna wozić dobre zboże to porośniętej nie będa chcieli. Porażenie mykotoksynami ponad 3000..

2,660

czaję sie bo nie sztuka kupc a potem jak sie zbryli to czym rozsieję?

Co do tematu to przez poltykę polski cena świnek w szarej strefie tj bez papierów przed świętami to ok 10zł za kg żywca. Paranoja