721

Odp: Wiosna 2013

a może tak- pług, brona 20, siew.

722

też bym przeorał i na orkę sypnął 250- 300 kg / 1 ha kredy pastewnej woreczek 30 kg 10 -11 zł

723

ja wywiozłem dzisiaj nadmiar gnojówki na 6 klasę i powiem wam że mokro nie było.... koło piątku zacznę siać owies.

mpopis napisał/a:

Też tak ugory uprawiałem. Jak mocny traktor to lepiej orać darń niż ją najpierw męczyć talerzówką i potem się wszystko na pługu zapycha.

725

Dzisiaj posialiśmy trochę nawozu i nawet żadnych kolein nie zrobiliśmy, niestety zostały mi górki a tam na razie nie wjadę, pod jare też udało się zaorać ale mokro było

726

No to zacząłem prace polowe, 4ha śniegu zabronowałem. Warstwa do 35cm na wierzchu zlodowaciała i odbijająca całe słońce, a pod spodem twardo jak kamień.

727

Wszystkie  chwyty dozwolone   ale jak ma wyjść sztacheta  skiba   jak to uprawić ?   Jak ,ma wyjść mokro  to lepiej to zostawić  i poczekać  na mokradle nigdy  nie będzie plonu i na dodatek kupa bezsensownych  uprawek   bez efektu - wg lepiej poczekać  aż obeschnie .

728

widzę że na niektóre sprawy mamy podobne zdanie.

729

No moje żytko ciężko wygląda pleśń śniegowa swoje zrobiła

730

Nieraz zasiałem owies prawie że w błoto  , pszyszło słonće i tak zabiło że zeszłó 70% , wiec lepiej w suche siać

mdw

731

marian892 napisał/a:

No moje żytko ciężko wygląda pleśń śniegowa swoje zrobiła

moja hybryda po ostatnim śniegu też dostała kopa ale korzeń puszcza pędy.

732

niewydostanieszsie napisał/a:
mpopis napisał/a:

Też tak ugory uprawiałem. Jak mocny traktor to lepiej orać darń niż ją najpierw męczyć talerzówką i potem się wszystko na pługu zapycha.

Ja właśnie powiedziałbym że jak ma jak niech potnie talerzówką to mu się ładnie rozsypie. Jak nie ruszy tej zrośniętej mokrej góry to się tylko odłoży, i nic nie zaoszczędzi. Będzie po pługu więcej doprawiał. Wszystko zależy jaki ogór. Chyba że nie jest zszyte, to można od razu pług. Ja tak robiłem i byłem zadowolony.

733

ja jak zaoruje łąki to najpierw konkretnie spalić roundupem i potem od razu orać. Wszystko ładnie się zaoruje i potem obrabiam tylko gołą ziemią

E 516 na części
Telefon 695 076 269

734

Perzu nie ma jest trochę traw i to różnych. Są miejsca bardziej i mniej zarośniete.  Będę siał owies więc prysnę sobie rundapem po siewie chyba że się gówniano zasieje....
O zapychanie pługa sie nie martwię bo mam b 201 wink.
Skłonił bym się do zaorania tak jak jest, ale chcę to załatwic tak by wilk był syty i owca cała. Przyoranie tego wymagało by orki na 25 27cm a to wiosną nie zalecane przynajmniej pod zboża.
Chyba pojadę po tym raz talerzówką  i jak zobaczę że jakoś to się pocieło to puszczę pług na 18-20cm.
No zobaczę. Jak piszecie  ugór ugorowi nie równy......
Dzięki za wskazówki

mpopis bronowanie sniegu????? wink Fajnie to musiało wyglądać;) A jakie trzeba mieć brony do tego, jakieś specjalne? A na poważnie to nie głupi pomysł. Taki "zabieg" może przyspieszyć wejście w pole o dzień może dwa. A jak się okaże że ten dzień czasu wystarczył by zasiać przed jakimś poważnym deszczem który  znów uniemożliwi prace....
A głupie miny sąsiadów bezcenne...... wink

735

Nie wiem ile czasu na to masz ale jak zrobisz talerzówką trochę głębiej i zaraz potem orać to będzie się wszystko pchało i zapychało przy 18cm.głębokości orki .

736

Ja orząc łąki też przerabiałem to że najpierw talerzowałem a później orka i efekt był taki ja pisze Koseś a pryskając najpierw i tylko pług to jest cacy.

E 516 na części
Telefon 695 076 269

737 Ostatnio edytowany przez bartek (2013-04-11 08:23:41)

Krzysiek ustaw talerzówkę tak żeby tylko cięła a nie przewracała i talerzuj na raz. Na uwrociach nie talerzuj bo tam będzie się najwięcej zabijał plug - wiem to z doświadczenia.

738

Patrzyłem na pogodę i chyba wjadę z nawozem dopiero jak obeschnie. Miałem nadzieję że uda mi się po przy gruntownym przymrozku. Nic, co ma być to będzie.

739

koseś napisał/a:

Nie wiem ile czasu na to masz ale jak zrobisz talerzówką trochę głębiej i zaraz potem orać to będzie się wszystko pchało i zapychało przy 18cm.głębokości orki .

Nie będzie źle  tylko trzeba przebronować przed pługiem. Przypomniało mi się że kiedyś usługowo z 0,5 ha tak robiłem. Najpierw z talerzowałem, dostałem $$$$ a potem chłop przyszedł bo unia nie dawała rady tego przewrócić..... zapiąłem potwora do B 201 i poszło pięknie. Fakt że te ugory się troszkę różniły...

740

Ja dziś jadę orać 3 ha ugorów i nie wiem czy dam radę bo są miejsca mokre. Tylko, że ja będę orał tak na 25-30 cm bo jest tam trochę korzeni hmm. Przy okazji będę testował nowy nabytek a jak się nie sprawdzi to jeszcze phx stoi smile. Tylko, że ja mam zamiar tam zasiać grykę na pierwszy rok.

A te chabazie to masz wysokie ? Skoro masz B - 201 to przecież te pługi dobrze kryją. Po zimie to raczej jeszcze wszystko przyklepane. Ja to bym od razu pług i ogień.