461

Odp: Pszenica

Krzychu c do odżywek to lepiej wieczorem bo przez noc się wchłoną a jak rano dasz to jak od razu się nie wchłonie to w ciągu dnia może poparzyć. Ogólnie rano też możesz ale jak byśmiał możliwość to lepiej wieczorem.

E 516 na części
Telefon 695 076 269

462

Krzychu aby zbadać pH i poziom P, K, Mg musisz podjechać (zadzwonić) do najbliższej Stacji Chemiczno -Rolniczej, w każdym woj. jest okręgowa stacja. Wtedy albo przyjedzie ci przedstawiciel ze stacji pobrać próby albo sam pobierasz i zawozisz do badań. Do nas wcześniej przyjeżdzał kolega pracujący w stacji i pobierałem z nim, potem sam pobierałem i zawoziłem, a teraz jak mam jakąś potrzebę to sam pobieram i robie wszystkie analizy na uczelni.
Z tego co mówisz masz gleby bardzo lekkie i lekkie.
Optymalne pH dla gleb b. lekkich wynosi  5,1-5,5, natomiast dla lekkich to 5,6-6,0.
Rozumiem, że nie pakujesz kasy z zboża tylko w hodowlę,( znaczy chów, bo hodowla to tylko zarodowa., a wszyscy co mamy jakies zwierzeta to chowamy je smile,ale spróbuj nawet te 200 kg saletry podzielić na dwie dawki. 70 kg czystego azotu w formie mineralnej to mało ale stosujac jedną dawkę np na żyto yo praktycznie masz słomę a nie ziarno.
Pozdrawiam

463

to może dam 200 kilo jak zwykle, zaraz jak śnieg się stopi a drugą dajmy na to 150 tylko kiedy ? w kwietniu czy w maju przed kłoszeniem ?

464

A ja ci radzę po żniwach dokładnie zbierz słomę nie podoruj,samosiewy zniszczysz glifosadem i siej we wrześniu ale w ściernisko.

465

żeby minimalnie przesuszyć ziemie

E 516 na części
Telefon 695 076 269

466

Istotnie podzielam opinię Bombay- analiza gleb+dawki dzielone azotu + zasilanie dolistne odżywkami chelatywnymi= dobry   zbiór nawet na piaskach   Krzychu  próbowaleś  sadzić ziemniaka?

467

kartofel to Ci tam urośnie wielkości orzecha a jak będzie akurat suchy rok to w ogóle nie wzejdzie ani nawet rajek nie znajdziesz bo wiatr wyrówna wink kiedyś sialiśmy tam jeszcze łubin i jaki taki urósł.

468

dziwne ziemniak lubi gleby lekkie i jeszcze Twoj region zagłebie ziemniaka ?

469

lekkie tak ale nie żółty piach i żwir wink u nas fakt kartofla sadzą od cholery a jesienią biadają że tani i nikt nie chce wziąć... Teraz znów biadają że na wczesnych nie zarobią bo po innych latach już sadzili a teraz pół metra śniegu na polach...

470

Prawda wczesny powinien być już w ziemi -  istotnie taka gleba jest niedobra nawet dla ziemniaka   chyba tylko wierzba energetyczna -  i tu też dupa blada  zaden  interes na dzisjaj?

471

My to żeśmy już uprawiali i kartofle i buraki cukrowe łubin, grykę, proso, ogórki i ch*j wie co jeszcze dziadek nawet mak siał ale to jeszcze w latach 50-tych jak można było bez żadnych zezwoleń... dobra ale to nie temat o tym tylko o pszenicy wink

472

Masz tego pola 8 ha to po kawałku możesz eksperymentować.Ja ponownie ci radzę siać w ściernisko dla ochrony przed wywiewaniem.Wtedy zasiejesz we wrześniu,jesienią system korzeniowy się rozwinie i na wiosnę roślina jest  mocniejsza i zdolna pobierać pokarm.A ty siejesz w listopadzie,rośliny mają słaby korzeń i gdy wiosną przypali słońce to jest dupa.Tak praktykują koło Wolsztyna,tam są takie ziemie że jakby je przeorali i zasiali to za kilka dni wszystko mają w lesie.

473

Ziemniak musi mieć wodę.... przecież Krzychu nie będzie tego podlewał.
Co do dawek azotu. To juz chyba gdzieś pisałem. Na takich glebach pierwsza dawka saletra druga zaraz po niej w moczniku. JA mam tylko 0,6ha takiego czegoś. I tam tak robię. Zeszłej jesieni zasiałam żyto w talerzówke ( uprawkę po żniwną ) wygląda bardzo przyzwoicie.

474

jak tam talerzuję to ścierniska nie widać tak się ładnie wymiesza jakby podorał i zabronował więc może i  racja żeby w to zasiać...

475

A tu miał być o pszenicy......  Tylko po talerzówce dobrze wyrównaj.  ja bronowałem we wszystkie strony świata i jak rozsiewałem nawóz wiosna to trzęsło jak bym po bruku jechał. Ale to dobry znak. Siew w orankę powodował że ciągnik po 2 miesiącach robił w piachu koleiny, kombajn zresztą też. A teraz jest na tyle twardo ze ciągnik podskakuje i na tyle miękko zęby wbić szpadel

476

Minus takiego uprawiania to perz ale na takich glebach orka bezsenz , podobnie na glinach.

mdw

477

40-50zł za oprysk plus liter ropy i po perzu.

478

Na takich piachach to i perz nie rośnie, też sieje w talerzówke pewne kawałki bo piach i przy orce potrafie sie zakopac, sorki zagrzebac po rame w piachu.

479 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2013-03-21 10:32:46)

Kiedyś robiłem usługę pługiem i ZT323 Szybko pomykałem bo lekko szło. W końcu ciągnik na czymś podskoczył jak spadł grzebnął 2 razy i zgasł. Zapadł się  on i pług. Ale byłem zdziwiony. Nagle 30cm głębiej

Jak moderator tu wpadnie to zrobi czystkę... albo sam napisze jakieś pierdoły lol

480

Czytam, że nieźle radzicie chłopakom to i zostawiam wszystko, bo Admin ustanowił mnie tutaj jedynym modem.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia