301

Odp: Wiosna 2013

Krzysiek miło że szanujesz producentów mięsa i mleka i tak na prawdę tylko i wyłącznie dzięki nam macie tak wysokie ceny zbóż ! Większość patrzy w niebo kiedy się ociepli ,potem jak zasieje czy popada a na żniwa aby była pogoda na zbiór gdyż jest to fabryka pod gołym niebem ! A przy zwierzętach nie mamy już aż takich wielkich zmartwień bo większość produkcji jest zależna tylko od nas samych .Patrząc na stronie ANR jakie były ceny zbóż do wyliczania ceny czynszu na przestrzeni kilku lat to jak ceny spadną na te z 2009-2010 to wtedy zrobi się ciekawie z opłacalnością upraw zbóż .

302

ale jakie są szanse na powrót niskich cen zbóż ? jak dla mnie małe z uwagi na fakt że zwiększa się powierzchnia uprawy rzepaku i kuku. Wg mnie co roku będziemy obserwować wzrost powierzchni uprawy tych dwóch roślin kosztem zmniejszania się powierzchni uprawy zbóż a co za tym idzie dobrej ceny. Obym się nie mylił.

gg 5118068

303

lukas0304 masz plusika ode mnie za mądrą wypowiedź smile

304

Tylko już coś tam gadali kiedyś w agrobiznesie o zmniejszeniu w przyszłości zapotrzebowania rzepaku na bioetnol czy jak tam się zwie  i wtedy też może być czasem spadek powierzchni uprawy rzepaku... Ciężko wyczuć... Swoją drogą pamiętam jak jakieś 15 lat temu byliśmy u jednego gościa po glebogryzarkę to mówił że cena żyta to chyba po 120 w żniwa i na 10 przyczep to jedna szła żeby dać w łapę żeby resztę w ogóle wzięli...

E 516 na części
Telefon 695 076 269

305

Powierzchnia obsiana zbożami może się i zmniejsza, ale wzrastają plony z racji lepszego płodozmianu właśnie rzepak głównie robi tu swoje. Przejmowanie ziemi przez większe prężniejsze gospodarstwa wskutek upadku małych nie efektywnych to też wzrost plonów, po kilku latach na tych polach dzięki właściwej agrotechnice plony wzrastają czasami więcej niż dwukrotnie.

306

Zawsze jest zmienna koniunktura i raz lepiej zarabia producent zbóż a raz mleka i jakoś wszyscy dobrze się mają ale producentów żywca to raczej wybili razem ze świnkami bo na naszym terenie żaden liczący się nie został.

307

Krzysiek napisał/a:

Ja bym to podzielił. Nie wiem jaka masz ziemie poziom PK ale według mnie i mojego wielkoobszarowego sąsiada nie będzie różnicy czy na pierwsza dawkę dasz 80-90kgN czy 100kgN Tym bardziej saletry. Jak chcesz kombinować to pomyśl moze o wysianiu 70kgN w saletrze i tydzień-dwa później jak sie zrobi ciepło i bedzie się miało na deszcz dobij do setki mocznikiem. Domyslam się że skoro chodzą Ci po głowie takie mysli ziem za dobrych nie masz. Powodzenia

Gleby mam 2b, 3a , najgorsze u nas to czwartej klasy i to bardzo znikomo, PK nie wiem nie badałem gleby ale mam na wyjałowionych polach po sąsiadach no to muszę sypnąć więcej

308

scoda19 napisał/a:

Zawsze jest zmienna koniunktura i raz lepiej zarabia producent zbóż a raz mleka i jakoś wszyscy dobrze się mają ale producentów żywca to raczej wybili razem ze świnkami bo na naszym terenie żaden liczący się nie został.

No ale mniej liczący się pozostali i puki co zupełnie dobrze się mają mam tu na myśli siebie i kilku rolników z okolicy którzy produkują w cyklu zamkniętym i w oparciu o własne zboże.
Gdyby nie ta hodowla to też bym płakał że nie mam jeszcze dopłat, a tym czasem nawozy od grudnia leżą w garażu, coś tam paliwa też jest w zapasie, dzieci też co miesiąc nie mało mnie kosztują o czym w innym wątku już pisałem.
Wszystko to z 33 ha nie najlepszych gleb. Żeby nie było tak różowo to muszę dodać że jeżeli nie uda mi się w najbliższych latach powiększyć gospodarstwa to dla mojego niespełna dziesięcio  letniego syna który jako jedyny od swoich pierwszych latek jest zapalonym rolnikiem, przyszłości na tym gospodarstwie nie widzę.

309

A co z kwotami mlecznymi ?  Mają je  znieść . To nie wiem czy w tedy krowy nie dostaną po tyłku . I nie podzielą losu  świnek .  Niby rośnie wydajność upraw . Jednak dlaczego nadal ludzie głodują ?! Tak jak już zdążyliście zauważyć tej zimy , pogoda  robi się bardziej złośliwa jak zwykle i bardziej dynamiczna . Co niweluję nasze starania o lepszy plon . To że Ci co coś hodują i mają pod  dachem to nie znaczy że są bezpieczni . Wystarczy dłuuuga  susza i już po paśnikach i co w tedy zwierzaki zjedzą ? Wszyscy jedziemy na tym samym wózku .

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

310

Potrzebne są wszystkie gałęzie produkcji i tu trzeba trzymać kciuki aby miały się dobrze ale cena zboża to nie jest wyznacznik że za żywiec dostanie wysoką cenę jak poleci cena zboża to i tucznik dostanie bo tylko pośrednik ma stałą marżę.

311

dla tego ja się cieszę z wysokich cen zbóż, i oby się trzymały jak najdłużej

312

Zniesienie limitów może nas udusić. Facet od którego kupiłem kosiarkę mówił że w Holandii ludzi postawili olbrzymie obory i produkują "na pół gwizdka" bo trzymają ich limity. Po ich zniesieniu bezproblemowo zaleją nas swoim mlekiem i mięsem ...

Bo to prawda. Jak zniosą limit buraków i mleka to zachód dopiero pokaże jak sie uprawia i hoduje. Na razie ich duszą limitami. Oni zainwestowali w budynki i przetwórstwo a Polacy w to aby mieć lepszy ciagnik od sąsiada. A co do hektarów to był kiedyś artykuł o facecie co trzymał 60 macior w cyklu zamkniętym na 2ha i jakoś dał rade do tego jeszcze te 2 ha to była kukurydza cukrowa:)

314

w te artykuły w gazetach to ja nie bardzo wierze... takie bajki to niech se opowiada w mieście a nie na wsi... no chyba że : te świnie były takie że ledwo je było w tym chlewie widać bo takie chude ... albo gość miał jakiś inny dobrze dochodowy interes żeby do tych świń dokładać.

315

no nie gadaj, w ubiegłym roku były dobre pieniądze na świniach w miarę i jak ktoś w takim czasie zainwestował w budynki to nie ma tak źle. Jak wszystko ma dobrze urządzone to się nie narobi tylko warunek żeby mieć dobrą genetykę

E 516 na części
Telefon 695 076 269

316

ale na 2 hektarach 60 macior ?? to nie realne przy takich cenach zboża i pasz sztucznych

317

http://deser.pl/deser/1,111858,13597487 … zapki.html

318

robiąc kalkulacje tuczu świń to koszt zboża jaki biore do wyliczenia to nie koszt wyprodukowania tony zboża tylko cenę jaką dostaje przy sprzedaży zboża

E 516 na części
Telefon 695 076 269

319

Laszek chyba każdy hodowca tak kalkuluje, patrząc na te kalkulacje to albo sprzedaję drogie zboże w drogim mięsie, albo drogie zboże w tanim mięsie, albo tanie zboże w tanim mięsie, albo, tanie zboże w drogim mięsie ta opcja wydaje się najlepsza ale nigdy za bardzo się z niej nie cieszę, bo wiadomo co jest później.

320

Mam wrażenie , że chyba za wcześnie został założony ten wątek smile  Na razie nie widzę polepszenia pogody, a jutro pierwszy dzień wiesny. Śniegu na polach po kolana. A już miałem jechać przed śniegiem nawozy sypać. Ziemia niezmarznięta, przynajmniej moja przewódka rośnie. Mam nadzieję że śnieg zniknie jak najszybciej.