781

Odp: Wiosna 2013

U nas pierwsza dawka była na początku marca przed śniegiem.

782

bo sprwa tego typu że dostałem dziś dizerżawę ... jutro  jadę to orać jak się da ..  pole leży odłogiem 3 lata chwasty na 1.5metra    będę bronował i orał    pewnie cały dzień zabawy  zejdzie ..  mam w planie jeszcze  rzepak opryskac  odrzywką   i starszy moze saletry dosypie ..  po  przelustrowaniu   korzeń około 2-3cm średnicy  i kwiatostan  widac .... będą chyba tylko badyle bez odnóg  będzie chyba ciężko ..  całe szczęście ze zimowa się wzieła do roboty     będzie chyba dobrze 

jęczmień ozimy zdało by się na grzyba jechac bo coś  żółty  (słaba zieleń ) ale jak na razie jeszcze wszystko pływa po roztopach ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

783

Wojtas ile szarpnąłeś jak nie tajemnica?

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

784

No jaw sobotę zasiałem z ojcem 4 ha pszenicy jarki. Jutro druga dawka na rzepak i może jęczmień jak wjadę

785

mało   ale za fajną kase    3.3ha za 2 tys czynszu  i moje dopłaty ...   
a w tym co  startowałem z ANR to  śmiech na sali    do dziś nie mogę wyjsc ze zdumienia
  umowa do końca sierpnia  czynsz na start 1.2t z ha dobili do 3.95t z ha ... i  bez prawa pierwokupu ,  do tego dzierżawca płaci podatek  i bierze dopłaty ....  tyle że pole z pszenica  tylko się nie zapytałem   czy trzeba zostawic pole zasiane czy  może ściernie ... tak czy siak  na mój rozum   wyjdzie że trzeba dołożyć do tego interesu około 1000 zł do ha  patologia ale cóż ...

niech mi ktoś powie jak się taki czynsz dizerżawny  ma do ceny ziemi bo na to jest jakis przelicznik  o ile dobrze wiem  czy to nie jest czasami 10krotnosc  czynszu ??

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

786

Trzeba było robic zdjecia tych debili bym córką pokazał i powiedział tak wygląda półgówek....
Gdyby jeszcze było prawo pierwokupu....
ciekawe jak  będą wyglądały ceny ziemi za rok a może za pół roku jak unia zlikwiduje kredyty z dopłatami...

787

Wojtas - a rzepak ma na tyle odbudowaną masę zieloną, że warto podawać odżywki - nie za dużo pójdzie w ziemie ??

A co do żółtego jęczmienia - to nie grzyb, to wirusówka - nic z tym teraz nie zrobisz. Jęczmień to "przerobi" a na przyszłość - na jesień wykonaj zabieg przeciw mszycom .....

Ja dziś w rzepak wchodzę i truję robale. Rzepak rośnie w oczach, ale mam małe wątpliwości w to co pisałem, że zakwitnie ok 5 maja ....

788

Próbowałem siać dziś... ledwie wyjechałem z jednego kawałka. Ogólnie nie jest źle, oprócz tego że rzepak poszedł jak z procy.

789

mi się udało dziś zruszyć tak około 5ha. teraz łubin czyszcze i jak się da to może go w środe zasieje...

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

790

Ja pochowałem dzisiaj babcię. Jutro ruszam najpierw na ugory potem zobaczę jest cień szansy że przeskoczę z agregatem przez bagienka....

791

kolega dzisiaj tak posadził JD że musiało przyjechać 7 ciągników żeby go wyrwać

Transport lawetom do 10 ton 696364854 24 h

792

To jest urok tej wiosny  jeszcze nie jeden ciągnik  zaliczy  wyciąganie ?- równanie  kolein- masakra?- ale każdy probuje  a noż  pójdzie ?

793

a u mnie udało sie nawozy porozsiewac , ruszyłem agregatem kawałek na próbę i w miare idzie , jutro ruszam na całego

794

nawozy rozsiałem po żytach i jeszcze udało mi się 1.5 hektara owsa zasiać. Jak dobrze mieć dobrego sąsiada co agregat siewny pożyczy big_smile hehe ale muszę pomyśleć o własnym.

795

Krzychu - widzę że Ty  masz najwieksze postępy w pracach polowych  na tym forum  - to efekt lekkich  gleb   - czy po prostu  masz taką motywację  po tej dlugiej  zimie ?

796

lekkie gleby cięższe czekają na kukurydzę

797

zaorane nawóz posiany i  do tego   uprawione  z rana posieję  i zawałuję ,  przekręce na wąskie koła ciągnik i w opryski ...   pszenica odżywką  a rzepak  RSM 

rudemenes  na jesien jechałem  jęczmień na robala , grzyba i chwasta  więc ten kolor mnie niepokoi  ale to poraz pierwszy  jest jęczmień

798

na oziminy mam to za 30zł netto http://www.compo-expert.com/pl/produkty … aktiv.html po litrze...
Polecicie coś na ploniarkę. jeszcze jej nie ma ale zaraz się pokaże...

799 Ostatnio edytowany przez Laszek (2013-04-15 21:30:10)

w sobote rozwieziony gnój, dziś zaorany i jeszcze jedno pole też zaorane, ogólnie nie było źle ale paliwa poszło więcej ze względu na poślizg z tym że nie mam na co czekać. Wojtas co do jęczmienia ozimego wiosną to już tak ma że nieciekawie wygląda ale się weźmie

E 516 na części
Telefon 695 076 269

800

Ja dziś zaliczyłem 6 zatopień ch.. mnie strzelił nie mam już nerw czekać.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."