841

Odp: Wiosna 2013

Już myślałem o siewie buraka, a tu chyba deszcz od was chłopaki idzie. Zimno się zrobiło i wiatr. Zobaczymy co ranek przyniesie. Mam nadzieję że bardzo mi nie uklepie tych zalewajek które dziś rozdarłem. A propo kulawych smile też coś kuleję  tarniny wycinałem i chyba mi przy kostce została kolka, noga napuchła już ledwo chodzę. Ale nic nie mogę wydłubać. Trzeba brać komórkę ze sobą! big_smile

842

traktor  u mnie wczoraj posadzili a dziś gość u nas 2 ha posadził   ziemia  w pyłek rozbita więc  musi być już ok ...  najważniejsze pierwszy raz ruszyć a na drugie dzień już jest ok
wiosna wszystko wyssie

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

843

Tu jest inny problem  jak niemcy zrobili drenarke  tak do dzisjaj tego nikt nie robil i pewnie nie zrobi   i tu jest caly  problem  z wilgotnością gleb?- to jest dobre na lata suche ale nie mokre ?

844

Grzegorz89 buraki w kwietniu ?? u nas jak jeszcze była cukrownia i się siało to zawsze około połowy maja po "ogrodnikach" bo jak wcześniej ktoś posiał przyszedł później nawet -1 przymrozku i szlak je trafił jak akurat wschodziły... wszystko czarne było.

845

Widziałem filmiki jak pomorze siało już pod koniec marca. Z reguły buraki wschodzą ok 1.5 tygodnia. Przymrozki jeśli będą duże to pewnie przypalą ale bardziej boję się o suszę. Najgorsze że odbiór na początek września, a wtedy dopiero porządny cukier zawiązują, i jeszcze dobrej odmiany nie dostałem. No trudno ziemia się bieli, a miejscami jeszcze śnieg leży. W malinach jezioro a u sąsiadki pod domem źródło wybiło. Piwnica zalana, straż wypompowała wodę i teraz cały czas leci woda z dziury w fundamencie, którą wybili. Może jakieś cudowne źródełko big_smile

846

Powtórzę - w ubiegłym roku siałem buraki w okolicach 25 marca smile

847

może teraz są jakieś inne odmiany kiedyś połowa maja to był termin siewu buraka.

848

w maju to chyba jakieś przesiewki. u mnie wszyscu juz posiali

849

żadne przesiewki wszyscy siali w połowie maja bo burak delikatny jest i zmarznie tak samo łubin i kukurydzę w połowie maja wszystko.

Łubin sie sieje jak tylko ziemia rozmarznie. W tamtym roku mi po siewie powschodził i przyszło minus 6-7 i wytrzymał.

851

widać teraz są inne odmiany... ja łubinu nie sieje ale mój ojciec siał łubin i buraki to pamiętam że siało się w połowie maja... zresztą każdy kto to uprawiał tak siał bo jak jeden przestawił siewnik to inni  już swoich nie przestawiali tylko siali tym jednym po kolei

852

Ja też sieję buraka  ale czerwonego  odm. opolski - podłużny.  ale moj termin siewu dopiero  po 10 maja . ze wzgledu  na ich wielkośc  dlatego pożny  siew oraz niewielkie  nawożenie  - poto aby nie porosly  i byly w miarę jednakowe  - takie są wymagania   odbiorcy.

853

Ja łubin zawsze sieje równo ze zbożami, połowy maja jakoś sobie nie wyobrażam żeby siać.

E 516 na części
Telefon 695 076 269

854

bo teraz ze wszystkim się ludzie spieszą... jak by nie było zimy to by w styczniu siali.

855

Krzychu - u nas jak sprzyjała pogoda to pszenicę siali w styczniu po burakach.

856

Zmienia sie wszystko, każdy sie spieszy , nic nie poradzimy, ale n ie znacxzy że to jest dobrze jak sie coś robi żeby zrobić

mdw

857

Ale co Ci urośnie za łubin jak zasiejesz go w połowie maja? Chyba tylko na zielonkę... Tu nie chodzi o to żeby latać na pole jak ze sraczka tylko o to żeby było zasiane w odpowiednim terminie

E 516 na części
Telefon 695 076 269

858

może teraz są inne nasiona nie wiem... kiedyś wszyscy siali w maju a młóciło się na początku września... co do terminów to się do nich nie stosuje nawet nie wiem jakie dokładnie są. Sieje tak jak siał mój ojciec i reszta rolników z okolicy też tak robi.

859

Ja łubin posiałem dzisiaj. Chciałem uprawić pod kukurydzę ale nie da rady myślę że poniedziałek -wtorek wjadę

860

ja do siewu kukurydzy mam jeszcze bite 2 tygodnie