Temat: hodowla trzody chlewnej,chlewnie i wyposażenie

założyłem ten woątek gdyż mam kilka dylematów dotyczących chlewni.
mam 90 tuczników 8 macior. dokupuje rocznie 30 ton zboża. A pytanie dotyczy zrobienia wyciągu (jaki) w chlewni 9x20 ?? drzwi są szerokości 3 m i są przy ścianie. budynek jest nastawiony na płytką sciółkę i jest podzielony na 8 zagród. Jaki wyciąg wstawić ??

2

Odp: hodowla trzody chlewnej,chlewnie i wyposażenie

zrób ganek gnojowy na traktor

E 516 na części
Telefon 695 076 269

3 Ostatnio edytowany przez bamreras (2013-03-24 21:18:30)

dokładnie jak laszek mówi.

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

4

Pany  jak myślicie lepiej wyciąg czy jak jest gdzie to wypychać ciągnikiem z turem? Chodzi mi o byczki tak koło 25 na stronie w uwięzi?

Posiadam części do sieczkarni, kombajnów i traktorów Fortschritt, silników IFA 6 i 4- cyl. Kom- 505857445
http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=1726

5

Taniej będzie wypychać ciągnikiem no i ciągnik jeszcze do czegoś innego się przyda

6

Turem gnój wypchniesz i koszonki, słomy, siana przywieziesz...

E 516 na części
Telefon 695 076 269

7

nie wchodzi  w grę wypychanie traktorem chodzi mi o wyciąg !

8

Wyciąg przy świniach .. ? rzadko spotykane chyba. Mam przy dojnych szynowy a do bydła robię pod tura... Najgorzej jak po zamarza w zime ...

9

Miałem przez ponad 30 lat wyciąg łańcuchowy w chlewni ,pętla miała około 70m. Obornik wywalało się dosyć dobrze ,ale jak tylko trochę słomy pod koła wlazło to od razu spadała albo pękały ogniwa .I tak się męczyliśmy do czasu ....... jak zrobiłem małą ładowarkę a kanały zalałem betonem i już nigdy bym nie nie wrócił do żadnego wyciągu !

10

Tak jak pisze koseś, ucz się również na błędach innych bo życie jest zbyt krótkie żeby tylko na własnych.

11

Taniej będzie wypychać ciągnikiem not any my spouse and i ciągnik jeszcze complete czegoś innego się przyda.

12 Ostatnio edytowany przez bamreras (2013-04-18 09:30:59)

He he... pierwsza kobieta na forum. Szkoda tylko że spamerka... smile
Kamilz twoja znajoma chyba bo twoje posty powtarza smile

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

13

He he pewnie tak, ale szkoda że mi takie angielskie słówka  wtrąca których nie znam smile

14

nie będę rozwalał ściany tylko poto żeby wjechać  traktorem. Wyciąg szynowy będzie najtrwalszy

15

bamreras napisał/a:

He he... pierwsza kobieta na forum. Szkoda tylko że spamerka... smile
Kamilz twoja znajoma chyba bo twoje posty powtarza smile

Już kiedyś była kobieta jeśli dobrze pomiętam .Była geedetką chyba .Tak więc szanujmy kobiety aby były na tym  fajnym forum i pamiętajmy że bez kobiet nijak żyć .Oczywiście jeśli to KOBIETA.ALEchyba nie ten wątek .Mam świnki ale widełkami widełkami niestety

TEN NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW KTO NIC NIE ROBI big_smile

16

Jakie macie sposoby na upalne dni w chlewni.
Największy problem jest w dużych kojcach grupowych, ja kilka lat temu u siebie wdrożyłem patent kolegi zamgławianie prostym sposobem. Otóż przy wyjściu na poidła w karmikach wstawiony dodatkowy trójnik w niego wkręcona 1 m rurka 1/2 cala lekko do góry na końcu jej przelotowy zawór kulowy odkręcony minimalnie tak że tryska jakby z igły 1 mm i na środku kojca spada delikatna mżawka, polecam proste i skuteczne rozwiązanie.

17

http://www.farmer.pl/srodki-produkcji/b … m,747.html jak myślicie sprawdziło by się to w chlewni ?

18

na upalne dni w chlewmi to dwie ważne rzeczy chlew musi być ocieplony styropianem w zime nie marźnie a w lato nie przegżewa no i bez wentylatora to sie nie obędzie ja mam 500mm multifan +sterownik z alarmem działa to bez problemu.  a do usuwania obornika przy trzodzie to tylko  beczka i ruszt ja innej możliwości nie widze. przy bydle to sie zgodze że ciągnik i wypychanie bo tak mam ciapek ze turam do wypychania u mnie sie to sprawuje

19

Wracam do wątku. Koledzy mam pytanie czym może byc spowodowane spadek liczebności miotu u macior ? U mnie maciory rodzą od 5 do 8 prosiaków. Przed laty ( 5, 6 lat ) w miocie było po 10, 15 prosiaków. Od lat karmimy tą sama pasza. Proszę o podpowiedzi

20

Spóźnione krycie. Przejdź na dwukrotne(wczesne z poprawką) i będzie 10-12.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia