Temat: belki dachowe

Witam, Znów mam do Was pytanie, jako do doświadczonych.
bez zbędnych ceregieli.  -- mam troche belek z domu poniemieckiego ma w sumie ponad 100 lat, a nie jestem w sumie obeznany w temacie, a chcem sprzedć te belki, koles mi zaproponował 300 zł, za m3 ( sześcienny) a ja bardziej wole rozmowe o m2,
jak się lepiej opłaca, czy zaproponowana cena jest rozsądna ?. w przypadku 300 zł, za m2, ile wyjdzie po przeliczeniuna m2. wogóle może ktoś zna ceny takiego ustrojstwa.

2

Odp: belki dachowe

Taki materiał przelicza się na metry kubiczne lub bieżące a cena jest zależna od stanu,bynajmniej stare drewno jest o wiele lepsze od nowych świeżych belek

Transport lawetom do 10 ton 696364854 24 h

3

Właśnie wszystko zależy od stanu. 300 zł to nie wiele bo drewno opałowe kosztuje 100-150zł.
Jak nie ma próchna (ja u siebie w starym domu tak mam ) to minimum 1200zł m3. Jak bym miał jedna taką i i kilka gorszych to liczyłbym ją osobno.
Generalnie ostatnio troche porobiłem  a nowym drewnie i starym, ciesielka ( amatorska) i wykończenie. W starych belkach ukręcały sie wkręty, końcówki do wkrętarki, a nieuważne wiercenie mocna wiertarką groziło połamaniem rąk. Nowe drewno ładnie wyglada ale bardziej przypomina styropian. Jak nie uwaznie kręcisz wkręta to albo przeciągnie łepek na wylot albo zerwie i nie trzyma. Więc według mnie to stre powinno być co najmniej 2 x droższe od nowego. 3000 zł o!
Te nowe belki sa bez żywicy bo ktoś ją kiedyś spuścił i dlatego sa takie dupowate. one z pożądanym impregnatem moga nie wytrzymać  długo jak  te stare....

4

Ja mam po wujku stary dom z lat 20 tych wywiązka jak dzwon zdrowa tak samo okna i podłogi zdrowe nic nie zgnite a znowu u mnie na starej oborze dach ma jakieś ponad 50 lat (jak dobrze pamiętam) i muszę teraz na lato zmieniać bo próchno...

5

Te belki sa w super stanie. Nie sa zynite ani spruchniale. W chwili obecnei trzymaja dach. Ale budynek wymaga rozbiuri. Wiec mozna troce zarobic

6 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2013-03-22 23:25:29)

Nie oddawaj go temu łachudrze co Ci proponował 300 zł.
http://allegro.pl/stare-belki-ponad-100 … 95743.html tu m3 wychodzi po 4 tys bo są wyczyszczone :wow:

7

Jestem tego samego zdania co Krzysiek, ja u siebie mam już wymiane dachów poniemieckich i drzewo 100-150 letnie lepsze od  tego za tartaku, wymieniałem tylko skrajne krokwie .

mdw

8

Właśnie jest u mnie tartak i trę topole na dach. Świerk wszędzie spróchniał na starych dachach ale musi poleżeć jeszcze trochę.

9

Topolę? A nie masz sosny? A gdzie ten dach będziesz robić?

E 516 na części
Telefon 695 076 269

10

topola???? U nas to idzie na trumny. Z wierzchu laminat ala dąb a w środku sztywniak....

11

Ja też używam topoli i uważam, że to naprawdę dobry materiał.

12

topól na jakiś budynek gospodarczy to jeszcze może i bym użył ale na dom mieszkalny to na pewno nie. Mam 17 ha lasu i coś tam się wie. Wuja jest stolarzem i cieślą też bym, mówił że jak ma być więźba z topoli to musi być dużo zastrzałów. Ogólnie to sosna ale jak jej nie ma... to dobre jest to co jest smile

E 516 na części
Telefon 695 076 269

13

a jak to jest z tym m3, dla przykładu 

ile trzeba m2 na jeden m3.

14

matematyka się kłania.... m3
długość x szerokość x wysokość

15

Nie wiem ile w tym prawdy ale mój znajomy ma stodołę właśnie z topoli i mówi, że jej nic nie ruszyło żaden "kornik" jej nie chwycił.

16

Kriss powiedz że żartujesz z tymi metrami sześciennymi .

17

700 m2 dachu i wszystko od podstaw z topoli facet ma, stare dachy z topoli mają się dobrze, to co z sosny kruszy się pod ręką ( nie licząc zrobionych przez dziadka z słupów elektrycznych). Jedyna wada topoli to to że wije się jak głupia. Ale każdy ma swoje zdanie, ja topole miałem swoją, na deski jeszcze trochę dokupie bo zbrakło.

18

Sosna może się i kruszy ale tylko wtedy jak jest z robakiem bo inaczej nie ma szans. Stodoła u mnie ponad 100 lat stoi i cała ze sosny. Tam gdzie coś zaciekało z dachu to wiadomo mursz ale ogólnie to zdrowa

E 516 na części
Telefon 695 076 269

19

Tylko dawniej drzewa były wycinane od grudnia do lutego-marca a teraz tartaczka całym rokiem a to już nie to samo.

20

U nas też nikt z topoli nie robi wywiązki bo to drzewo jest po prostu za kruche... wszyscy z sosny robią, tylko owirki niekiedy z dębu ale cholernie ciężko się w niego gwoździe wbija.