Odp: Wiosna 2013
Dziś skończyłem orać 20 ha pod jare,po niedzieli zasiać i zabrać się za opryski potem przyjdzie czas na czarne zioło.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2013
Strony Poprzednia 1 … 43 44 45 46 47 … 80 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Dziś skończyłem orać 20 ha pod jare,po niedzieli zasiać i zabrać się za opryski potem przyjdzie czas na czarne zioło.
scoda co to jest czarne zioło ?
kminek ?
150kg saletry tzn że jedyny dochód to dopłata.....
Dwa światy.
I czasami nie trzeba jakiś wielkich odległości. Kilka kilometrów ode mnie są gospodarze którzy sieją tylko grykę i żyto. I podobnie sypią nawozu.
Krzychu a może przejdź na ekologię dopłaty większe....
czarny pieprz?
20 IV a ja zasiałem łubin wąskolistny i jest to pierwsze obsiane pole 2,2 ha najsuchsze jakie mam, następne jeżeli nie popada najwcześniej w środę. Zaczepiłem opryskiwacz próba a tu leje się całym wężem jednej sekcji pękła plastykowa redukcja nakręcana na rurkę kwasówkę lance krukowiaka nie wiem czy taką dokupię a opryskać łubin trzeba najpóźniej we wtorek.
Krzysiek dopłaty z prawie 15 hektarów muszą starczyć na: 30 hektarów dzierżaw materiał siewny na 7 hektarów kukurydzy paliwo oprysk ,dokupić paszy dla krów bo i tak mi brakuje na wiosnę. Ten co nie ma hodowli nigdy nie zrozumie jakie są koszty utrzymania krów względem ceny mleka.
scoda co to jest czarne zioło ?
Jak cena dochodziła do 5 tyś za tonę to mówiono na to czarne złoto chodzi o grykę.
20 IV a ja zasiałem łubin wąskolistny i jest to pierwsze obsiane pole 2,2 ha najsuchsze jakie mam, następne jeżeli nie popada najwcześniej w środę. Zaczepiłem opryskiwacz próba a tu leje się całym wężem jednej sekcji pękła plastykowa redukcja nakręcana na rurkę kwasówkę lance krukowiaka nie wiem czy taką dokupię a opryskać łubin trzeba najpóźniej we wtorek.
czym będziesz pryskał ? ja mam 3 ha grochu do pryskania i 1,5 łubinu żółtego
łubin linurex 1,5 l/ha , groch linurex 1 l + command 0,2 l/ha
Androl mam takie cudo do opryskiwacza na zapasie więc jak nie dostaniesz w okolicy to śmigaj do mnie ,nie jestem pewien ale może jutro będę jechał na Wyszków po krzyżak wału napędowego to mogę podrzucić .
Ja już sie wyleczyłem z żyta i owsa...
koseś to jest to 0,5 cala jeżeli taki masz to zapraszam na kawę, nadrobisz jedynie 18 km
Na rzepak poszła ostatnia dawka saletry, na pszenicę przejechałem ze dwa razy i wyrznąłem koleinę, ledwie wyjechałem. Mokro i woda stoi jeszcze na polu. Niektórzy zaczynają dopiero uprawiać na lżejszych i suchszych kawałkach, wujo jeden jeszcze ani jednej dawki azotu nie rzucił na rzepak bo mokro i lgnie cały czas...
Cholera ale ja mam z gwintem wewnętrznym a z drugiej strony na zatrzask .
trudno awaryjnie dorobię metalową, a spotkamy się w czerwcu w Poświętnym.
androl zobacz w zwykłym sklepie hydraulicznym. Mają podobne cuda z mosiądzu...
Arnold może za ten korek podpasuj korek wlewu oleju od silnika motoroweru romet, mam taki i korek wydaje się taki sam. Powinien pasować od silnika dezamet 023
Laszek napisał/a:Ja się ciesze że wtedy nawóz w marcu posiałem. Gadałem dziś z przedstawicielem z Chemirolu to mówił że robili jakiś badanie-test w ich gospodarstwie koło Wągrowca i wyszło im że wykorzystanie nawozu wysianego w marcu jest na poziomie 90-95%
A tyle było gadania że straty itp.Ja w marcu dałem tylko 40 kg N/ha.Dzisiaj lałem rsm w dawce 160 kg/ha,zrobiłem też zdjęcia porównujące dokarmione i głodne- różnica ewidentna. Wczesny wysiew pierwszej dawki to podstawa nawet jak zima wróci na cały miesiąc.
http://i35.tinypic.com/2myai42.jpg
http://i34.tinypic.com/nccys5.jpg
http://i38.tinypic.com/2mzxvfm.jpg
I proszę stwierdzić czy jest różnica.
No jest ale które jest jest które na przykładzie 2 fotki ?
Czytalem posta Krzycha i go rozumiem nie każde gospodarstwo w polsce jest dochodowe na dzisjaj chodowla to straty a zbiory różne ? W Polsce dochodowosc jest niska wgospodarstwach i Krzychu nie jest wyjątkiem jest żle ale się o tym nie pisze bo taka jest polityka PO - ZSL on jest tylko człowiekiem który pracuje na roli na cięzki kawalek chleba w naszym fachu Nie dawajcie Mu minosów za to bo to żenujące .
Strony Poprzednia 1 … 43 44 45 46 47 … 80 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2013
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo