281

Odp: Wiosna 2013

Pajej ale ja nie twierdzę że widły trzymam w ręku wink ,pisząc widły miałem na myśli widły do ładowarek a mam je aż trzy .

282

tylko ja zboża nie sprzedaję bo wszystko przeznaczam na paszę i dzięki bogu wystarcza mi do nowego... Ty się utrzymujesz z roślinek to w nie inwestujesz ja z krów to inwestuję w nie tj. daję więcej nawozu pod kukurydzę i na łąki żeby paszy treściwej mieć więcej a słomę i tak muszę dokupić bo mi nie wystarcza z mojego ,  do tego 2 tony otrąb pszennych miesięcznie ,soda dolfos lizawki mleko w proszku dla cieląt jakieś leki jak trzeba dla krów. Także uwierz mi więcej inwestycji jest w zwierzęta jak w pole wink

283

Ale z tych zwierząt też coś wyciągasz. Zainwestujesz w produkcję roślinną, więcej zbierzesz, to nadwyżkę tego, co nie zjedzą zwierzęta możesz sprzedać.....

284

ale w zwierzęta inwestuję kupe kasy to nie wystarczy mi żeby równie dużo w pole ładować... trzeba tak myśleć żeby jeszcze na życie starczyło bo o to przecież w tym biznesie chodzi wink dla przyjemności tego nie robię

285 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2013-03-19 22:01:18)

Ja Was wszystkich "świniarze" i "krowiarze" szanuje i podziwiam. Dzięki wam jem jeszcze coś co przynajmniej przypomina mięso i smakuje jak mleko...... Się na zapierdalacie jak woły.....
Ale nie rozumiem waszej matematyki.
Krzychu na Twoim przykladzie.
inwestujesz 1 zł w pole.
Zbierasz za 1,5.
Mógłbyś te 50gr zjeść
ale ty  inwestujesz 1,5 zł w bydło, na zapierdalasz się, sprzedasz świnkę i mleczko i zostaje ci 50gr i czekasz na dopłaty by mieć 1zł na inwestycje w pole.
to tak pół żartem pół serio....
A jak jest naprawdę ile wam zostaje na czysto?

286

Ktoś tu pisał już że w gruncie rzeczy chodzi o przyzwyczajenia czyli to co pokazał nam tato my robimy. Ja też zamiast zmniejszać zwiększam hodowle bo człowiek łudzi się że coś więcej zostanie ..

287

scorpion jak tak samo... aktualnie jestem na etapie przerabiania takiego małego chlewika pod oborę a nie wykluczam ,że na lato przerobię stodołę.

288

Produkcji zwierzęcej nie mam już. A z roślinna bywa różnie, ale tak ja mówisz , chyba że klęska typu grad, deszcz, mróz itp. Zalezy od roku na przykładzie rzepaku wkład jakies 2,800 na ha zysk, 6 z hakiem, kukurydza na kiszonke, miałem średnią, wkład 2,500 na ha zysk 4,000 z hakiem, pszenice miałem cieńka mroz mi załatwił wiec słabo sypła. Ale przekonałem się jak się odpowiednio da , to i ziemia potrafi się odwdzięczyć.

mdw

289

Tylko właśnie wy inwestujecie tylko w roślinki ja muszę kasę podzielić na zwierzaki i na pole przez to wam nie dorównam w nawożeniu i być może plonach...

290

skoro z produkcji zwierzęcej nie wyciąga się jakiejś zadowalające kasy to sprzedać ogony, pola obsiać zbożem i rzepakiem. Z hektara uzyskać na czystko 1,5 tyś (a można przecież więcej) i przy areale 30 ha mamy 45 tyś - żyć nie umierać bo nie narobi się człowiek. Ja dzięki bydlakom mam obornika na tyle aby co roku zagnoić 15 ha i tym sposobem mam co 3 lata wszystkie pola zrobione. Praktycznie nie stosuję nawozów NPK pod korzeń a to duża oszczędność. Z drugiej strony aby wyprodukować tonę obornika koszta też trzeba ponieść.
Co do wiosny - Panowie nie bądźcie tacy nerwowi tylko czekajcie. Przemawiacie się gorzej niż przekupy na targowisku

gg 5118068

291

Krzyśku też tak kiedys robiłem....oszczędzało się na nawożeniu itd. żeby było co w hodowle wlożyć...ale nie kalkuluje się na przykładzie kukurydzy- tego nie oszukasz, makaron do oporu 4-5 T-088/ha, jakaś gnojowka jak jest, do tego porządne nawożenie i oprysk nie ten najtańszy! Tylko dobry.... Nie było roku żeby u mnie kukurydza na kiszonke nie dała dobrego plonu nawet jak lata były suche....

Jak masz zasiać byle jak 5 ha to lepiej zasiej 3 ha ale porządnie!

Posiadam części do sieczkarni, kombajnów i traktorów Fortschritt, silników IFA 6 i 4- cyl. Kom- 505857445
http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=1726

292

Ja łącze 5 letnią oborę z starą, po zrobieniu pomieszczenia na pasze w stodole też stanie bydło. Syf i zajob całym rokiem, odkuwanie kiszonek, kanałów gnojowych, naprawy (gdyby ta zima była jeszcze 3 tygodnie może złożył bym Forsza chociaż klęczę nad dyskówką rozebraną w drobny mak ! yikes ). Do hodowli potrzeba kolejnego parku maszynowego.. ale Bez dodatkowego zajęcia nie utrzymało by się rodziny z niecałych 30 ha.
Przykładowo wycieliła mi się krowa, przestała jeść, mleka prawie że nic, boję się podliczyć ile na weterynarza a dziś pojechała - dostałem 300 zł. W ciągu roku to 8 padła po porodzie jałówka czy krowa.

293

Do Rawy ją było wywieźć-

http://www.sfora.pl/Skandal-w-polskiej- … dok-g53695

Oczywiście żartuję Scorpion..... wink

Posiadam części do sieczkarni, kombajnów i traktorów Fortschritt, silników IFA 6 i 4- cyl. Kom- 505857445

294

Bendek na kukurydzę akurat nie oszczędzam bo to podstawowa pasza.

295

Ja wiem Krzychu każdy kaleczy jak może...jak wszystko idzie po naszej myśli to ok....ale z bydłem to- Jak nie urok to sraczka.... wink

296

Dlatego zrezygnowałem z tej przyjemności jaką jest hodowla.

mdw

297

bendek masz rację... dwie jałówki złapały jakąś krowską grypę a krowa zapalenia wymienia... cholery idzie dostać..

298

przy ostatniej kalkulacji świń wyszło że grosze zostają, mięsność mam super ale co z tego jak cena słaba a białko drogie. Ostatnio pobiłem swój rekord jak przyszło rozliczenie 63,6% mięsności ale prosiak drogi w zakupie. A tak gotowe zboże sprzedam i pieniądze te same bez roboty. Z bydła nie zrezygnuje bo mam łąki których nie przerobie na pola ze względu na położenie ale ze świnek to chyba zejde całkiem a w ten czas więcej czasu przeznaczyć na przygotowanie sprzętu. Ostatnio poszedłem dość w kukurydzę i tam całkiem dobre pieniądze można zrobić, tym bardziej w pobliżu trochę sieją też więc jest od kogo kupić mokrą do suszenia i też kilku jest na usługę suszenia. Przynajmniej maszyna konkretnie będzie zarabiałą na siebie

E 516 na części
Telefon 695 076 269

299

Krzychu dobrze mówi my co żyjemy głównie z tych zwierzaków więcej będziemy inwestować w te zwierzęta i w te uprawy jak kukurydza i łąki niż w zboża. Bo tak jak u mnie to zboże po żniwach od razu sprzedaję i kupuję otręby pszenne i paszę wysokobiałkową a zboże mam tylko aby słomę mieć a i tak od wujka jeszcze zbieram słomę i wymieniam na obornik a mam go dość sporo i dla mnie starczy i dla niego... Przy tych zwierzakach naprawdę trzeba się narobić ale gdyby się nie opłacało to byśmy nie chowali ich po to żeby doić te mleko czy sprzedać na mięso. Jestem tu nowy i proszę mnie od razu nie krytykować bo chciałem się tylko wypowiedzieć bo czytam te wasze wypowiedzi i ja chciałem się wypowiedzieć po to też założyłem tu konto na tym zaje......tym forum smile

300

Panowie oglądam tvn meteo i 2 tygodnie takiej pogody jeszcze przed nami , trochę się zaczynam mrowić bo potem wszystko na raz , sianie zboża , oprysk rzepaku siew kukurydzy ....

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."