941

Odp: Wiosna 2013

zadam wam takie pytanie kto na nie odpowie ma + big_smile jaki jest najprostszy sposób na zapobiegnięcie wyleganiu zbóż ? dodam ,że stosował to mój sąsiad kolega mojego dziadka już jakieś 40 lat temu.

942

można do każdego źdźbła dowiązać tyczkę big_smile

...jak mawiał Sofronow.

943

rzadki siew...

944

otóż ten gość robił tak : zdam teraz relację tak jak opowiadał to dziadek. "Dziadek poszedł na łąkę kopić siano a ten sąsiad Jan miał zaraz za miedzą pole i miał tam pszenicę gęstą i wysoką bo ziemia klasa 3 i teren podmokły no więc dziadek sobie sianko kopi patrzy na to pole i oczom nie wierzy Jan jeździ po polu koniem z konnym walcem do wałowania buraków po siewie (może ktoś kojarzy taki wałek z pierścieniami  coś ala kolczatka) i wałuje tą pszenicę  no i dziadek z nim chwile stanął i mówi "Jonek tyś chyba całkiem zwaryjowoł taką pszynice nisczysz" a on na to Stefan jo ją ratuje bo by padła i nie było by nic. I co o dziwo jak ją przygniótł to chorowała pomału się podnosiła ale już nie była taka wielka, no i odchorowała swoje podniosła się i ziarno miał a tak by nie miał nic. Także antywylegacze też kiedyś znali wink

945

Witam, cięzki tydzień był smile nawóz na zboża gdzie dało sie wjechac poszedł na poczatku zeszłego tygodnia, po 170 kg saletry, na rzepak w zeszły poniedziałek oprócz marcowej 200 kg saletry poszło 170 saletry i przedwczoraj jeszcze 200 kg canu z Yary, wczoraj popryskany na robale, oprócz chowacza jest już słodyszek. Posiałem 10,5 owsa i 6,5 jeczmienia, owies agregatem w orke zimowa, a jeczmien w talerzowke bo na jesieni nie zdazylem wapna dac i teraz musiałem, a nie chciałem orac bo orka wiosenna to beznadziejna robota a wapno lepiej bedzie dizalac. W ciągu tygodnia tak ruszyło na polach ze masakra, wszytko piekni erosnie, chwasty tez..

946

ja dziś kończyłem siew jutro tylko kartofle wsadzę i biorę się za wywóz gnoju pod kukurydzę.

947 Ostatnio edytowany przez scoda19 (2013-04-23 21:51:12)

jack napisał/a:

a taki mocznik miałeś http://monolith46.pl/

Rok temu cały sezon jechałem na nim tylko że to była nowość i ja go kupiłem taniej niż zwykły mocznik.Ten inhibilator dobrze sprawdza się też po dodaniu do RSM.

948

ja jutro nawóz i uprawa pod qq, dzisiaj we wsi jeden gościu dopiero siał nawóz na żyto i pszenżyto ozime

E 516 na części
Telefon 695 076 269

949

czy siał ktoś z was kukurydzę siewnikiem z podsiewaczem mikroelementu oprócz podsiewacza nawozów jeśli tak to jakie efekty?? a może by tak zamiast mikroelementów wsypać tam mocznik i tej samej dawce dać co mikroelementy co o tym sądzicie??? bo chcę spróbować ale się trochę boję...

950

Tylko żeby mocznik do rozkładu nie wyciągnął Ci wilgoci wokół nasiona... Jak ziemia wilgotna i zapowiadane opady deszczu to może i tak. Ktoś musi pierwszy spróbować smile

E 516 na części
Telefon 695 076 269

951 Ostatnio edytowany przez androl (2013-04-24 10:02:56)

Mocznik siewką przed agregatowaniem ale tylko na wilgotnych polach na suchszych saletrzak, polifoska do podsiewacza, mikroelementy są w oborniku, tak robi kolega który sieje 40 ha kukurydzy i ma zawsze najlepszą, kukurydzy maks 80 tyś nasion.

bamreras + za podpowiedź z tą mosiężną redukcją

952

e.. nie ma za co...

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

A ja dzisiaj pół dnia w dupie. Rano orałem to mi urwało wentyl w tylnym kole dobrze że chociaż zdążyłem wyjechać na troche twardsze podłoże.

954

To ja lepiej ... Zdążyłem zrobić 2 ha pod jęczmień w poprzek agregatem i dupa ... Ubot zastrajkował ... Straciłem wysprzęglnik ,manszeta pieprzła  i sprężarka zaczęła stukać do tego powietrza nie nabija  .  Stary poczciwy Mti wrócił w łaski smile

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

955

ja dzisiaj nawiozłem na 1.5 hektara gnoju pod kukurydzę i odkryłem przy okazji że w moim zt323 wom włączony na 1000 obr. kręci się wolniej jak w zt300

956

no to spróbuję z hektar na próbę z tym mocznikiem a jakie efekty będą to wam napiszę dzięki za odpowiedzi smile

957

Ja mam wszystko zasiane i powałowane. Teraz wyglądam deszczu jak będzie miało padać to muszę sypnąć saletry pod porzeczki no i chyba ruszę z drugą dawką na żyta. Przynajmniej na piachu.

958

ja kiedyś jak miałem mniej ziemi to nie raz wałowałem przestałem to robić po tym, jak tak jakby dziś po południu uwałowałem pszenicę a w nocy przyszła ulewa... powschodziła piąte przez dziesiąte bo na glinie się skorupa zrobiła.

959

nie było mnie dośc długo bo miałem zatrzesienie pracy. nie wiem co u was bo nie mam czasu dokładnie czytac zdam relacje co u mnie
zboze posiane, facelia prawie, bo na jednym kawałku to zaliczyłem wtope i dałem sobie spokuj.
rzepak popryskany tebu i dostał 2 dawke N (4 wtopy) Dzis mam sadzic ziemniory. w tym tygodniu mysle jeszcze poprac na groszek i popryskac zboza na chwasty.

Rolnik z powołania:-)

960

dzisiaj pierwsze pole kukurydzy zasiane

E 516 na części
Telefon 695 076 269