261

Odp: Wiosna 2013

tylko jak w marcu na pole wjadę ?? chyba czołgiem. na lichych ziemiach mam żyto pod owse też na jesień orze ,to gnojówkę z zimy wywożę w kwietniu na łąki a tą z lata jesienią na pola bo mi się z całego roku nie zmieść w szamba. A co do trzech dawek to mnie nie stać tyle nawozu walić... dopłaty muszą mi starczyć jeszcze na oprysk paliwo ziarno kukurydzy do siewu itp.

262

Gnojowicę z zimy czyli wiosną powinieneś lać pod kukurydzę

263

" Na Józwa w pole bruzda " - a u mnie od rana śnieg sypie i już się śmieje że na Święta przyjdzie biały zając - taki syberyjski albo zając albinos . ale nie martwmy się przyroda nad goni .

264

PawełS.64 pod kukurydzę daje głównie gnój i to dużych ilościach... od listopada do maja się trochę uzbiera od ponad 30 sztuk bydła... a i gnojowicy czasem coś wywiozę jak wszystkie łąki nawiozę i coś mi się zostanie wink

265

Krzychu - prawidłowo  obornik  pod kukurydzę   to zawsze mniej azotu z  Pulaw  i oszczedność   A kukurydza lubi obornik -i azot,

266

Krzychu to ile Ty hektarów gnoisz w roku w roku skoro masz ponad 30 sztuk bydła i piszesz że sporo dajesz tego? U mnie ponad 40 sztuk bydła i świń mam teraz mniej bo teraz tylko 80 na stanie a było 200, to jak woziłem gnój pod kukurydze rok temu to starczyło na jakieś 6 ha i to tak nawet nie wydawało mi się że dużo tego było.  Swoją drogą macie jakieś prognozy kiedy w końcu ta zima ustąpi?

E 516 na części
Telefon 695 076 269

267

Wg - chyba prędzej jak po świętach  chyba ?  się nie wyjedzie w pole

268

kukurydzy sieje 5 hektarów a gnoju jest trochę bo po pierwsze starą oborę mam tzw. głęboką tj. około metra do posadzki... w nowej też sporo ściele to gnoju się nazbiera od listopada do maja no i później od maja do października bo w tedy wożę pod żyta i owse....

269

Kurcze a u kumpla tyle gnoju że co roku gnoił 400 hektarów i to tak po 60ton, rok temu dokupił 200 to już nie wyjdzie tak grubo. Mówił że jeszcze na starych gnojarach T088 to był juz problem bo tak dobrze nie rozdrobniły gnoju i zeszłoroczny gnój się wyorywał a teraz jak mają Brocharda to 60 ton i nie ma po nim śladu,idealnie się zaoruje i bardzo dobrze się rozkłada.

E 516 na części
Telefon 695 076 269

270

kuba1055 napisał/a:

ja nie mam się co łudzić że zdążę z dwiema dawkami i będę musiał na raz dać tylko nie wiem czy jedna dawka 300 kg/Ha saletry nie przypali pszenicy ? Pytam bo nie stosowałem takich dawek jednorazowo...

Spokojnie nie przypali smile

271

A ja skromnie tylko po 15 ton na hektar i wystarcza

272

jak ja wam zazdroszcze tego gnoju

Rolnik z powołania:-)

273

Pajej zapraszam Cię do mnie ,dam Ci widły i możesz wywalać sobie do woli .Na jesieni zagnoiłem 9ha.pod ozime już wywiozłem w tym roku na kolejne 9 i jeszcze na 5 mam ale już pójdzie na pryzmę bo nie mam wolnego pola ,a na ha. daję 7-8  T088.

274

koses tylko nie mów ze od wszystkich ogonów widłami wywalasz

275

No a czym ? przecież nie łyżką i widelcem wink

276

myślałem ze ta miniładowarka. wielki szacun dla ciebie

277

ja od ponad 30 sztuk widłami... z tym że w nowej oborze mam wyciąg a ze starej na taką dwukółkę wywalam i ciągnikiem wywożę co dwa dni na płytę... a jak wożę na pola to w  tedy jest zapiepsz bo na metr głęboko ubity gnój idzie jak z kamienia wywalanie...

278 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2013-03-19 21:09:26)

Kiedy wiosna. tu macie link tylko przestawcie sobie długość prognozy z 72h do 144h  ( nad niebieskim przyciskiem pauza ) http://www.niederschlagsradar.de/nieder … nt=europa# jak na to patrzę  na to kwiecista panna przyjdzie po wielkanocy. No i fajnie ze śniegu mamy bo nadchodzi układ wyżowy da pewnie z -20. Ja pier... -20 na przełomie marca i kwietnia!!

279

krzychu napisał/a:

A co do trzech dawek to mnie nie stać tyle nawozu walić... dopłaty muszą mi starczyć jeszcze na oprysk paliwo ziarno kukurydzy do siewu itp.

Krzysiek- ale my jesteśmy w tej samej sytuacji. Nam też musi na wszystko wystarczyć. Daj polu a ono się odwdzięczy. Większy plon to więcej kasy w kieszeni...

280

Złotówkę inwestujesz w produkcję 2 złote  dostajesz........