Odp: Wiosna 2013
Zasiałem dzisiaj owies szło elegancko
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2013
Strony Poprzednia 1 … 36 37 38 39 40 … 80 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Gratulacje bo ja na razie mogę pomarzyć o siewie więc czyszczenie i sprzedaż do siewu wchodzi w grę.
To gratulacje.Ja uprawiłem ściernisko i posiałem nawozy i tyle a teraz pada deszcz. Sławek 77 tak na marginesie ,dokładniej z kąd jesteś .
Międzychód
Ja gdybym mial wykonać orke to wybrał bym wariant uprwawowy w obecnej chwili orka wg mnie to toto lotto - zresztą nie jestem zwolennikiem orki wiosennej - ale coż nie u każdego można bylo wykonać jesienią .
Ja dzisiaj zarównałem bruzdy talerzówką i jutro mam w planach uprawiać i siać owies.
ja o siewach na razie nie mysle jest mokro i jeszcze dolewa (deszcz pada)
Śnieg stopniał w dwa dni a pole ... no cóż jak gąbka nasiąknięte wody i w dodatku cały dzień pada ;(
Dobrze że jeszcze nie wysiałem saletry u mnie też mokro cały czas pada na polach zaczynają się tworzyć jeziorka rowy pełne, ale patrząc na kalendarz to robi się nie ciekawie.
ja dzisiaj hektar piachów uprawiłem...
Zrobiłem próbę siły kiełkowania owsa. Ręcznik papierowy złozony 4 razy, nasionka, jedna warstwa papieru na wierzch i woda dość sporo ale tak by nasiona nie pływały. Wszystko w naczyniu o głębokości 5 cm i zawinięte w folie by nie wysychało. Mineło 7 dni. I k.... a mam 7 kiełków najdłuższy ma 4 cm a najmniejszy 1 cm a reszta nic !!!! 7 na 100!
Owies nie był pryskany rundapem przed koszeniem....
Szagier ma to samo tylko że on pryskał.
W zeszłym roku brałem nowe nasionka sypnął koło 6t/ha gęstość w normie.
Na swoje "stare pola" mam kwalifikat to miało iść na nowy zakup i dupa. Co jest?
Niemożliwe, żeby tak słabo wyszło musiałeś próbe żle zrobić , czhyba że owies jakiś hybrydowy?
Ja jak robię próbę kiełkowania to biorę talerzyk na to watę i na wierzch rozkładam nasiona ( nie przykrywam ich niczym ) co dziennie doleję troszkę wody i zawsze wychodzi ( na wiosnę sprawdzałem jęczmień stary jak świat i wyszło 91) , słaby materiał rozumiem 30-40 ale 7 aż się wierzyć nie chce
dzisiaj znajomy wparował do mnie swoim sprzętem gnój rozwalić,2 X Massey 6180+Joskin 12 ton + Jcb. W 3,5godziny rozdrucili gnój co woziłem przez cały rok. 42 gnojary po około 12 ton i wszystkie pełne sypane, 8 hektarów nawiezione bez żadnej kupki gnoju tylko wszystko równomiernie rozrzucone. Tylko przeszły takie dwie konkretne fale deszczu i musiałem przestać oranie,pod koniec musiałem odhaczyć pług żeby podciągać traktory z gnojarami, rusek dał radę
2 hektary owsa zasiałem
widzisz Krzychu a jeszcze pare dni temu beczałeś że kiedy to w pole dasz rade wjechać a tu proszę... Nie ma co zawczasu lamentować
w moich oziminach to na razie kaczki pływają, nie wiem czy w tym tygodniu zasieję owies
Laszek, ale teraz mam kilka dni wolnego z siewem bo na resztę kawałków nie da rady wjechać
No cóż wiosna rolnikow nie rozpieszcza ale ten tydzień pewnie pozwoli chociaż wykonać cokolwiek w polu gdzie nie jest mokro- myśle ze z dnia na dzień będzie lepiej ?- też szykuję sie do siewu jarki niedużo 1ha jako poprzeczki pod kombajn do ziemniakow a o ziemniakach na razie mogę zapomnieć ?
Na ziemniaki ziemia zimna troche jeszcze , ja chyba poczekam z nimi na początek maja.
Strony Poprzednia 1 … 36 37 38 39 40 … 80 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2013
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo