Odp: Wiosna 2013
U nas pierwsza dawka była na początku marca przed śniegiem.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2013
Strony Poprzednia 1 … 38 39 40 41 42 … 80 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
U nas pierwsza dawka była na początku marca przed śniegiem.
bo sprwa tego typu że dostałem dziś dizerżawę ... jutro jadę to orać jak się da .. pole leży odłogiem 3 lata chwasty na 1.5metra będę bronował i orał pewnie cały dzień zabawy zejdzie .. mam w planie jeszcze rzepak opryskac odrzywką i starszy moze saletry dosypie .. po przelustrowaniu korzeń około 2-3cm średnicy i kwiatostan widac .... będą chyba tylko badyle bez odnóg będzie chyba ciężko .. całe szczęście ze zimowa się wzieła do roboty będzie chyba dobrze
jęczmień ozimy zdało by się na grzyba jechac bo coś żółty (słaba zieleń ) ale jak na razie jeszcze wszystko pływa po roztopach ...
Wojtas ile szarpnąłeś jak nie tajemnica?
No jaw sobotę zasiałem z ojcem 4 ha pszenicy jarki. Jutro druga dawka na rzepak i może jęczmień jak wjadę
mało ale za fajną kase 3.3ha za 2 tys czynszu i moje dopłaty ...
a w tym co startowałem z ANR to śmiech na sali do dziś nie mogę wyjsc ze zdumienia
umowa do końca sierpnia czynsz na start 1.2t z ha dobili do 3.95t z ha ... i bez prawa pierwokupu , do tego dzierżawca płaci podatek i bierze dopłaty .... tyle że pole z pszenica tylko się nie zapytałem czy trzeba zostawic pole zasiane czy może ściernie ... tak czy siak na mój rozum wyjdzie że trzeba dołożyć do tego interesu około 1000 zł do ha patologia ale cóż ...
niech mi ktoś powie jak się taki czynsz dizerżawny ma do ceny ziemi bo na to jest jakis przelicznik o ile dobrze wiem czy to nie jest czasami 10krotnosc czynszu ??
Trzeba było robic zdjecia tych debili bym córką pokazał i powiedział tak wygląda półgówek....
Gdyby jeszcze było prawo pierwokupu....
ciekawe jak będą wyglądały ceny ziemi za rok a może za pół roku jak unia zlikwiduje kredyty z dopłatami...
Wojtas - a rzepak ma na tyle odbudowaną masę zieloną, że warto podawać odżywki - nie za dużo pójdzie w ziemie ??
A co do żółtego jęczmienia - to nie grzyb, to wirusówka - nic z tym teraz nie zrobisz. Jęczmień to "przerobi" a na przyszłość - na jesień wykonaj zabieg przeciw mszycom .....
Ja dziś w rzepak wchodzę i truję robale. Rzepak rośnie w oczach, ale mam małe wątpliwości w to co pisałem, że zakwitnie ok 5 maja ....
Próbowałem siać dziś... ledwie wyjechałem z jednego kawałka. Ogólnie nie jest źle, oprócz tego że rzepak poszedł jak z procy.
mi się udało dziś zruszyć tak około 5ha. teraz łubin czyszcze i jak się da to może go w środe zasieje...
Ja pochowałem dzisiaj babcię. Jutro ruszam najpierw na ugory potem zobaczę jest cień szansy że przeskoczę z agregatem przez bagienka....
kolega dzisiaj tak posadził JD że musiało przyjechać 7 ciągników żeby go wyrwać
To jest urok tej wiosny jeszcze nie jeden ciągnik zaliczy wyciąganie ?- równanie kolein- masakra?- ale każdy probuje a noż pójdzie ?
a u mnie udało sie nawozy porozsiewac , ruszyłem agregatem kawałek na próbę i w miare idzie , jutro ruszam na całego
nawozy rozsiałem po żytach i jeszcze udało mi się 1.5 hektara owsa zasiać. Jak dobrze mieć dobrego sąsiada co agregat siewny pożyczy hehe ale muszę pomyśleć o własnym.
Krzychu - widzę że Ty masz najwieksze postępy w pracach polowych na tym forum - to efekt lekkich gleb - czy po prostu masz taką motywację po tej dlugiej zimie ?
lekkie gleby cięższe czekają na kukurydzę
zaorane nawóz posiany i do tego uprawione z rana posieję i zawałuję , przekręce na wąskie koła ciągnik i w opryski ... pszenica odżywką a rzepak RSM
rudemenes na jesien jechałem jęczmień na robala , grzyba i chwasta więc ten kolor mnie niepokoi ale to poraz pierwszy jest jęczmień
na oziminy mam to za 30zł netto http://www.compo-expert.com/pl/produkty … aktiv.html po litrze...
Polecicie coś na ploniarkę. jeszcze jej nie ma ale zaraz się pokaże...
w sobote rozwieziony gnój, dziś zaorany i jeszcze jedno pole też zaorane, ogólnie nie było źle ale paliwa poszło więcej ze względu na poślizg z tym że nie mam na co czekać. Wojtas co do jęczmienia ozimego wiosną to już tak ma że nieciekawie wygląda ale się weźmie
Ja dziś zaliczyłem 6 zatopień ch.. mnie strzelił nie mam już nerw czekać.
Strony Poprzednia 1 … 38 39 40 41 42 … 80 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2013
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo