Odp: ziemniaki 2010
Denar jest odmianą wczesną i dobrą smakowo - oraz jest plenna Ty jesteś z północy tam jest krotszy okres wegetacji i dobrze się ta odmiana spisuje ?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Okopowe » ziemniaki 2010
Strony Poprzednia 1 … 15 16 17 18 19 … 38 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Denar jest odmianą wczesną i dobrą smakowo - oraz jest plenna Ty jesteś z północy tam jest krotszy okres wegetacji i dobrze się ta odmiana spisuje ?
Spisuje się dobrze, 3 lata temu postanowiliśmy zaryzykować i zacząć uprawę ziemniaka. W pierwszy rok posadziliśmy 0,5 ha na próbę. Trochę ryzykowaliśmy z tą odmianą. Ale kto posmakował to już tylko tę kupuje. Nawet okoliczni rolnicy zaczęli sadzić tę odmianę. Teraz uprawiamy 2,5 ha i rzadko co zostanie do wiosny w przechowalni. Szczerze mówiąc to nie robimy dużo zabiegów przeciwko chwastom. Nawet kiedyś sąsiad myślał że to pole leży odłogiem, tak zarosło. Przed wykopkami kosiarka sadownicza do C-330M i "golimy" Osobiście polecam tę odmianę. Małe straty przy przechowaniu.
michu23 temat juz dawno z leszkiem poruszaliscie ale mieszkasz w pile czy okolicy to dlaczego nie bierzesz wycierki z zpteku z pily? ja to tam biore jako plantator dla krow za tira licza 50 zl wycierki a przykryjesz sloma i sie nie psuje ani nic wiec jak do karmienia to ja bym na twoim miejscu nawet nie sadzil ziemniakow .
z tą wycierką to tak samo jak byś się wiatru nałykał też to kiedyś braliśmy to krowy tylko po ścianach srały kumpel rok temu miał 3 ha jadalki ale że ceny nie było do zaczął ostro krowom mlecznym sypać to mówił że na pierwszym rozliczeniu jakie przyszło od tego czasu to białko w mleku od razu do góry poszło. A z tej wycierki to szału nie masz tylko musisz uważać jak za krowami przechodzisz
Rafal bez przesadyzmu z tym sraniem krowy zawsze ostro wala bez znaczenia co jedza a to ze sraja to dobrze obornik jest na wage zlota moze z tym masz i racje rafaloe ze az tak odrzywcze to i niejest ale co do ziemniakow ma jedna zalete nie zamarza tak i sie nie psuje no chyba ze ktos ma przechwalnie albo duza piwnice ze pomiesci ziemniaki to tak umnie niema ani jednego ani drugiego a kolejna sprawa ziemniaki musisz ciac zeby dac krowa bo my kiedys dalismy cale bo sasiedzi mowili ze daja i po co ciac to sie tak skonczylo ze weteryaz musial przyjechac wyciagac z gardla ziemniaka bo bykowi oczy z orbit chcialy wyjsc
Z kartoflami przy karmieniu krów trzeba uważać... jedna zeżre koszyk i nic jej nie będzie a druga ze dwie garście i się rozedmie... Dlatego ja kartofle dodaję tylko jako "dodatek" do kiszonki z QQ o śruty. tj. wiaderko na dwie krowy rozsypuje.
kumpel swoje przyzwyczaił żeby jadły w całości i worek 50 kg na dwie sztuki, pytałem się go czemu tak dużo a on tak: a co mam czekać do mrozów żeby mi zmarzły?
u sąsiada kiedyś się krowa w nocy urwała a w oborze na drugiej stronie miał wysypane kartofle... na rano była jak balon rozdęta położyła się i szlus pękła...
Gdzie te czasy jak byly kolumny do parowania ziemniaka - te uparowane to był dobry futer dla świn i bydla?
u nas w skerze mieli dwie... ale teraz weź se policz opał i prąd to nie warte tych kartofli jest.
Prawda - ale ziemniak już nie jest opłacalny jako pasza- zbyt pracochłonny.
kiedyś jak mieliśmy świnie to kartofli sadzone było 4 hektary na paszę i jeszcze 2 były na wczesne na handel... teraz sadzę aby 30 arów do jedzenia...
No te parowane w kolumnie to była piękna sprawa, jak było zimno w nogi to tylko wskoczyć w pryzmę i jak ta lala
a pachniało na pół wsi parowanymi kartoflami
teraz sadzę aby 30 arów do jedzenia...
No to ja Ci zdrowia życzę jak przejesz ziemniaki z 30 arów
U mnie z 25 arów utrzymanie ma de facto 4 rodziny i bydło tez sporo tego towaru zjada.
Marku jak się pędzi to i te 30 arów wyjdzie cele spożywcze
wiecie panowie krowa to sumnie glupie zwierze jak sie dopadnie to bedzie zarla az peknie wiec z tym to zawsze trzeba uwarzac a co do karmienia ziemaniakami jak ktowa niema poidla jak umnie to najpierw dostaja wode a potem pasze z tym ze zwierze przyzwyczaja sie do wszystkiego jak odrazu dasz z 25kg na glowe kartofli to moze jej zaszkodzic ale powoli zwiekszajac porcje nic sie nie dzieje w sumie od parowanych ziemniakow byla dla krow lepsza pasza a mianowicie brykiety jeszcze prostrze w karmieniu tylko aktualnie kto to stosuje to niewiem
cel sporzywczy dobre :D
nie nie pędzę bo nie piję % część na jedzenie część do sadzenia a i jałówką coś skapnie
U nas w polsce chyba nikt nie posadzil wczesnego- w Holandii tak i tam polapało mrozem gdzie klimat jest lagodniejszy informacja od mojego syna.
Strony Poprzednia 1 … 15 16 17 18 19 … 38 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Okopowe » ziemniaki 2010
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo