Odp: Wiosna 2013
zadam wam takie pytanie kto na nie odpowie ma + jaki jest najprostszy sposób na zapobiegnięcie wyleganiu zbóż ? dodam ,że stosował to mój sąsiad kolega mojego dziadka już jakieś 40 lat temu.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2013
Strony Poprzednia 1 … 46 47 48 49 50 … 80 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
zadam wam takie pytanie kto na nie odpowie ma + jaki jest najprostszy sposób na zapobiegnięcie wyleganiu zbóż ? dodam ,że stosował to mój sąsiad kolega mojego dziadka już jakieś 40 lat temu.
można do każdego źdźbła dowiązać tyczkę
rzadki siew...
otóż ten gość robił tak : zdam teraz relację tak jak opowiadał to dziadek. "Dziadek poszedł na łąkę kopić siano a ten sąsiad Jan miał zaraz za miedzą pole i miał tam pszenicę gęstą i wysoką bo ziemia klasa 3 i teren podmokły no więc dziadek sobie sianko kopi patrzy na to pole i oczom nie wierzy Jan jeździ po polu koniem z konnym walcem do wałowania buraków po siewie (może ktoś kojarzy taki wałek z pierścieniami coś ala kolczatka) i wałuje tą pszenicę no i dziadek z nim chwile stanął i mówi "Jonek tyś chyba całkiem zwaryjowoł taką pszynice nisczysz" a on na to Stefan jo ją ratuje bo by padła i nie było by nic. I co o dziwo jak ją przygniótł to chorowała pomału się podnosiła ale już nie była taka wielka, no i odchorowała swoje podniosła się i ziarno miał a tak by nie miał nic. Także antywylegacze też kiedyś znali
Witam, cięzki tydzień był nawóz na zboża gdzie dało sie wjechac poszedł na poczatku zeszłego tygodnia, po 170 kg saletry, na rzepak w zeszły poniedziałek oprócz marcowej 200 kg saletry poszło 170 saletry i przedwczoraj jeszcze 200 kg canu z Yary, wczoraj popryskany na robale, oprócz chowacza jest już słodyszek. Posiałem 10,5 owsa i 6,5 jeczmienia, owies agregatem w orke zimowa, a jeczmien w talerzowke bo na jesieni nie zdazylem wapna dac i teraz musiałem, a nie chciałem orac bo orka wiosenna to beznadziejna robota a wapno lepiej bedzie dizalac. W ciągu tygodnia tak ruszyło na polach ze masakra, wszytko piekni erosnie, chwasty tez..
ja dziś kończyłem siew jutro tylko kartofle wsadzę i biorę się za wywóz gnoju pod kukurydzę.
a taki mocznik miałeś http://monolith46.pl/
Rok temu cały sezon jechałem na nim tylko że to była nowość i ja go kupiłem taniej niż zwykły mocznik.Ten inhibilator dobrze sprawdza się też po dodaniu do RSM.
ja jutro nawóz i uprawa pod qq, dzisiaj we wsi jeden gościu dopiero siał nawóz na żyto i pszenżyto ozime
czy siał ktoś z was kukurydzę siewnikiem z podsiewaczem mikroelementu oprócz podsiewacza nawozów jeśli tak to jakie efekty?? a może by tak zamiast mikroelementów wsypać tam mocznik i tej samej dawce dać co mikroelementy co o tym sądzicie??? bo chcę spróbować ale się trochę boję...
Tylko żeby mocznik do rozkładu nie wyciągnął Ci wilgoci wokół nasiona... Jak ziemia wilgotna i zapowiadane opady deszczu to może i tak. Ktoś musi pierwszy spróbować
Mocznik siewką przed agregatowaniem ale tylko na wilgotnych polach na suchszych saletrzak, polifoska do podsiewacza, mikroelementy są w oborniku, tak robi kolega który sieje 40 ha kukurydzy i ma zawsze najlepszą, kukurydzy maks 80 tyś nasion.
bamreras + za podpowiedź z tą mosiężną redukcją
e.. nie ma za co...
A ja dzisiaj pół dnia w dupie. Rano orałem to mi urwało wentyl w tylnym kole dobrze że chociaż zdążyłem wyjechać na troche twardsze podłoże.
To ja lepiej ... Zdążyłem zrobić 2 ha pod jęczmień w poprzek agregatem i dupa ... Ubot zastrajkował ... Straciłem wysprzęglnik ,manszeta pieprzła i sprężarka zaczęła stukać do tego powietrza nie nabija . Stary poczciwy Mti wrócił w łaski
ja dzisiaj nawiozłem na 1.5 hektara gnoju pod kukurydzę i odkryłem przy okazji że w moim zt323 wom włączony na 1000 obr. kręci się wolniej jak w zt300
no to spróbuję z hektar na próbę z tym mocznikiem a jakie efekty będą to wam napiszę dzięki za odpowiedzi
Ja mam wszystko zasiane i powałowane. Teraz wyglądam deszczu jak będzie miało padać to muszę sypnąć saletry pod porzeczki no i chyba ruszę z drugą dawką na żyta. Przynajmniej na piachu.
ja kiedyś jak miałem mniej ziemi to nie raz wałowałem przestałem to robić po tym, jak tak jakby dziś po południu uwałowałem pszenicę a w nocy przyszła ulewa... powschodziła piąte przez dziesiąte bo na glinie się skorupa zrobiła.
nie było mnie dośc długo bo miałem zatrzesienie pracy. nie wiem co u was bo nie mam czasu dokładnie czytac zdam relacje co u mnie
zboze posiane, facelia prawie, bo na jednym kawałku to zaliczyłem wtope i dałem sobie spokuj.
rzepak popryskany tebu i dostał 2 dawke N (4 wtopy) Dzis mam sadzic ziemniory. w tym tygodniu mysle jeszcze poprac na groszek i popryskac zboza na chwasty.
dzisiaj pierwsze pole kukurydzy zasiane
Strony Poprzednia 1 … 46 47 48 49 50 … 80 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2013
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo