541

Odp: Pszenica

Miałem muszelkę tylko raz i mogę powiedzieć że kłosa nie chroniłem bylo dobrze/bardzo dobrze. Ale co tu prowadzić jakieś dyskusje? Wszystko zależy od pogody. Puki co mamy wegetację skręconą o jakieś 30 dni. Jeśli wiosna dopisze to wszystkie zabiegi będa potrzebne. Ale jesli przyjdzie susza  i nie mówię o jakiejś tragedii ( taka majowo czerwcowa jak rok temu) to będzie moment... . pryśniesz w t1 zaraz T2 o T3 nawet nie zdążysz pomyśleć bo będziesz kombajn szykował.

542

Pajej - program UNIVO to Input na T2 i Fusaro na T2
Na początek pomyśl o T1 bo na T2 mamy jeszcze czas i poczekajmy na rozwój pogody. Nie ma co kupować na zapas.
Input to spiroksamina i protiokonazol. Jak nie będzie dużej presji mączniaka to powinno być ok. Spiroksamina da radę . Protiokonazol zatrzyma septoriozę liści i łamliwość.

Przy dużej presji mączniaka można pomyśleć o Capalo na T1 lub pokombinować coś z Wirtuozem + Tilt lub Tilt + Talius lub Bell + Kendo ......

543

tylko jest sprawa tego rodzaju ze samego inputa nie sprzedają, sprzedają tylko pakiet, jak zrobi sie wiosna to zadzwonie do domokrążcy niech cos kombinuje, jestem ciekaw co on wymyśli.
nie wiem czy dobrze kojarze, ale capallo nie ma rejestracji na zwalczanie łamliwości, ale z drugiej strony po stanowisku nie zbożowym dużej presji łamliwości nie powinno być

Rolnik z powołania:-)

544 Ostatnio edytowany przez rudemenes (2013-03-29 21:55:54)

To że nie ma rejestracji nie znaczy, że nie zwalcza. Capalo ma w swoim składzie metrafenon - jedna z lepszych substancji do zwalczania mączniaka i łamliwości...

Sprawdziłem - ma rejestrację na łamliwość, zgorzel, mączniaka i septoriozę...

545

Rejestracja danego środka nie jest taka ważna najważniejsze jest znajomość substancji czynnej i stężenia,bo ta sama substancja występuje wielu środkach a nie wszystkie mają rejestracje na dany gatunek zboża.

546

czyli capallo to dobry srodek? wychodzi jakies 175 zł/ha wiec na drugi zabieg zostaje 125zł

Rolnik z powołania:-)

547

za 287pln/netto /ha masz pak UnivoXpro - litr aviator + litr fandango
aviator możesz dać trochę mniej to będzie  taniej ( 0,8 litra )

548

a co myslicie i środku  ZAMIR 400EW? stosował ktoś

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

549

zamir =zafir tebukonazol + prochloraz 63pln/litr
jako składnik mieszaniny może być

550

Jaką zwyżkę plonu zauważacie przy ochronie fungicydowej pełnej, i z jednym zabiegiem?

551

zwyżkę ..  nie wiem   w sumie ciezko powiedzieć ale w jakości ziarna  jest różnica i to znaczaca

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

552

Wojtas  pisze prawdę  jest znacząca rożnica w jakości  ziarna  a zatem i  zwyzka w plonie.

553

Grzegorz89 napisał/a:

Jaką zwyżkę plonu zauważacie przy ochronie fungicydowej pełnej, i z jednym zabiegiem?

Jaką? Jak pisałem wyżej o muszelce wszystko zależy od pogody. Zeby wiedzieć trzeba by  co roku zostawić pasek bez ochrony i potem kosić osobno.
JA w ubiegłym roku miałem pasek 2m w życie bez oprysku bo mi opryskiwacz nie pasował. Prysnąłem tylko na chwasta i dałem spokój. O plonie nie będę nic mówił bo to skraj pola. Ale jeżeli chodzi o zdrowotność pryskane było na 5 w skali od 1-6 a to na skraju takie 3+, 4-. Z  tym ze po pierwszym zabiegu nie było widać różnicy, dopiero po drugim zabiegu było widać że oprysk nie doleciał.

554

W kwietniowym TAP jest dużo materiałów o ochronie zbóż i rzepaku, ale na razie nie jestem w stanie przeczytać tego (poza tytułami pisanymi dużymi literami) i przysposobić do siebie wink

555

Rudemenes co to za gazeta ???

556

Top Agrar  Polska smile

557

Dokładnie smile

558

Dzieki chłopaki przez ten śniegi mam małą depresje

559

Dobrze że nie ma mrozu  i jest okrywa  śnieżna - pamiętacie zeszly rok?- jak było z pszenicami.

560

Traktor ja zyje nadzieja że sniegu było wystarczajaco dużo. Było -25 przy gruncie śniegu w tym czasie było około 10 cm. Powinno wystarczyć.