Odp: Wiosna 2013
Plony będą takie same... natura nadrobi swoje... co do pszenicy to sąsiad kiedyś siał 5 grudnia po burakach, i ładne mu urosła z tego co pamiętam...
Dobrze gadasz natura zrobi swoje ...
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2013
Strony Poprzednia 1 … 33 34 35 36 37 … 80 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Plony będą takie same... natura nadrobi swoje... co do pszenicy to sąsiad kiedyś siał 5 grudnia po burakach, i ładne mu urosła z tego co pamiętam...
Dobrze gadasz natura zrobi swoje ...
Ja właśnie skończyłem nawożenie rzepaków RSM'em.
A co do nawozów wysianych w marcu to nie obawiam się o ani jeden kg azotu.
a ja ide spac bo jutro rozsiewacz w roli głównej.
A ja przed chwilą zjechałem z pola. Zorałem jakieś 0,70ha. I w cale jakoś mokro nie było, powiem że nawet dobre warunki. (co prawda to był to był ugór) Wypróbowałem nowy zakup pomęczyłem się z ustawieniem pługa do niego. I jakoś tak lepiej na duszy jak już gaz pod nogą był i świeże powietrze, a nie tylko ta zgnilizna za oknem. Ja z pogodą będzie ok to ruszam z talerzowaniem kolejnych 12ha ugoru potem orka i qq.
Terminy.... Moje dzisiejsze spostrzeżenia z pomorza.
Śniegu na niektórych kawałkach nie ma w ogóle, sa też miejsca gdzie leży 50cm np w porzeczkach. Powiedzmy średnio zostało 2 cm. Czyli tyle co nic. Ja nieśmiało planuje siewy na sobotę poniedziałek jeśli nie popada. Ale jak patrzę na puste rowy suchą piwnicę to zastanawiam się gdzie k... ten śnieg? Tez to widzicie?
No nie pytam chłopaków z południa....
Jutro jak przymozi jade na pszenicę i owies z azotemO deszczu ojciec też coś gadał. Patrzę na meteo i nie widzę żadnego konkretnego deszczu przez 3 dni ....:nie_wiem:
Tu http://www.meteox.co.uk/forecast.aspx?v … p;c=poland
niby przepowiadają opady ale w ciągu kilku dni łącznie 5mm :hmmm:
dokładnie. Wody nie ma za dużo, u mnie rowy puste, ziemia nasiąka ale nic nie oddaje wody
Ja tam mieszkam w innej Polsce ,śniegu leży równo na polach powyżej 20cm i podejrzewam że może do końca tygodnia się rozpuści .Jednak żeby mówić o jakiejkolwiek uprawie to trzeba jeszcze poczekać pewnie następny tydzień ,a na pewno wegetacja nie ruszyła i jeszcze jej się trochę zejdzie przy tych dobowych temperaturach (w nocy ciągle -7)
u mnie pola gołe, wczoraj chciałem spróbować czy pójdzie wjechać piastem z wapnem... Miejscami kół od piasta nie było widać a już i tak są szersze więc narazie akcja czyszczenia rowów
wczoraj od 4 rano szło pięknie bo było -6. Dziś wyjechałem o 5 i już nie wszędzie dałem radę bo na termometrze 0. Jak nie popada deszcz to będę się bawił z łąkami bo na nie się wjedzie - w zboża już nie. A teraz śniadanie, oczy na zapałki i do pracy
Rozsypałem N pod owies i na pszenicę i z 0,5 ha żyta. Ładnie szło bo było -5. Tylko martwi mnie żyto. Dostało fest. wygląda dużo gorzej niż pierwszej wiosny. Od razu uprzedzam zwolenników późniejszych azotów że pierwsza dawka sypana w marcu nie miała na to wpływu.
To co dostało i to co nie dostało wygląda tak samo....
ja dziś załatwiłem pszenice ... pare kolein się zrobiło ... ale już po strachu nawóz dany ... po raz 2 ... teraz ino RSM i odzywki
U mnie wczoraj była ładna pogoda +8 i słoneczko, dziś +2 i śnieg pada. na polach lezacego sniegu prawie nie ma. roslinki zielone jakby wegetacje wznowiły pod sniegiem, bo ziemia była odmarznięta. Pleśni śniegowej nie ma choć na rzepakach jest więcej chorób niz pierwszej wiosny. Ogólnie przezimowanie ok tylko kiedy w koncu przestanie sypac snieg???
Właśnie wróciłem z pola gdzie jest pszenżyto myślałem że jest 10cm śniegu po odkopaniu okazało się że od 20 do 23 cm wniosek taki że wiosna zatrzymała się na Wiśle.
U mnie znowu pada co się dzieje?
Grzegorz nie strasz... jak pada u Ciebie to i do mnie może dojść...
U mnie tu gdzie śniegu było mało to jest jeszcze ziemia zamarznięta, a tu gdzie więcej, to pewnie do końca tygodnia poleży...
Ja ten deszcz z chęcią przygarnę bo prędzej śnieg się roztopi.Był dziś gość po owies to mówił że koło Szczecina widział rolników z pługami czy to możliwe?
Jak w nocy nie będzie padać to jutro jadę z nawozem a i może pod jare z pługiem spróbuję wjechać
A u mnie sypał tak śnieg wczoraj że na 50m była widoczność max.. masakra. a dziś słoneczko i wgl ładnie. Aby ten tydz był ładny to za 2tyg można w pole ruszać.
W dzień czuć już wiosnę, wiaterek a w niedzielę było +10 stopni ale w nocy ciągle minus. Miejscami prawie nie ma już śniegu.
ja na piachach będę coś działał koło soboty...
No w Szczecinie nie widziałem, ale koło to wszystko mozliwe bo od soboty mamy tutaj ładną pogodę, snieg juz znikł, rano jest tak do 5 stopn mrozu a w dzień do 10 na plusie, mam nadzieje ze ruszy wegetacja i w weekend pojade z nawozem.
Strony Poprzednia 1 … 33 34 35 36 37 … 80 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2013
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo